İsrailli esirlerin aileleri Netanyahu’nun ofisine yürüyor

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sonucu esir alınan İsraillilerin aileleri ve destekçileri, Batı Kudüs'e doğru yürüyor. Esir takası talep eden aileler Netanyahu'nun ofisinde protesto gösterisi düzenleyecek.

Dünya 15 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Esir takası talep eden aileler Netanyahu'nun ofisinde protesto gösterisi düzenleyecek.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürerken Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarında esir alınan İsraillilerin ailelerin protestoları da yoğunlaştı.

Esir aileleri ve onlara destek veren İsrailliler Tel Aviv’de “Rehine Meydanı” adını verdiği alandan yaklaşık 55 kilometre uzakta Batı Kudüs’teki Başbakanlık Ofisi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Yola çıkmadan önce Tel Aviv’de basın açıklaması yapan aileler İsrailli hükümet yetkililerinin kendileriyle konuşmasını ve esirler için neden anlaşmaya varılamadığı konusunda yüzleşmesini talep ediyor.

Aileler “tüm esirleri kapsayan geniş çaplı esir takası anlaşması talep ettiklerini” vurguladı.

‘Gücümüz kalmadı’

İsrail’in 39 gündür aralıksız bombardımana tuttuğu Gazze’deki yakınları için “zamanın dolduğunu” aktaran aileler Başbakan Benyamin Netanyahu’dan ve Savaş Kabinesi’nden cevap beklediklerini duyurdu.

Esir annelerinden biri yaptığı konuşmada “Benyamin Netanyahu ve kabinenin bize yanıt vermesini ve harekete geçmesini talep ediyorum. Gücümüz kalmadı” dedi.

AB: Gazze'de İsrail işgaline izin verilmeyecekAB: Gazze’de İsrail işgaline izin verilmeyecek

Ailesinden yedi kişi Gazze’de esir tutulan bir diğer İsrailli de “Bütün İsrail halkını, belediye başkanlarını, Meclis üyelerini ve gençlik gruplarını bizimle birlikte yürümeye çağırıyorum. Karar vericilerden ailelerimizin neden hala Gazze’de olduğuna dair bir cevap istiyoruz” diye konuştu.

Esir aileleri ve onlara destek veren İsrailli grup ayrıca esirlerin fotoğraflarının yer aldığı “Onları hemen eve getirin” yazılı dövizler taşıdı.

Esir kadın asker: Füzeler sebebiyle ölmekten korkuyoruz

İsrail’e göre Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

İzzeddin el-Kassam Tugayları 9 Kasım’da İsrail saldırısında ölen İsrailli esir kadın askerin ölmeden önce yaptığı konuşmanın videosunu yayınladı.

Dün yayımlanan videoda Fas asıllı olduğunu söyleyen 19 yaşındaki “Faul Asiyani” adlı esir kadın asker “Gazze’nin tamamı füze saldırısına maruz. Benimle birlikte başka esirler var. Füzeler sebebiyle ölmekten korkuyoruz” demişti.

Asiyani İsrail hükümeti ve ordusuna hitap ederek “Lütfen saldırıları durdurun. Patlamalar buraya çok yakın” demişti.

Kassam Tugayları videonun sonunda Asiyani’nin İsrail saldırısı sonrasında öldüğünü gösteren görüntüyü paylaşmıştı.

Biden’dan ailelere çağrı: Biraz daha dayanın, geliyoruz

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını cevapladı.

Gazze’de Hamas’ın tuttuğu 200’den fazla esirin bırakılacağına inandığını belirten Biden, “Bununla ilgili kişilerle her gün konuşuyorum. Bunun gerçekleşeceğine inanıyorum, ancak herhangi bir ayrıntı vermek istemiyorum” diye konuştu.

Biden, esirlerin ailelerine de “Biraz daha dayanın, geliyoruz” diye seslendi.

ABD basını: Anlaşma birkaç güne duyurulabilir

ABD basını Hamas ile İsrail arasında yapılacak, Filistinli kadın ve çocuk tutuklulara karşı İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılmasını öngören bir esir takası anlaşmasının birkaç gün içinde duyurulabileceğini öne sürmüştü.

The Washington Post gazetesine konuşan ismi açıklanmayan İsrailli üst düzey bir yetkili İsrail ve Hamas’ın “esir takası anlaşmasının genel hatları üzerinde anlaştığını” iddia ederek İsrailli ve Filistinli kadın ile çocukların gruplar halinde eş zamanlı serbest bırakılmasının planlandığını söylemişti.

İsrailli yetkili Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda yürütülen anlaşma kapsamında Gazze’ye insani yardım girişinin artmasına olanak sağlayacak beş günlük ateşkes ilan edileceğini savunmuştu.

Haberde anlaşmanın İsrail, Katar ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) işbirliğinde “şekillendiği” belirtildi, İsrailli yetkililerin Katar’dan “sadece arabuluculuk yapmasını değil Hamas’ın esirleri serbest bırakması için nüfuz kullanmasını istediği” ileri sürüldü.

Öte yandan Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde Hamas’ın Telegram kanalından yayınlanan ses kaydında Katarlı arabulucuların geçen hafta boyunca Gazze’deki İsrailli esirlere karşılık Filistinli 200 çocuk ve 25 kadının serbest bırakılması için çalıştığını kaydetmişti.

İsrail’in Gazze’deki 100 kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını istediğini aktaran Ebu Ubeyde, beş günlük bir ateşkesle 50 kadın ve çocuğu serbest bırakabileceklerini, sayının 70’i bulabileceğini arabuluculara ilettiklerini söylemişti.

İsrailliler'in yeni sığınağı: Güney Kıbrısİsrailliler’in yeni sığınağı: Güney Kıbrıs

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.