Ateşkesin ikinci günü: Katar araya girdi, Hamas 13 İsrailli esiri serbest bıraktı
Heba Zagout, Muhammed Sami Qariqa ve Hiba Abu Nada... Bu isimler, Gazze'deki saldırılar devam ederken hayatını kaybeden sanatçılar. Hepsi de ölene kadar ülkelerinde yaşananları dünyaya duyurmak için sanatlarını kullandı, barışı savundu.
Filistinli Heba Zagout hayatı boyunca özgür Filistin’in hayalini kuran ve resimlerinde de bunu işleyen bir sanatçıydı. Eserlerinde Filistinlileri ve ülkenin manzaralarını, günlük hayatını işliyordu. Çalışmalarının alametifarikası Filistin evleri, çiftlikler, günlük aktiviteler, çalılar ve ağaçlar, camiler ve kiliseler gibi Filistin kimliğine ait ikonik unsurlardı.
Kendi ülkesini ve hikayelerini anlattığı eserleri onu sınırlamadı, tam tersine sosyal medya aracılığıyla tüm dünyanın tanıdığı bir sanatçıya dönüştü. İnsanlar Zagout’un akrilik resimleriyle Filistin köylerine ve kasabalarına konuk oluyordu. Gazze’deki Beytüllahim’deki Dar al-Kalima Üniversitesi’nin kurucusu Mitri Raheb ise Zagout’un”çok özel bir sanatçı” olduğunu söylüyordu.
Bunları anlatırken geçmiş zaman ekini kullanıyoruz zira Zagout artık hayatta değil. Sanatçı, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın 7 Ekim’de başlamasından bu yana kıyı şeridinde hayatını kaybeden 11 bin insandan biri. Sanatçı, 13 Ekim Cuma günü Gazze’ye yapılan İsrail hava saldırısında iki çocuğuyla birlikte öldürüldü. Haberi, kız kardeşi de Facebook hesabından doğruladı.
Zagout, Gazze’deki Al-Aqsa Üniversitesi’nde grafik tasarım eğitimi almış bir sanatçıydı, aynı zamanda öğretmenlik yapıyordu. Kendisi de bir mülteciydi. Gazze’deki Al Burejj mülteci kampında doğan Zagout, 1948’de İsrail’in yaratılmasına yol açan olayları rutin olarak anlatan büyüklerinin hikayelerini dinleyerek büyümüştü.
Ölümünden yaklaşık iki hafta önce yayınlanan bir röportajda, “Gazze’de meydana gelen olumsuz duyguları, duyguları ve gerilimleri ifade etmeye çalıştım. Sanatı, Filistin davasını ve Filistin kimliğini ifade ederek dış dünyaya ilettiğim bir mesaj olarak görüyorum” dedi. Sanatçının kız kardeşi Maysaa Ghazi, kardeşinin yakın zamanda bir sergi açmayı istediğini de söyledi.
Gazze’de hayatını kaybeden bir diğer isim ise şair ve romancı Hiba Abu Nada oldu. Filistin Kültür Bakanlığı’na göre Nada, oğluyla birlikte 20 Ekim’de Han Yunis’te bir hava saldırısında öldürüldü.
32 yaşındaki yazar, 2017’de Arap Sharjah Ödülleri’nde ‘Oxygen is Not for the Dead’ adlı bir roman yayınlamıştı. Nada, ölümünden birkaç gün önce sosyal medya hesabından bir de şiir yayınlamıştı:
“Gazze’nin gecesi roketlerin parıltısı dışında karanlık,
bombaların sesi dışında sessiz,
duanın rahatlığı dışında korkunç,
şehitlerin ışığından ayrı olarak siyah.
İyi geceler Gazze.”
Gazze’deki Ehli Arap hastanesine düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden bir diğer isim ise sanatçı Muhammed Sami Qariqa’ydı. Sanatçı geçen hafta, Facebook hesabından telefon kamerasıyla acı verici detayları, fotoğraf, video, ses, yazı ve çizim gibi farklı tekniklerle yakalamak konusunda bir sorumluluk hissettiğini yazmıştı.
Sanatçı ayrıca hastane alanında çocukları oyunlar oynayarak eğlendiriyordu. Filistinli bir STK, sanatçının ölümünün ardından Qariqa’nın hayatı ve Gazze’yi çok sevdiğini, “sanat stüdyosunun ruhu” olduğunu söyledi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ekim ayında Filistinli yazar Abdullah Al Akkad ve ailesi de evlerine düşen bomba sonucu hayatlarını kaybetmişti.