İsrail ve Filistin yanlısı gruplar arasında arbede: 69 yaşındaki ABD’li Yahudi hayatını kaybetti

ABD'nin Los Angeles şehrinde Filistin ve İsrail destekçisi gruplar arasında arbede çıktı. Çıkan arbede sonucunda 69 yaşındaki Amerikalı Yahudi Paul Kessler kafasında aldığı darbe sonucu yaşamını yitirdi. Olay, İsrailli politikacılar tarafından "antisemitik saldırı" şeklinde yorumlandı.

Dünya 8 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ABD - Polis - Olay Yeri

ABD’nin California eyaletine bağlı Los Angeles kentinde eş zamanlı olarak düzenlenen Filistin ve İsrail yanlısı protestolarda göstericiler arasında arbede çıktı. 69 yaşındaki Paul Kessler, yere düşmesi sonrası kafa travması geçirerek hayatını kaybetti.

Ventura ilçesinde meydana gelen olayın ardından polis, yaşlı adamın karşı gruptan bir protestocunun darbesiyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Paul Kessler’in ölümünün cinayet olduğunun belirlenmesinin ardından yetkililer pazartesi günü yaptıkları açıklamada, olayın bir “nefret suçu” olma ihtimalinin göz ardı edilmediği belirtildi.

Yahudi Federasyonu: Güvenlik istiyoruz

Los Angeles’taki Yahudi Federasyonu ise bir Filistin destekçisinin Kessler’ın başına megafonla vurduğunu belirtirken yetkililer, yaşlı adamın olay yerine yakın bir hastaneye kaldırıldığını ancak başına aldığı ağır darbeden dolayı öldüğünü doğruladı.

Federasyondan yapılan açıklamada, “Halkımıza yönelik şiddetin uygar toplumda yeri yoktur. Güvenlik istiyoruz. Toplumumuza yönelik şiddete tolerans göstermeyecek ve bunu önlemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dendi.

Federasyonun başkanlığını yürüten haham Noah Farkas ise polisin zanlıyı belirlediğini fakat soruşturma devam ettiği için tutuklamadığını belirterek, “Şu an Amerika’da olan bu. Yahudi toplumuna karşı bir korku ve gerçek bir terör kültürü var” dedi.

Farkas, halkın “herhangi bir sonuca varmadan” önce şerifin soruşturmasını tamamlamasını beklemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Federasyon, Kessler’ın ölümünü Los Angeles’ta bu sene başından beri yaşanan dördüncü, 7 Ekim’den sonra ise ikinci antisemitik saldırı olarak niteledi.

Washington Post: Beyaz Saray İsrail'in saldırılarından rahatsız ancak çok az seçeneği varWashington Post: Beyaz Saray İsrail’in saldırılarından rahatsız ancak çok az seçeneği var

İsrail’den tepki

Kessler’ın öldürülmesine İsrail’den de tepki geldi. İsrailli politikacılar olayı “antisemitik saldırı” olarak yorumladı.

Muhalefet lideri Yair Lapid, X hesabından yaptığı paylaşımda “Paul Kessler Los Angeles’ta Yahudi olduğu için öldürüldü. Bunun nedeni Gazze değil, antisemitizmdir. Protestocuların Hamas’ı yüceltmesi ve ‘intifadayı küreselleştirme’ çağrısında bulunmasıyla birlikte olan şey tam olarak budur. Filistinlileri sevmiyorlar, Yahudilerden nefret ediyorlar” dedi.

7 Ekim’den sonra kurulan savaş kabinesine katılan eski Savunma Bakanı Benny Gantz ise “Paul Kessler cinayeti tüm dünya için ciddi bir uyarı olmalı” dedi. Gantz ayrıca uluslararası toplumu terör ve antisemitizmi kınamaya davet etti.

CAIR’den sükunet çağrısı

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) Los Angeles merkezi de sükunet çağrısında bulundu.

Kuruluştan yapılan açıklamada, “Müslümanlar; her tür şiddetin, antisemitizmin, İslamofobinin veya nefret kışkırtıcılığının reddedilmesinde Yahudi toplumunun yanında” dendi.

Biden tüm itirazlara rağmen İsrail'e silah yağdırıyor: 320 milyon dolar daha!Biden tüm itirazlara rağmen İsrail’e silah yağdırıyor: 320 milyon dolar daha!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.