Altın Top Messi’ye, teselli ödülü Haaland’a

Altın Top (Ballon d’Or) dün akşam Paris’teki ödül töreniyle sahibini buldu. Arjantin’le 2022 Dünya Kupası’nı kazanan Lionel Messi, ödülün sahibi oldu. Yıldız isim ödülü 8. kez kazandı.

Spor 31 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Beklenen oldu, Altın Top'u Messi kazandı.

Dünya futbolunun bireysel anlamda en prestijli ödülü Altın Top, sahibini buldu. 2022’de Karim Benzema’nın aldığı, Cristiano Ronaldo’nun 30 oyunculuk listede yer almadığı ödül sahibine teslim edildi. Altın Top’un son versiyonunu Arjantinli Lionel Messi kazandı. Messi, ödülü kariyerinde 8. kez aldı. Daha önce 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021 yıllarında Avrupa futbolunun en iyisine verilen ödülü kazanmıştı.

Oyuncu, kıta dışında herhangi bir ligde oynayıp bu ödülü alan ilk futbolcu oldu. Messi, 2022-23 sezonu sonrası PSG’den ayrılıp Inter Miami’ye imza attı. Burada da ilk kupasını Amerika Ligler Kupası’yla alan Arjantinli futbol tarihinin en fazla kupa kazanan oyuncusu oldu. Messi, kariyeri boyunca 43 kupası olan Dani Alves’i geçti ve 44 kupaya erişti. Oyuncu, Ballon d’Or’u da 8. kez kazandı ve bu alanda kendine ait olan rekoru geliştirdi.

Messi, 8. kez Altın Top sahibi.

Messi ödülü aldıktan sonra “Bu ödülü kazanmamda takım arkadaşlarımın önemi var. Milli takımda çok büyük başarı kazandık. Tüm teknik ekibe teşekkür ederim, Arjantin’de şampiyonluğumuzun önemli noktalarından biriydi. Kylian ve diğer arkadaşlar da önemli bir performans sergilediler. Bugün burada birçok önemli isim var. Çok başarı kazanmış oyuncular burada. Bu fırsatı bana sunduğunuz için teşekkür ederim. Uzun yıllar futbol oynadım. Kariyerim boyunca özel anlar yaşadım. Dünya Kupası, çok özeldi Arjantin’le. Arjantin’i Dünya Kupası’nda şampiyonluğa taşıdığımız için çok gururluyum. Eşime, çocuklarıma, aileme, beni destekleyen tüm taraftarlarıma… Bu benim rüyamdı, hayalimdi. Çok uzun yıllar bekledim. Diego Armando Maradona da benim için çok özel. O en iyisi, doğum günün kutlu olsun Diego” dedi.

Messi, Didier Drogba’nın “En özel Ballon d’Or’un bu mu?” sorusuna “Hepsi çok özel. Tabii ki hepsi çok önemli ama şunu söylemem gerekir ki Arjantin Milli Takımı’yla Dünya Kupası’nı kazanarak buraya gelmem elbette çok özel” dedi. Messi ayrıca “Hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Elbette zor zamanlar olacak ancak tüm takımlar hikayeyi böyle yazmıştır. Tabii ki karmaşık dönemler de yaşıyorsunuz hayatınızda. Denemek çok önemli, bunu bırakmamak çok önemli. Ben de denedim, sonunda başardım” dedi. Messi, önümüzdeki hafta “Tatil yapacak mısın?” sorusuna “Evet, yoğun bir süreçten geçtik. Bir seyahat planlıyoruz arkadaşlarımızla ailemizle. En özel anlarımdan birini yaşıyorum ve bunu ailemle, arkadaşlarımla, takım arkadaşlarımla kutlamak istiyorum” dedi. Messi’ye ödülünü takdim eden Inter Miami’nin ortaklarından David Beckham “Inter Miami’nin oyuncusu olarak burada kazanması çok önemli. Biz de güzel bir parti düzenleyeceğiz” dedi. Messi son olarak Haaland ve Mbappe’nin de ödülü fazlasıyla hak ettiğini belirterek “Erling çok hak etti. Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi’ni kazandı. Bunların hepsinde en skorerdi. Bu ödül bugün onun da olabilirdi. İlerleyen yıllarda kazanacağına inanıyorum” dedi.

