Türkiye’de ikinci ele düşen elektrikli otomobil sayısı 3 bini geçti

8 bin 883 adet elektrikli arabanın satıldığı Türkiye pazarında 2’nci el araç sayısı 3 bin 140 adeti buldu. 2’nci elde en fazla Porsche satışa çıkarken, TOGG 53 adetle 2’nci elde 6’ncı sırada yer aldı.

Ekonomi 9 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Türkiye'de en fazla satılan elektrikli otomobil 10 bin 700 adetle Tesla Model Y olurken, onu 9 bin 171 teslimatla TOGG izledi.

Elektrikli otomobilde birinci el satışları gibi ikinci el düşen düşen araç sayısı da hızla artıyor. İlk elektrikli otomobille 2012’de tanışan ve son 2 yılda hızla büyüme sergileyerek 48 bin 883 adet elektrikli arabanın satıldığı Türkiye pazarında 2’nci el araç sayısı 3 bin 140 adeti buldu. Bu artışta henüz insanların elektrikli araçlara alışkın olmaması ve için şarj altyapısının henüz yeterince yaygın olmamasının etkili olduğu belirtiliyor.

Elektrikli şarj istasyonları Türkiye’de hızla büyüyorElektrikli şarj istasyonları Türkiye’de hızla büyüyor

2’inci elde en fazla Porsche satışa çıkıyor

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Türkiye’de birinci elde en fazla satılan elektrikli otomobil modelleri 10 bin 700 adetlik satışla Tesla Model Y olurken, onu 9 bin 171 teslimatla Türkiye’nin yerli elektrikli otomobili TOGG T10X ve 4 bin 498’lik satışla Nissan Qashqai e-Power izledi. İlan sitelerinden derlediğimiz verilere göre ikinci elde satışa sunulan arabalar arasında ilk sırayı 367 adetle Porche aldı. 307 adetle onu Tesla izlerken, Renault 214 adetle 3’üncü oldu. BMW 217 adetle 4’üncü, 140 adetle Citroen 5’inci, Mini ise 55 adetle 6’ncı sırada yer aldı.

TOGG 6’ncı sırada

Arazi, SUV ve Picup kategorisinde ise 313 araçla BMV listede başı çekerken, onu sırasıyla 143 adetle Mercedes, 131 adetle Volvo, 112 adetle Auidi, 81 adetle Skywell izlerken, 53 adetle TOGG 6’ncı sırada yer aldı.

En pahalısı 18 milyon, en ucuzu 111 bin TL

İlan fiyatlarına bakıldığında otomobil kategorisinde en pahalı araç 18 milyon 750 bin TL’lik fiyatıyla Mercedes Benz olurken, en ucuz fiyatlı otomobil ise 111 bin TL ile Regal Reptor’ün K4 serisi oldu. Arazi, SUV ve Picup kategorisinde en pahalı araç BMV’nin ix serisi olurken, 395 bin TL’lik fiyatıyla Arora marka otomobiller ise bu kategoride en ucuz elektrikli araba oldu. TOGG V2 modeli ise 1 milyon 550 bin TL’den satılıyor.

Avantajları tam anlaşılmadı

İkinci eldeki satışlar hakkında konuşan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, bunu birkaç faktöre bağladı. İlk olarak bilinirlik ve alışkanlığın düşük olmasından kaynaklandığını belirten Yalçın, “Elektrikli araçlar, benzinli veya dizel araçlara göre hala daha yeni bir teknoloji. Bu nedenle, insanlar henüz elektrikli araçlara alışkın değil ve bu araçların avantajlarını tam olarak anlamamış olabilirler. Daha fazla kullanıcı deneyimi ve bilinirlikle ikinci el pazarı büyüyebilir” dedi.
Diğer bir faktör olarak fiyatlar ve alt yapıyı gösteren Yalçın,“Elektrikli araçlar genellikle benzinli veya dizel araçlara göre daha yüksek bir başlangıç fiyatına sahip. Ayrıca, elektrikli araçlar için şarj altyapısı henüz yeterince yaygın değil. Bu nedenle, bazı insanlar elektrikli araçlarını satıyor olabilirler” diye konuştu.

Yeni model alma isteği

Teknolojik gelişimin de etkisine değinen Yalçın, “Elektrikli araç teknolojisi hızla gelişiyor. Yeni modeller daha uzun menzile, daha hızlı şarj edilebilirliğe ve daha gelişmiş özelliklere sahip oluyor. Bu nedenle, eski modelleri elden çıkarmak ve yeni ve daha iyisini almak cazip gelebilir” dedi.
Lüks markaların rolüne de işaret eden Yalçın şöyle konuştu: “Tesla, Porsche, Mercedes gibi lüks markalar, elektrikli araçlar konusunda öncü. Bu markaların elektrikli modelleri, ikinci elde bile talep görebilir, çünkü insanlar bu markaların kalitesine ve teknolojisine güvenirler.”

Birinci el satışları arttıkça, ikinci el pazarı da büyüyecek

Gelecekte elektrikli araçların daha fazla yaygınlaşması ve ikinci el pazarının büyümesinin muhtemel olduğunu ifade eden Hüsamettin Yalçın şöyle devam etti: “Daha fazla insan elektrikli araçların çevre dostu ve düşük işletme maliyetleri sunduğunu anladıkça, bu pazarın büyümesi bekleniyor. Ayrıca, şarj altyapısının yaygınlaşması da ikinci el elektrikli araç satışlarını teşvik edebilir.”

Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı Togg sayesinde 9 ayda 3,5 katına çıktıTürkiye’de elektrikli otomobil sayısı Togg sayesinde 9 ayda 3,5 katına çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.