Zelenski’den Batı’ya İsrail sitemi: Bizim de gökyüzümüz savunmayı hak ediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, İsrail'e verilen hava savunma desteğinin kendi ülkesine verilmemesine tepkili. Zelenski "Bizim de gökyüzümüz savunmayı hak ediyor" diyerek Batı liderlerine sitemde bulundu.

Dünya 19 Nisan 2024
Ukrayna Devlet başkanı Volodimir Zelenski. Fotoğraf: Shutterstock

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de savaşa girmesiyle Moskova, tüm dünyadan izole edilmeye başlanmıştı. Batı’nın sınırsız desteğiyle savaşa devam edebilen Ukrayna 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik operasyonuyla ilginin Ortadoğu’ya kaymasından muzdarip. Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan savaşta ilginin Ortadoğu’ya kaymasından şikayet eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski nu kez de Avrupa Birliği (AB) zirvesinde savunma sistemi siteminde bulundu.

Zelenski, AB liderlerine İsrail’e verilen hava savunma desteğinin ülkesi için bir aciliyet olduğu mesajını verdi. Ukrayna lideri, Brüksel’de düzenlenen AB zirvesinin Ukrayna bölümüne video konferans yöntemiyle bağlandı.

‘Bizim gökyüzümüz de aynı savunmayı hak ediyor’

Rusya’nın önceki gün Çernigiv’e düzenlediği füze saldırısında 14 kişinin öldüğünü anımsatan Zelenski, şunları kaydetti: “Biz Ukrayna’da ne yazık ki birkaç gün önce Ortadoğu’da gördüğümüz savunma düzeyine sahip değiliz. Müttefiklerin ortak gücü sayesinde İsrail’e yönelen neredeyse tüm füzeleri ve insansız hava araçlarını düşürmeyi başardılar. İsrail ve diğer bölge ülkelerinin semalarında olduğu gibi, Avrupa’yı balistik füzelerden ve “Şahed”lerden, seyir füzelerinden ve bombalardan korumamız gerektiğine inanıyoruz. Bizim gökyüzümüz ve komşularımızın gökyüzü aynı güvenliği hak ediyor.”

ABD ve İngiltere’nin yanı sıra AB üyesi Fransa da İran’ın İsrail’e 13 Nisan’daki hava saldırısının önlenmesine destek vermişti.

Zelenski zirvedeki açıklamasının bir benzerini bugünkü İsrail’in İran’ı vurduğu saldırısı ardından yineledi. Sosyal medya hesabı X üzerinden açıklama yapan Zelenski, “Ukrayna’ya hava savunma sistemi sağlayan her ülke, ortaklarımızı hava savunma sistemlerinin depolarda saklanmaması, terörle karşı karşıya olan şehirlerde konuşlandırılması gerektiğine ikna etmeye yardımcı olan her lider ve savunmamızı destekleyen herkes hayat kurtarıcıdır. Rus terörünü yenmeliyiz. Sadece ülkemiz ve Ukraynalılar için değil, tüm dünya için gerekli. Rusya, uyguladığı terörden sorumlu tutulmalı ve tüm füzeler ve ‘Şahid’ insansız hava araçları durdurulmalı. Dünya bunu sağlayabilir ve ortaklarımız da gerekli yeteneklere sahiptir. Bu, Ortadoğu semalarında kanıtlandı ve Avrupa’da da işe yarayacaktır” diye yazdı.

AB zirvesinin dış ilişkiler oturumunda ele alınan Ukrayna başlığının ardından, sonuç bildirisinin ilgili bölümü kabul edildi. Bildiride “AB, son zamanlarda enerji sektörüne yönelik olanlar da dahil olmak üzere, Rusya’nın Ukrayna’nın sivillerine ve sivil altyapısına yönelik devam eden hava ve füze saldırılarını güçlü bir şekilde kınıyor” ifadesi yer aldı. AB ve üye ülkelerinin jeneratörler ve güç transformatörleri gibi ekipmanlar ile insani ve sivil koruma için yardım malzemeleri göndermeye devam edeceğinin aktarıldığı bildiride, “AB, Ukrayna’ya acilen hava savunması sağlanması, topçu mühimmatı ve füzeler de dahil olmak üzere gerekli tüm askeri yardımın sağlanmasının hızlandırılması ve yoğunlaştırılması ihtiyacının altını çiziyor” değerlendirmesi yapıldı.

