Lübnan-İsrail sınırının iki yakasında tek gaye: Hayatta kalmak

Savaşta Lübnan da kritik alanlardan biri. Hizbullah ve İsrail Ordusu arasındaki çatışmalar devam ederken yerlerinden edilenler hayatta kalmaya çalışıyor.

Dünya 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Ortadoğu’da yeni bir savaşın alevlenmesi üzerinden 16 gün geçti. Gazze’deki saldırılar ve insani kriz devam ederken durum Lübnan’da da farklı değil. Hamas’a verdiği destekle Tel Aviv’in dikkatini yeniden üzerine çeken Lübnan Hizbullahı ve İsrail sınırında gerilim son bulmuyor.

Dün İsrail, Lübnan sınırındaki en büyük yerleşim bölgelerinden biri olan Kiryat Shmona için tahliye emri vermişti. Bugün de gözler tahliye emri sonrasında hareketlenen bölgeye çevrildi. Kiryat Shmona’nın tahliye edilmesi 20 bin kişinin yaşadıkları bölgeden koparılması anlamına geliyor. Lübnan ve İsrail sınırında her gün tekrarlanan çatışmalar ise savaşta yeni cephelerin açılması endişesini diri tutuyor.

Lübnan ve İsrail sınırının iki tarafında da hayata tutunma çabası baki.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, sınırın iki yakasındaki hayatlara mikrofon uzattı. Hem İsrail’de hem de Lübnan’daki yaşam savaşını bölgede yaşayan insanlar aktardı.

Edo Goldstein, 20 bin Kiryat Shmona sakininden biri olan babası için bölgede. İki hafta önce Hamas’ın operasyonuyla başlayan gerginliğin bir an önce bitmesini istediğini söylüyor. Bu sözleri sarf ederken de yaşlı babasıyla güvende olacağı bir yere gitmek üzere yola çıkıyor. Goldstein, “Karmaşık ve tehlikeli bir durum. Biz güçlüyüz ve bunun bir an önce bitmesini umuyoruz” sözlerini kullanıyor.

Sınırın bir diğer tarafı Lübnan’da ise durum pek farklı değil. Yine bir karmaşa ve bunun bitmesini isteyen insanlar, farklı bir dille konuşup aslında aynı şeyi dile getiriyorlar. Sınırın Lübnan tarafındaki Dhayra bölgesinde yaşayan Zahira Omar Swaid, “Dhayra çok fazla zarar gördü. Her şey bir anda oldu, bir anda savaş başladı” diyor.

Yaşadıkları yerde İsrail bombardımanı nedeniyle 20-25 evin tamamen yerle yeksan olduğunu söyleyen Swaid, komşunun evinin yıkıldığını gördüğünde ocağı açık bırakıp kendisini evden dışarı attığını da belirtiyor.

Lübnanlı yetkililerin saldırılara karşı herhangi bir uyarı yapmadığını söyleyen Swaid, “Çocuklarımız var. Arabalarımızla kaçtık. komşularımızın evleri yok edildi” dedi.

Swaid şu an ailesiyle beraber Tyre kentinde bir okula sığınmış durumda.

Lübnan ve İsrail arasındaki çatışmalar 8 Ekim’de başlamıştı

Lübnan ordusu, perşembe günü Kiryat Shmona sınırında İsrail’in açtığı ateş sonucu bir gazetecinin öldürüldüğünü duyurmuş İsrail de üç Hizbullah savaşçısını hedef aldığını açıklamıştı.  Lübnan Hizbullah’ı İsrail2in saldırıları karşısında yaptığı açıklamada, sivillere ve ülke güvenliğine yönelik saldırıların cevapsız kalmayacağını açıklamıştı.  Kiryat Shmona tahliyesi ardından İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’de Lübnan’ı işaret ederek, tahliyelerin Hizbullah’a karşı ordunun hareket alanını artıracağı mesajını vermişti.

Lübnan resmi ajansı NNA haberine göre, bugün de İsrail topçu birlikleri Lübnan topraklarındaki Mercayun ilçesine bağlı Blida beldesini vurdu. Lübnan ile İsrail arasındaki 120 kilometrelik dağlık sınır hattı üzerinde karşılıklı çatışmalar ve hava saldırıları devam ediyor. Lübnan’ın güneyinde İsrail sınırı yakınında yer alan Nebatiye ile Güney vilayetinde yaşayanlar şu anda iki taraf arasındaki çatışmalardan en çok etkilenenler arasında.

Sur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hammud, Lübnan hükümetinin talebi üzerinde sınır bölgesinden tahliye edilmek isteyen aileler için kriz odası oluşturduklarını söyledi. Çatışmaların patlak verdiği ilk günden itibaren sınır hattı üzerinde yer alan köy ve beldelerden göçün başladığını belirten Hammud, “Sınır hattından Sur kentine gelen kayıtlı iç göçmen sayısı 5 bin 100. Bunların bazıları Beyrut gibi Lübnan’ın diğer kentlerine geçti. Ancak Sur’da kalan iç göçmenlerin sayısı şu anda 4 bin 500” ifadelerini kullandı.

Shtula, Ras Nakura ve Shlomi gibi tahliye edilen birçok İsrail sınır kasabası, hayalet yerleşim yerlerini andırıyor. Sokaklarda sadece askeri araçları ve askeri kontrol noktaları var. Sınıra yakın bölgelerde aralıklarla konuşlandırılmış birçok tank ve zırhlı araç mevcut.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında sınırda 8 Ekim’den bu yana karşılıklı çatışmalar yaşanıyor.

Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, 13 Ekim’de yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze saldırılarına ilişkin “eylem zamanı geldiğinde harekete geçeceklerini” söylemişti. Çatışmalarda şu ana kadar Hizbullah,12 mensubunu kaybetti. Lübnan’da 1’i gazeteci toplamda 4 sivil öldürüldü.

İsrail ordusu ise şu ana kadar 3 askerinin öldüğünü duyurdu.

Sınırın her iki tarafındaki yerel yetkililer, evlerini bavullarla, tıka basa dolu arabalarla terk eden ve sayıları giderek artan mülteciler için kalacak yer arayışına girmiş durumda. Ancak bu arayış, yakın zamanda bitecek gibi görünmüyor.

İsrail'den Gazze'ye yeni ültimatom: 20 hastane için tahliye uyarısıİsrail’den Gazze’ye yeni ültimatom: 20 hastane için tahliye uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.