Haaland tartışması

Bazı otoriteler ödülün Manchester City’nin Norveçli yıldız forveti Haaland’a verilmesi gerektiğini belirtiyordu. Geçen sezon 53 maçta 52 gol atan Haaland takımıyla Premier Lig, FA Cup ve Şampiyonlar Ligi’ni kazandı. Tarihi treblenin en büyük mimarlarından olan oyuncu İngiltere’deki henüz ilk sezonunda lige damgasını vurup City’nin uzun süredir hedefleyip bir türlü ulaşamadığı Şampiyonlar Ligi zaferi yolunda da kilit rol oynadı. Devler Ligi’nde 11 maça çıkan ve 12 gol atan Norveçli 1 de asist yapmıştı. Dolayısıyla genç ismin kariyerindeki ilk Altın Top ödülünü hak ettiğini düşünenlerin sayısı az değildi.

Eski öğrencisi Messi ve şimdiki gözdesi Haaland arasında kimi tercih edeceği sorulan Pep Guardiola ise biraz politik olacak şekilde “Bu ödülden iki tane verilmeli. Biri Messi için diğer ödül de diğer oyuncular arasındaki en iyi için” demişti. Yani Pep iki ödül olmasını ve birini Haaland’a diğerini Messi’ye vermeyi yeğliyordu. Sonuç olarak ödül Messi’ye gitti ve Guardiola’nın City’deki evladı değil, Barcelona’daki evladı bu başarıya ulaştı.

Pep Guardiola evlatları için bölündü!Pep Guardiola evlatları için bölündü!

Sezonun takımı City

Sezonun en iyi takımı Manchester City oldu. Geçtiğimiz sezon tüm kupaları süpüren Manchester’ın Mavisi önce Premier Lig yarışında Arsenal’ı geride bırakmış, FA Cup finalinde Manchester United’ı alt etmiş, Şampiyonlar Ligi finalini İstanbul’da Inter’e karşı Rodri’nin golüyle 1-0 kazanmıştı. City bu sezona da her kulvarda kupa hedefiyle başladı. İlk haftalarda UEFA Süper Kupası’nı Sevilla’yı geçerek kazanan City, Premier Lig’de 10 hafta sonunda 3. sırada, Şampiyonlar Ligi gruplarındaysa 3 maç sonunda 9 puanla lider gidiyor. İngiliz ekip böylelikle iki sezon üst üste bu ödüle uzanmış oldu.

Kupaları süpüren Manchester City sezonun takımı.

En iyi forvet Erling Haaland

City’nin Norveçli golcüsü geceyi ödülsüz kapatmadı. 53 maçta attığı 52 golle eşsiz bir sezon geçiren genç isim yılın en iyi forvetine verilen Gerd Müller ödülünün sahibi oldu.

Yılın en iyi golcüsü Erling Haaland.

Kopa Kupası (yılın genç futbolcusu) Bellingham’a

21 yaşın altındaki en iyi performans gösteren oyuncuya verilen ödül, Real Madrid’in yıldızı Jude Bellingham’a gitti. 2018’den beri verilen ödül sırasıyla Kylian Mbappe, Matthijs De Ligt, Pedri ve Gavi’ye gitti. Bellingham ödülü kazanan ilk İngiliz olurken 20 yaşındaki futbolcu geçen sezonun sonunda 103 milyon euro karşılığında Borussia Dortmund’dan Real Madrid’e transfer oldu. Burada çıktığı 13 maçta 13 gol 3 asist yapan Bellingham yeni sezonun başında Avrupa futboluna damga vuran orta sahaydı. Bellingham ödülü aldıktan sonra “Herkese teşekkür ederim. Birmingham City, Dortmund, Real Madrid… Takım arkadaşlarıma ve aileme. Teşekkür ederim ve devamı gelecek” dedi.

