Putin’den destek geldi: Şoygu, Wagner’i orduya bağlamak istiyor

Rus paralı asker örgütü Wagner ile Rus savunma şefleri arasındaki gerginlik bir türlü dinmiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da savaşan 'gönüllü müfrezelerin' savunma bakanlığının kontrolüne geçmesi çağrısında bulunarak, savunma şeflerinin yanında yer aldı.

Dünya 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Prigozhin'e Putin'in özel yemeklerine ev sahipliği yaptığı için 'Putin'in şefi' deniliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel yemeklerine ev sahipliği yaptığı için ‘Putin’in şefi’ olarak tanınan Yevgeni Prigozhin’in yönettiği Rus paralı asker örgütü Wagner ile ülkenin savunma şefleri arasında son aylarda şiddeti giderek artan atışmalar yaşanıyor. Son olarak Prigozhin, Bahmut’taki çatışmalarda yetersiz kalan mühimmata değindiği bir videoda, savunma şeflerinin ‘lüks evlerinde semirirken, askerlerin can verdiğini’ söylemişti.

Bahmut’un Rus kontrolüne geçmesinin ardından Prigozhin, Rusya’nın ‘elitlerinin’ Ukrayna’nın beklenen karşı saldırısını ciddiye almazsa ülke içinde ‘1917 devrimi’nden hallice bir durumun yaşanacağının sinyalini vermişti.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise tüm gönüllü birliklere ay sonuna kadar bakanlığa kaydolmalarını emrederek Wagner’i orduya entegre etme amacıyla bir bakıma Prigozhin’i dizginlemeye çalıştı. Prigozhin buna cevaben, “Wagner, Şoygu ile herhangi bir sözleşme imzalamayacak” dedi ve Şoygu’yu ‘askeri birlikleri düzgün bir şekilde yönetememekle’ suçladı.

Salı günü Kremlin yanlısı blog yazarlarına konuşan Putin, Şoygu’nun kararını hoş karşıladığını söyleyerek, “Bu yapılmalı, hem de bir an önce” dedi ve emrin ‘sağduyuya ve yasalara uygun’ olduğunu söyledi.

Prigozhin’e Putin’in açıklamaları hakkındaki yorumunun ne olduğu sorulduğunda, Wagner lideri meydan okur bir tavırla, “Bu savaşa katıldığımızda kimse Savunma Bakanlığı ile anlaşmalar yapmak zorunda kalacağımızı söylemedi” dedi. “Wagner savaşçılarının hiçbiri utanç yoluna girmeye hazır değil. Bu yüzden kimse sözleşme falan imzalamayacak” diyerek, Putin’in Wagner konusunda bir ‘orta yol’ bulacağına inandığını sözlerine ekledi.

Putin’in bu müdahalesi, Moskova’nın Ukrayna’daki sallantılı durumu sebebiyle baskıya uğrayan Şoygu için büyük bir destek ifade ederken, Prigozhin’i de işgalin başlamasından bu yana en tehlikeli pozisyona soktu.

Bazı analistler, Putin’in Wagner’in Ukrayna’daki etkisini sınırlama kararını aylar önce aldığını iddia ediyor. Siyasi analiz şirketi R Politik’in kurucusu Tatyana Stanovaya, “Karar ocak ayında alındı ama Wagner’in Bahmut’u almasını bekliyorlardı” dedi.

Günün kısa özeti

  • Savaşın çözümünün anahtarının Batı’da olduğunu söyleyen Putin, Ukrayna’ya silah yardımının son bulması gerektiğini söyledi. “ABD’de Üçüncü Dünya Savaşı’nı istemeyen çok insan var” diyen Putin, müzakereye açık olduklarını söyledi.
  • Putin tahıl anlaşması konusunda aldatıldıklarını ifade eden anlaşmadan çekilmeyi düşündüklerini belirtti. Dünyanın en yoksul ülkelerine ücretsiz tahıl vermeye hazır olduklarını bildiren Putin, Afrika ülkeleriyle tahıl anlaşması konusunda görüşmeye hazırlandıklarını belirtti.
  • Ukrayna’nın dışarıdan aldığı teknolojik desteğin yüzde 25 ila 30’unu kaybettiğini tahmin eden Putin, Ukrayna’nın karşı saldırı sırasında ‘hiçbir başarı elde etmediğini’ iddia etti. Batılı yetkililer de 4 Haziran’da başlayan karşı taarruzla ilgili yapılan ilk değerlendirmelerde Ukrayna’nın kritik kayıplar verdiği ve Rusya’nın ana savunma hattına doğru yavaş ilerleme kaydettiğini itiraf etti.
  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğinin Vilnius zirvesinde konuşulmayacağını açıkladı.
  • Birleşmiş Milletler Nükleer Şefi Rafael Grossi, Ukrayna’nın güneyinde şiddetli çatışmalar yaşandığı için Rusya’nın elindeki Zaporijya nükleer santraline yapacağı ziyareti güvenlik gerekçesiyle erteledi.

Beştepe'de dörtlü NATO zirvesi: Erdoğan 'El bebek gül bebek demeyiz' diye çıkıştıBeştepe’de dörtlü NATO zirvesi: Erdoğan ‘El bebek gül bebek demeyiz’ diye çıkıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.