Cepheden firar etmek artık çok zor: Zelenski yeni seferberlik yasasını imzaladı

Cephede savaş giderek kızışırken Ukrayna lideri Zelenski yeni seferberlik yasasını imzaladı. Yasaya göre askere alma kriterlerini karşılayan fakat seferberliğe katılmayan erkekler daha ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.

Dünya 17 Nisan 2024
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski / Fotoğraf: Shutterstock

Üçüncü yılında da devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nda ağır kayıplar veren Ukrayna’da Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 11 Nisan’da parlamentodan geçen yeni seferberlik yasasını imzaladı. Yasa Ukrayna siyasi ve askeri yönetiminin 2024 yılında seferberliği hızlandırmak amacıyla zorunlu askerlikle ilgili yasal çerçeveyi güncelleme çabalarının kritik bir bileşenini oluşturuyor.

Seferberlik yasa tasarısının tartışmalı ilk versiyonunun yılın ilk ayında geri çekilmesinin ardından yeni ve güncellenmiş bir versiyonu 7 Şubat’ta tekrar hazırlanmıştı. Ukrayna parlamentosu Verkhovna Rada’daki milletvekilleri o tarihten bu yana tasarıda dört binden fazla değişiklik önerdi.

Yasa tasarısı seferberlik şartlarını sıkılaştırdığı gerekçesiyle daha önce tartışmalara neden olmuştu. Tasarının son hali 9 Nisan’da parlamentonun Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi tarafından onaylanmıştı.

Daha önceki yasa tasarısının bazı kilit hükümleri beş gün önce nihayet parlamento tarafından ayrı ayrı kabul edildi ve Zelenski nisan ayı başında üç hükmü imzaladı: Zorunlu askerlik yaşının 25’e indirilmesi, askere alınacaklar için elektronik kayıt sistemi getirilmesi ve “kısmen uygun” statüsünün iptal edilmesi.

Yeni yasa neleri içeriyor?

Yasada kalan hükümler arasında engelli askerlerin ve esaretten dönenlerin terhis olma hakkı ve daha önce “kısmen uygun” statüsüne sahip olanlar için zorunlu sağlık komisyonu kontrolü getirilmesi gibi kilit noktalar yer alıyor.

Yasaya göre seferberlik sırasında 18 ila 60 yaş arasındaki erkeklerin sürekli askerlik kayıt belgesi taşıması, askerlik sicil ve kayıt bürosu temsilcisinin veya bir polis memurunun talebi üzerine bunu göstermesi gerekecek.

Diğer hükümler arasında askerlikten kaçtığı düşünülenlerin konsolosluk hizmetlerinin ve sürücü belgelerinin iptal edilmesi dahil uygulanacak cezalar bulunuyor.

Yasaya göre 18-60 yaş arası askerlik hizmetinden sorumlu kişiler ancak askerlik sicil bilgilerini güncellemeleri halinde Ukrayna’nın yabancı diplomatik kurumlarında konsolosluk hizmeti alabilecek. Askerlik hizmetiyle yükümlü tüm kişilere 60 gün içinde ikamet adreslerini, iletişim bilgilerini ve askeri kayıp verilerini güncelleme zorunluluğu getirilecek.

Erkekler ayrıca bir sınır geçiş noktasında veya sınır bölgesinde sınır görevlisinin talep etmesi halinde askeri kayıt belgesini göstermek zorunda olacak. Ayrıca yurtdışında olup da askerlik kayıt belgesi olmayanlar yeni pasaport alamayacak.

Zelenski ‘Kaçaklar için kontrolü güçlendiriyoruz’ demişti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 11 Nisan’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen basın toplantısında seferberlik yasasının parlamentodan geçişini memnuniyetle karşıladığını söylemişti.

Yeni seferberlik yasasında askeri yönetime yardımcı olacak bazı iyileştirmelerin yapıldığını ifade eden Zelenski “Bu sabah onaylanan yasa birliklerimizin ve askeri yönetimin talebi üzerine seferberlikte bazı değişiklikler içeriyor. Evet, buna göre askeri seferberlikten kaçanların kontrolünün güçlendirilmesi söz konusu” demişti.

Savaş gönüllülerine teşekkür etti

Ukrayna lideri Zelenski ayrıca X hesabından yaptığı paylaşımla cephedeki Ukrayna askerlerine yardımcı olan tüm gönüllülere teşekkür etti.

“Ukrayna’nın gücü milyonlarca insanının gücünden geliyor; ön saflarda savaşanlar, Ukrayna için çalışanlar, kalbinin Ukrayna’yı desteklemekten başka seçeneği olmayan herkes” dedi ve şöyle yazdı:

“Herkes yaşamın zaferini ve Rus işgalcinin yok edilmesini sağlamak için elinden geleni yapıyor. Ukrayna’nın gücüne katkıda bulunan herkese minnettarım!”

Savaş yardımları Temsilciler Meclisi'nde: İran'ın İsrail'e saldırması Ukrayna'ya mı yaradı?Savaş yardımları Temsilciler Meclisi’nde: İran’ın İsrail’e saldırması Ukrayna’ya mı yaradı?

WSJ: Amerikan dronları Ukrayna savaşında sınıfta kaldı, Ukrayna ucuz Çin dronlarına yöneldiWSJ: Amerikan dronları Ukrayna savaşında sınıfta kaldı, Ukrayna ucuz Çin dronlarına yöneldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.