İsrail, Türkiye’deki tüm diplomatlarını güvenlik nedeniyle geri çekiyor
İsrail'in çarşamba günü Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'ya baskınının ardından binada aramalar devam ederken, hastane yakınlarındaki bir binada İsrailli bir rehinenin cesedi bulundu. Ordunun Şifa'daki aramaları ise devam ediyor.
65 yaşındaki Yehudit Weiss Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği baskında rehin alınan İsraillilerden biriydi. Sürpriz saldırı sırasında Be’eri kibbutzunda olan Yehudit meme kanseriydi ve radyasyon tedavisi görüyordu. Weiss’in eşi Shmulik de Hamas saldırısı sırasında ölmüştü.
İsrail ordusu savaşın 41’inci gününde Şifa Hastanesi’nin bitişiğindeki bir yapıda Yehudit’in cesedini buldu. Yehudit’in cesedinin İsrail topraklarına nakledildiği açıklandı. Ordu sözcüsü “Yehudit’in olduğu binada kalaşnikof ve RPG’ler dahil çok sayıda askeri teçhizat bulundu” dedi.
Weiss’in anaokulu çocuklarıyla ilgilenen ve kibutz yemekhanesinde çalışan bir emekli olduğu öğrenildi. Ordudan yapılan açıklamada 65 yaşındaki kadının yakınlarına başsağlığı dilenirken “Ordu görevlerini yerine getirmek için güvenlik kurumlarıyla tam koordinasyon içinde. Görev tamamlanıncaya kadar dönmeyeceğiz” dedi.
Öte yandan İsrail’in dün Gazze’nin güneyine attığı broşürler Filistinli sivillerde panik yarattı. Zira bu broşürlerde sivillerden bu sefer de Han Yunus’un doğu ucundaki dört kasabayı terk etmeleri isteniyordu. Tahliye edilmesi istenen dört kasaba Banu Süheyla, Khuza’a, Abassan ve El Karara. Bu da halkta saldırının güneye yayılacağı korkusunu körükledi. İsrail ordusu daha önce bölgenin kuzeyine attığı broşürlerde bir milyondan fazla insana daha güvenli olacağını iddia ettiği güneye gitmelerini söylemişti. Ancak ordunun saldırıları her ne kadar kuzeyde yoğunlaşmış olsa da Han Yunus ve çevresi de her gün bombalanıyor.
Ayrıca Han Yunus’ta BM’ye ait sığınaklarda da büyük sorunlar var. Birleşmiş Milletler’in (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk savaşın Filistin topraklarında “bulaşıcı hastalık salgınlarının ve açlığın” kaçınılmaz göründüğünü söyledi. Türk yakıtın tükenmesi halinde kanalizasyon sistemiyle sağlık hizmetlerinin çökmesi, zaten çok kısıtlı olan insani yardımların yetmemesi gibi sonuçların ortaya çıkacağını söylemişti.
BM’nin Filistinli mültecilere yardım ajansı UNRWA’nın yöneticisi Philippe Lazzarini ise dün bölgedeki iletişimin yeniden kesilmesinin ardından Gazze’de sivil düzenin bozulmasından endişe duyduğunu belirtti. Lazzarini bunun UNRWA’nın Gazze’deki insani yardım faaliyetini “boğmayı” amaçlayan kasıtlı bir girişim olduğuna inandığını da dile getirdi. Yakıt eksikliği nedeniyle ajansın faaliyetlerini askıya almak zorunda kalabileceği konusunda da bir kez daha uyardı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise ordunun Gazze’nin kuzeyindeki “askeri sistem” olarak tanımladığı sistemi “yok etmeye yakın” olduklarını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden ise çarşamba günü Hamas’ın İsrail için “halen tehdit oluşturduğunu” ve “İsrail güçlerinin sivil kayıplardan kaçınmaya çalıştığını” savunmuş, ateşkes çağrısı yapmayı reddetmişti.
İsrail şu ana kadar binada bulduklarını iddia ettiği silah ve kurşungeçirmez yeleklerin fotoğraflarını yayınladı, ancak Hamas’ın yeraltı tünellerinde faaliyet gösterdiğini öne sürdüğü geniş komuta merkezine ilişkin herhangi bir kanıt sunamadı. Ordu yetkililerinden biri askerlerin hâlâ hastanenin içinde olduğunu ve binayı “farklı, metodik ve kapsamlı bir şekilde aradıklarını” söyledi.
Hamas ise İsrail’in askeri teçhizat bulduğu iddialarının “İsrail’in Gazze’deki sağlık sektörünü yok etme suçunu meşrulaştırmaya çalıştığı yalanlardan ve ucuz propagandadan başka bir şey olmadığını” öne sürdü.
Şifa Hastanesi’nin yöneticisi Muhammed Ebu Selmiya, BBC’ye yaptığı açıklamada hastanenin 650 hasta ve yaklaşık 5 bin siville dolu olduğunu, hastanede oksijen ve suyun tükendiğini söyledi. Selmiya “Koşullar trajik ve hastanedekiler susuzluktan çığlık atıyor” dedi.
AP’nin haberine göre hastanedeki üst düzey yetkililerden biri olan Münir El Burş askerlerin bodrum katını ve hastaneye bağlı binaları aradığını, personeli ve oradaki insanları sorgulayıp yüz taramasından geçirdiğini söylüyor. Gazze Sağlık Bakanlığı ise ordunun Şifa Hastanesi’nin yeraltında kalan kısımlarında arama yaptığını ve hastanenin ekipmanını işletmekten sorumlu teknisyenleri gözaltına aldığını söyledi.
İsrail ordusu, savaş uçaklarının Hamas lideri İsmail Haniye’nin Gazze’deki evini vurduğunu açıkladı. Saldırı anı olduğu belirtilen videoyu sosyal medya hesabından paylaşan ordu söz konusu evin “terör altyapısı olarak kullanıldığını” ve Hamas’ın üst düzey liderlerinin İsrail’e karşı saldırılarını planlamak için burada buluştuklarını” iddia etti.
Yıllardır Gazze’de bulunmayan Haniye hayatını Katar ve Türkiye arasında mekik dokuyarak geçiriyor. Hatta Hamas’ın saldırısı sırasında İstanbul’da olduğu bile iddia edildi, ancak bu iddia henüz doğrulanamadı. Dolayısıyla ordunun saldırısında Haniye’nin zarar görmesi mümkün değil.