A Milli Kadın Futbol Takımı turu Moldova’ya bıraktı
Rusya'nın 52 günlük aradan sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev'e balistik füzeyle saldırı düzenlediği bildirildi. Saldırıda 3 kişinin yaralandığı, can kaybının olmadığı belirtildi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle gündemden düşen Rusya-Ukrayna Savaşı’nda 52 günlük durgunluk Rusya’nın Kiev’e düzenlediği saldırıyla son buldu.
Kiev Şehri Askeri İdare Başkanı Sergey Popko sosyal medya hesabından Rusya’nın başkente füze saldırılarına yeniden başladığını açıkladı.
Rus ordusunun saat 08.00 sıralarında “İskender” tipi balistik füzeyi Kiev’e doğru fırlattığını aktaran Popko füzenin hava savunma sistemi tarafından Kiev yakınlarında imha edildiğini, ilk belirlemelere göre yıkım ve can kaybı olmadığını duyurdu.
Popko gece saatlerinde Rusya’nın Kiev’e insansız hava araçlarıyla da saldırdığını söyledi.
Odessa Bölgesi Askeri İdare Başkanı Oleg Kiper ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gece Rusya’nın bölgeye füze ve “Şahed” tipi İHA’larla saldırı düzenlediğini belirtti.
Füzelerin bölgede iki kez isabet ettiğini bildiren Kiper “İşgalciler bir yazlık kooperatifini vurdu. Üç kişi yaralandı. Ayrıca liman altyapısına da isabet oldu. Yaralanan olmadı” dedi.
Füzelerin ardından Rus ordusunun bölgeye İHA’lar gönderdiğini aktaran Kiper dört İHA düşürüldüğü, kullanılmayan bazı binaların isabet aldığını, yaralanan bulunmadığını kaydetti.
Ukrayna ordusunun yaklaşık bir yıl önce Rus kontrolünden kurtardığı Liman kentine zorlu yaşam şartları ve sessizlik hakim.
Ukrayna genelinde en yoğun çatışmaların yaşandığı Donetsk bölgesine bağlı kentte yaşayanlar cephedeki patlama sesleriyle yaşamaya alıştı.
Ukrayna ordusunun Ekim 2022’de yeniden kontrolü sağladığı Liman ise büyük yıkımlar nedeniyle adeta hayalet şehri andırıyor.
Savaşın derin izlerini taşıyan sokaklarda insanlara rastlamak da oldukça zor.
Cephe hattına yakın olması nedeniyle Ukrayna ordusu güçlerinin yoğun hareketlilik gösterdiği şehrin ana yollarında askeri araç ve ambulanslar dikkati çekiyor.
Rus hava saldırılarının aralıklarla devam ettiği Liman’da bazı aileler halen sığınaklarda yaşıyor.
Saldırılar sonucu sivil altyapının yerle bir olduğu kentte kalmaya cesaret edenler hayatlarını zorlu koşullarda sürdürüyor.
Devletin, gönüllülerin ve çeşitli yardım kurumlarının sağladığı yardımlarla hayatta kalmaya çalışan siviller güvenlik için genellikle dışarı çıkmamaya özen gösteriyor.
Ancak bazı siviller saldırı tehlikesine rağmen kentin çevresindeki ormana giderek mantar topluyor.
Çatışmalarda ağır hasar alan bir apartman önündeki depolarda komşusuyla yeni toplanmış mantarı temizlemeye çalışan 73 yaşındaki Lyudmila Liman’daki hayat şartlarını anlattı.
Güvenlik nedeniyle soyadını belirtmek istemeyen Lyudmila yardım almalarına rağmen geçimlerini ancak ormandan mantar toplayarak sağladıklarını söyledi.
Ormanda yetişen çeşitli mantar türleri toplamasının mümkün olduğunu dile getiren Lyudmila mayın tehlikesi nedeniyle artık insanların eskisi gibi mantar toplamaya cesaret edemediğini anlattı.
Oğlunun çevredeki alanları daha iyi bildiği için gidip mantar topladığını ifade eden Lyudmila “Oğlum mantar topluyor, biz de temizliyoruz. Bir kısmını satıyor, bir kısmını ise yemek için kendimize ayırıyoruz” dedi.
Lyudmila ormanda mantar toplamasının oldukça tehlikeli olduğuna dikkati çekerek “Geçen yıl ormanda mantar toplamaya çalışan be kişi mayına bastı” diye konuştu.
Savaşın başından itibaren birkaç ay boyunca sığınakta kaldıklarını belirten Lyudmila bugüne kadar su hizmeti verilmediği için ısıtma sistemlerinin de çalışmadığı kentte elektrik ve odun sobası kullandıklarını kaydetti.
Liman’da yaşamanın zorluğuna rağmen savaş nedeniyle tahliye edilen bazı insanların dönmeye başladığına işaret eden Lyudmila “Başka yerler her ne kadar daha iyi olsa da herkes kendi evinde olmak istiyor. Eskisi gibi yoğun değil ama saldırılar kesilmedi” dedi.