TBB, Yargıtay üyelerinin görevden el çektirilmesini isteyecek

Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını ‘Anayasal düzene başkaldırı’ olarak değerlendiren Türkiye Barolar Birliği, kararda imzası olan üyelerinin görevden el çektirilmesi için bugün başvuruda bulunacağını açıkladı.

Siyaset 9 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararını uygulamadı ve AYM’nin söz konusu kararında imzası olan üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunarak bir ilke imza attı.

Bu şok hamle, siyaset kadar hukuk dünyasının da gündemine bomba gibi düştü.

Yargıtay’ın söz konusu kararının ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve TBB’den açıklama geldi.

TBB bugün olağanüstü toplanıyor

Sağkan yaptığı paylaşımda şu açıklamayı yaptı:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı Anayasa’yı yok sayarak Anayasa Mahkemesi’ni fiilen ortadan kaldırma çabasından ibarettir. Kararın hukuken değerlendirilebilecek hiçbir yanı bulunmamaktadır. Birliğimiz tarafından Anayasayı yok sayan ilgili daire üyeleri bakımından ‘görevden el çektirmeye davet’ yaptırımının uygulanması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu’na yarın itibariyle gerekli başvuru yapılacaktır. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Anayasal düzeni yok sayan bu keyfi uygulamaya karşı hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın haklarını korumak için yapılacakları belirlemek üzere yarın sabah olağanüstü gündemle toplantı kararı almıştır.”

‘Dönüm noktası niteliğinde’

Barodan yapılan açıklamada da ise ifadelere yer verildi:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa Mahkemesinin Ş. Can Atalay başvurusunda verdiği ihlal kararı üzerine bugün aldığı “uymama” ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması şeklindeki kararı Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsüdür.

Dairenin; Anayasa Mahkemesini âdeta terör örgütleriyle birlikte hareket etmekle suçlayan, milletin iradesi olan yüce Türkiye Büyük Millet Meclisini tedip etmeye çalışan, bir yargı makamının Türk Milleti adına verdiği karara yakışmayacak ifadeler kullanan kararı, hukukun üstünlüğü ilkesinin geçerli olduğu bir hukuk devleti için dönüm noktası niteliğindedir.”

TTB o üyeler hakkında ceza soruşturması istiyor

“Bu karara imza atan Yargıtay üyeleri derhal görevden el çekmeye davet edilmeli ve haklarında Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu tarafından ceza soruşturması başlatılmalıdır.

Birliğimiz tarafından Anayasal düzeni yok sayan ilgili Yargıtay Daire Üyeleri bakımından ‘görevden el çektirmeye davet’ yaptırımının uygulanması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kuruluna yarın itibariyle gerekli başvuru yapılacaktır. Bu Anayasa tanımaz keyfi uygulamaya karşı hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın haklarını korumak için barolarımızla istişare edilerek yapılacakları belirlemek üzere yarın sabah olağanüstü gündemle toplantı kararı alınmıştır.

Bugüne kadar her türlü darbe teşebbüsünün tereddütsüz karşısında yer alan Türkiye Barolar Birliği demokratik hukuk devletini korumak için üzerine düşen görevi yapmaktan asla çekinmeyecektir.”

İstanbul Barosu: Asıl suç AYM kararına uymamak

En çok üyesi bulunan İstanbul Barosu’nun Başkanı Filiz Saraç da, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi. Sosyal medyadan paylaşım yapan Saraç, “Anayasa madde 153/6 ‘Anayasa Mahkemesi kararları …yargı organlarını ….bağlar.’ Asıl suç, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak ve uygulamamaktır” dedi.

AYM gazetecileri topun ağzına koyan yasaya vize verdiAYM gazetecileri topun ağzına koyan yasaya vize verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.