‘Bebeğimi ben gömdüm ama ben öldürmedim’
Kayseri'de Mimar Sinan'ın doğduğu mahalledeki evinde tadilat yapan Mustafa Halıcıoğlu, samanlıkta 2 bin yıllık antik yeraltı kenti keşfetti. Ağırnas'taki yeraltı kenti en az iki katmandan oluşuyor.
Mimar Sinan’ın doğduğu Kayseri’nin Ağırnas köyünde 2 bin yıllık yeraltı kenti keşfedildi. Üstelik keşfi yapanda evinin samanlığında tadilat yapan Mustafa Halıcıoğlu isimli vatandaş. Evinde beş yıl önce başladığı tadilat çalışmasını samanlık bölümde devam ettiren 57 yaşındaki Halıcıoğlu, en az iki katmanı olan antik yeraltı şehrini keşfetti. 150-200 metre derinliğe ulaşan yeraltı şehir, Kapadokya’daki benzeri pek çok yerleşimle aynı yaşta.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) yardımlarıyla gün yüzüne çıkartılan yeraltı şehrine Halıcıoğlu Yeraltı Şehri ismi verildi. ÇEKÜL temsilci Prof. Dr. Osman Özsoy, Kayseri’deki tarihi keşif hakkında yaptığı açıklamada, “Burada tüneller ile geçiş yapılabilen birbirinden bağımsız en az 2 katman görünüyor. Kapadokya’daki yeraltı şehirlerinin kapatma taşı özelliği, mekanizmaları, yaşam yerleri ve geçişlerin birebir aynısı.” dedi.
Samanlıktaki tadilat sırasında tesadüfen bulunan antik yeraltı kenti hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Osman Özsoy, 2 bin yıllık yerleşim için şunları söyledi: İçinde bulunmuş olduğumuz ve Halıcıoğlu diye bilinen bu yeraltı şehri, en az 3-4 yıl önce göz kestirdiğimiz ve hâlâ çalışılan bir mekân. Mülk sahibi zaman içinde burada yeraltı şehrinin içindeki hafriyatın ve çöpün çıkarılmasında inanılmaz bir gayret gösterdi. Kamunun burada bir yardımı yok. Bu işi de biraz gönül vererek yaptı. Çünkü severek yapmazsanız; bu işlerin hepsi sırtınızda yük olur. Bu yeraltı şehrinin temizlendirilmesi ve girilebilir hâle getirilmesi için çaba sarf etti. Yeraltı şehri, ilk gördüğümüz andan itibaren zaman içinde genişledi.