Fenerbahçe, THY ve Eczacıbaşı son dörde uçtu
Türk Hava Yolları (THY) yönetimi, tarihinin en büyük uçak siparişi için Airbus yetkilileri ile İstanbul'da bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre Amerikalı Boeing ile de görüşmeler sürüyor.
Dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu olma unvanını elinde bulunduran ve geçen yılı 2,7 milyar dolar net kârla kapatan THY, 435 uçaklık filosuna yenilerini katmak için girişimlerini sürdürüyor.
Avrupa’nın en genç ve modern filosuna sahip olma hedefiyle çalışmalarını hızlandıran THY yöneticileri, İstanbul’da Airbus yetkilileri ile buluştu. Görüşmede, THY’nin satın alınmasına karar verdiği 10 adet A350-900 uçağa ilave olarak; 75 adet A350-900 uçağı, 15 adet A350-1000 uçağı, 5 adet A350F kargo uçağı ve 250 adet A321 NEO uçağı olmak üzere toplam 355 adet uçağın satın alınması için Airbus yetkilileri ile istişarelerde bulunuldu. Bu arada uçak alımı için Amerikalı Boeing şirketiyle de görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.
Ayrıca A350 uçaklarının motor bakım hizmetinin ve yedek motorlarının temini için motor üreticisi Rolls-Royce yetkilileri ile de görüşüldü.
Airbus CEO’su Guillaume Faury ve beraberindeki ekibin Dubai Havacılık Fuarı’na giderken İstanbul’a uğrayıp durumu değerlendirdiğini belirten kaynaklar konuyla ilgili bugün bir açıklama yapılabileceğini söylediler.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat seçimlerde önce 10 Mayıs 2023’te yurt içi ve yurt dışı uçuşlarındaki “business” ve “ekonomi” sınıflarında yenilenen ikram menülerinin tanıtımı için Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen tanıtımda yaptığı konuşmada 600’e yakın uçak sipariş etmeyi düşündüklerini söylemişti.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) 2-5 Haziran’da İstanbul’da toplanacağını ifade eden Bolat, “Orada üreticilerden bir tanesine büyük bir sipariş vereceğiz. Şu anda son duruma geldik. 600’e yakın uçak sipariş etmeyi düşünüyoruz. Bunların 200’ü geniş gövde, 400’ü dar gövde olacak. Bunun ilk ayağını IATA’da bir üretici ile bitirmek üzereyiz. Onun için seçimleri bekliyoruz, 600 uçak 10 yılda gelecek. Bu sene sonunda 425 uçağımız olacak” demişti.
Ancak aradan 4 ay geçmesine rağmen halka açık bir şirket olan THY’nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) siparişle ilgili bir açıklama yapmaması anlaşmanın henüz tamamlanamadığını ya da planlarda bir değişiklik olduğunu gösteriyor.
THY’nin o dönemde filosunu daha da güçlendirmek için 400’ü dar gövde 200’ü ise geniş gövde olmak üzere 600 uçaklık sipariş vermesi bekleniyordu. Alımların yarısının Airbus’tan yarısının ise Boeing’ten yapılacağı öne sürülüyordu.