Putin fiyatı artan beyaz ette ihracat yasağı getiriyor

Rusya Tarım Bakanlığı, fiyatları son bir yılda yüzde 25,3 zamlanan beyaz et ürünlerine geçici ihracat yasağı getirmeyi teklif etti. Putin ekim başındaki bir toplantıda fiyatlar yükseldiğinde düzenleyici mekanizmaların devreye sokulmasını istemişti.

Ekonomi 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Rusya ihracat yasağıyla iç piyasada yaşanabilecek olası açığın önlenmesi ve fiyatlarda istikrar sağlanması hedefliyor.

Zeytinyağı ihracat yasağı süresiz uzatıldıZeytinyağı ihracat yasağı süresiz uzatıldı

Rusya Tarım Bakanlığı’nın hükümete sunduğu yasa taslağına göre, çeşitli beyaz et ürünleri ve yumurta ihracatının 6 aylığına durdurulması önerisinde bulunuldu. Buna göre, söz konusu yasakla iç piyasada yaşanabilecek olası açığın önlenmesi ve fiyatlarda istikrar sağlanması hedefleniyor.

Dünyanın dördüncü büyük beyaz et ve yedinci büyük yumurta üreticisi olan Rusya 2022’de 336 bin ton beyaz et ihraç etmişti. Rakamın bu yıl daha da artması bekleniyordu. Türkiye ise 2022 yılında 646 bin ton beyaz et ihraç etmişti.

Yüzde 100'ün üzerinde artan fiyatlar yeni meslek yarattı: Zeytinyağı hırsızlığıYüzde 100’ün üzerinde artan fiyatlar yeni meslek yarattı: Zeytinyağı hırsızlığı

Fiyatlar yılda yüzde 25,3 arttı

Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre, ülkede beyaz et ürünlerinin fiyatlarında son 1 yıl içerisinde yüzde 25,3 artış oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Ekim’de Bakanlar Kurulu ile yaptığı bir toplantıda, tavuk ve diğer ürünlerin fiyatları yükseldiğinde gerekli düzenleyici mekanizmaların zamanında kullanılması gerektiğini hatırlatmıştı.

Ekim ayı başında Rusya Rekabet Kurumu Cherkizovo, ülkenin GAP Resource ve Prioskolye önde gelen üreticilerinden tavuk eti maliyetleriyle silgili bilgi istemişti. Cherkizovo daha sonra önemli üreticilerin tavuk eti fiyatlarını düşürmeye başladıklarını açıklamıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.