Yılın kalecisi Emiliano Martinez

Fenerbahçe kalecisi Dominik Livakovic’in de adayları arasında olduğu, yılın en iyi kalecisine verilen Lev Yashin ödülünün sahibi Arjantinli Emiliano Martinez oldu. Aston Villa forması giyen Martinez, Arjantin Milli Takımı’yla Dünya Kupası zaferi yaşamış, Fransa ile oynanan finalde uzatmaların sonundaki duraklama dakikalarında Randal Kolo Muani’nin şutunu kurtararak futbol tarihinin en ikonik müdahalelerinden birini yapmıştı. Fenerbahçe ve Hırvatistan Milli Takımı’nın kalecisi Dominik Livakovic de 7. sırayı aldı.

Livakovic dünya yedincisi.

En yardımsever Vinicius

Yaptığı yardımlarla en yardımsever isme verilen Socrates ödülünün sahibi Brezilyalı Vinicius Jr oldu. Oyuncu ırkçılıkla mücadele etmek için yaptıklarıyla dikkat çekmişti. Real Madrid’in 23 yaşındaki kanat oyuncusu ülkesinde de çocukların eğitimi için kurulan Vinicius Enstitüsü’ne ayırdığı 4 milyon euro ile ön plana çıkmıştı.

Kadınlarda ödüllere Barcelona damgası

Kadın futbolunda geceye damgasını Barcelona takımı ve futbolcuları vurdu. Kadınlarda Altın Top sahibi seçilen isim İspanyol Aitana Bonmati oldu. Bonmati kulüp kariyerinde Barcelona ile 37 maçta 19 gol attığı sezonu Primera ve Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşamıştı. İspanyol isim yaz aylarında İspanya Milli Takımı’yla ülkesine ilk Dünya Kupası altın madalyasını kazandıran ekibin parçasıydı.

Bonmati’nin formasını giydiği Barcelona ise yılın takımı seçildi. Barcelona hem İspanya’da şampiyon oldu hem de Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak Avrupa’nın zirvesine çıktı.

Kadınlar futbolunun en iyisi İspanyol Bonmati.

Altın Top oyuncu sıralaması:

1 – Lionel Messi (PSG, Inter Miami)

2 – Erling Haaland (Manchester City)

3 – Kylian Mbappe (PSG)

4 – Kevin De Bruyne (Manchester City)

5 – Rodri (Manchester City)

6 – Vinicius Jr. (Real Madrid)

7 – Julian Alvarez (Manchester City)

8 – Victor Osimhen (Napoli)

9 – Bernardo Silva (Manchester City)

10 – Luka Modric (Real Madrid)

11 – Mohamed Salah (Liverpool)

12 – Robert Lewandowski (Bayern Münih/Barcelona)

13 – Yassine Bounou (Sevilla/Al Hilal)

14 – İlkay Gündoğan (Manchester City/Barcelona)

15 – Emiliano Martinez (Aston Villa)

16 – Karim Benzema (Real Madrid / Al Ittihad)

17 – Khvicha Kvaratskhelia (Napoli)

18 – Jude Bellingham (Borussia Dortmund/Real Madrid)

19 – Harry Kane (Tottenham/Bayern Münih)

20 – Lautaro Martinez (Inter)

21 – Antoine Griezzmann (Atletico Madrid)

22 – Kim Min Jae (Napoli/Bayern Münih)

23 – Andre Onana (Inter/Manchester United)

24 – Bukayo Saka (Arsenal)

25 – Josko Gvardiol (Leipzig/Manchester City)

26 – Jamal Musiala (Bayern Münih)

27 – Nicolo Barella (Inter)

28 – Randal Kolo Muani (E. Frankfurt/PSG) / Martin Odegaard (Arsenal)

30 – Ruben Dias (Manchester City)

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.