Arjantin’de enflasyon rekor kırmaya devam ediyor

Arjantin'de ekim ayı itibarıyla tüketici fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 142,7'ye ulaştı. Böylelikle ülkede enflasyon 30 yılı aşkın bir dönemin zirvesine çıktı. Ekim ayında ise fiyatlar yüzde 8,3 arttı.

Ekonomi 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Arjantin'de fiyatların dondurulmasına rağmen enflasyon rekor kırmaya devam ediyor.

Son zamanlarda başta enflasyon olmak üzere ekonomiyle ilgili birçok konuda Türkiye ile kıyaslanan Arjantin’de tüketici fiyatları geçen ay ülkenin 30 yılı aşkın bir süre önce hiperenflasyondan çıkışından bu yana en hızlı artışını kaydetti. Ekimde aylık bazda yüzde 8,3, yıllık bazda ise yüzde 142,7 artan enflasyon, pazar günü yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ekonominin içinde bulunduğu vahim durumu gözler önüne serdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini ülkede aylık enflasyonun yüzde 9,45 olması yönündeydi. Ekim ayında yıllık enflasyon ise yüzde 142,7’ye yükseldi. Resmi verilere göre ekim ayında fiyat artışlarına iletişim, giyim ve ev eşyaları öncülük etti.

OECD nas demedi: Türkiye’yi Arjantin ile aynı sınıfa aldılarOECD nas demedi: Türkiye’yi Arjantin ile aynı sınıfa aldılar

Arjantinliler 19 Kasım’da Ekonomi Bakanı Sergio Massa ile üç haneli fiyat artışlarını engellemek için merkez bankasını kapatmayı ve ekonomiyi dolarize etmeyi öneren Javier Milei arasında yapılacak ikinci tur oylamada yeni başkanlarını seçecekler. Seçimi kim kazanırsa kazansın, Arjantin’in bir sonraki liderinin önündeki en büyük zorluk enflasyonla mücadele olacak.

Çok benzetiliyoruz ama Arjantin’de asgari ücret Türkiye’yi geçecekÇok benzetiliyoruz ama Arjantin’de asgari ücret Türkiye’yi geçecek

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 185

10 Aralık’ta göreve gelecek yeni hükümet için önemli başlıklardan biri de para biriminin devalüe edilmesi olasılığı olacak. Aynı zamanda, kronik mali açığın daraltılması, kamu hizmeti fiyatlarının artmasına neden olacak sübvansiyonların kesilmesi anlamına geliyor.

Arjantin Merkez Bankası’nın yaptığı ankete göre, ekonomistler enflasyonun yıl sonunda yüzde 185’e ulaşarak, yüzde 180,7’lik önceki tahminlerinin üzerine çıkacağını öngördü. Aynı ankete göre gayri safi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 2, 2024 yılında ise yüzde 1,6 daralması bekleniyor.

Sonumuz benzemesin: Arjantin'de enflasyon yüzde 124,4'e çıktıSonumuz benzemesin: Arjantin’de enflasyon yüzde 124,4’e çıktı

İlk sıra Venezuela’nın

Venezuela yüzde 318 ile dünyada yıllık enflasyonun en yüksek olduğu ülke. Lübnan  yüzde 208’lik, Arjantin yüzde143’lik, Suriye yüzde 79,1’lik  (2021 Ekim verisi), Sudan yüzde 63,3’lük, Türkiye ise yüzde 61,3’lik enflasyon ile ilk 5 içinde yer alıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.