G7’den Rusya’ya kınama

G7 dışişleri bakanları ortak bildiriyle Rusya’nın, Ukrayna’nın enerji altyapısı ve şehirlerine yönelik son füze ve insansız hava aracı saldırılarını kınadı. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri dışişleri bakanlarının dönem başkanı İtalya’nın ev sahipliğinde Capri Adası’ndaki toplantıları bugün son buldu. Bakanların toplantılarının ardından Orta Doğu’daki gelişmeler, Ukrayna ve diğer konularla ilgili üç bildiri yayınlandı. Bildiride, G7 Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü saldırganlığı “şiddetle kınadıkları” kaydedildi.

Bildiride, “Uluslararası alanda tanınan sınırları içinde özgürlüğünü, egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunan demokratik Ukrayna’yı destekleme konusundaki sarsılmaz kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” ifadesi kullanıldı. Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakının ve Donbas’ın bazı bölgelerinde tanınmayan vekil rejimler kurmasının üzerinden 10 yıl geçtiği ve Ukrayna’nın işgalinin 3’üncü yılına girildiği hatırlatılan bildiride, Rusya’nın derhal, tamamen ve koşulsuz olarak tüm askeri güçlerini ve teçhizatını Ukrayna topraklarından çekmesi talep edildi.

‘Savunma ve güvenlik yardımları artırılıyor’

Rusya’nın bu savaşı bugün sona erdirebileceği ifadesine yer verilen bildiride, şunlar kaydedildi: “Tüm ülkeleri uluslararası hukuka uymaya ve Rusya’nın BM Şartı’nın temel ilkelerini ihlal ederek güç kullanarak toprak elde etme girişimlerini hiçbir şekilde onaylamamaya ya da göz yummamaya çağırıyoruz. Rusya tarafından Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen topraklarında düzenlenen geçmiş ya da gelecekteki sözde ‘referandum’ ya da ‘seçimler’in meşruiyetini ve sonuçlarını asla tanımayacağız. Rusya’nın Ukrayna’nın egemen topraklarında yasa dışı şekilde başkanlık seçimleri düzenlemesi uluslararası hukukun çirkin ihlalidir.”

Ukrayna’nın meşru müdafaa hakkının desteklenmesinin ve uzun vadeli güvenliğine olan bağlılığın devam edeceği kaydedilen bildiride, “Ukrayna’ya yönelik savunma ve güvenlik yardımlarımızı arttırıyor ve ülkeye yardımcı olmak için üretim ve teslimat kabiliyetlerimizi artırıyoruz” ifadesi kullanıldı. Ukrayna’nın gelecekte kendini savunabilecek ve tüm saldırılara karşı caydırıcı olabilecek güç oluşturmasına yardımcı olma çabalarının da desteklendiği vurgulanan açıklamada, Rusya’nın neden olduğu hasar ve yıkımın bedelini de ödemesi gerektiğinin altı çizildi.

İran’ın Şahid dronları Ukrayna Savaşı’nda kriz yaratmıştı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, düşürdükleri Şahid dronunu düşürdü. Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi

Ukrayna ordusu ve ABD istihbaratı Rusya’nın İran yapımı dronları kullandığını öne sürmüştü. ABD’li yetkililer 2022 Temmuz ayında CNN’e yaptıkları açıklamada İran’ın Tahran’ın güneyindeki Kaşan Havaalanı’nda Rusya’ya Şahid serisi insansız hava araçlarını tanıtmaya başladığını söylemişti. Ağustos ayında ise ABD’li yetkililer Rusya’nın bu insansız hava araçlarını satın aldığını ve ordusuna bunları nasıl kullanacakları konusunda eğitim verdiğini öne sürmüştü. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’ye göre Rusya, İran’dan 2 bin 400 adet Şahid-136 insansız hava aracı sipariş etmişti.

Ardından Ukrayna lideri, ülkesinin güçleri tarafından düşürülen İran yapımı Şahid dronu ile poz vermişti.

Cepheden firar etmek artık çok zor: Zelenski yeni seferberlik yasasını imzaladıCepheden firar etmek artık çok zor: Zelenski yeni seferberlik yasasını imzaladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.