İngiliz istihbaratı: Rusya 2023 yılında en büyük kaybı Avdiivka kasabasında yaşamış olabilir

Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunmasının cumartesi gecesi Karadeniz ve Kırım yarımadası üzerinde Ukrayna'ya ait 30'dan fazla insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi. Öte yandan İngiliz istihbaratında Rusya'nın bu seneki en büyük kaybının Avdiivka kasabasında yaşanmış olabileceği dile getirildi.

Dünya 30 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ermenistan'ın ABD ile ortak askeri tatbikatı Rusya'da hoş karşılanmadı. Fotoğraf: AA

Gözler Ortadoğu’daki savaşa döndü ama 600 günden daha uzun süredir savaşan Ukrayna ve Rusya kıyasıya çatışmayı sürdürüyor. Bir yanda Ukrayna Rusya kontrolündeki bölgeleri insansız hava araçlarıyla vururken, diğer yanda Rusya da Ukrayna mevzilerini dövmeye devam ediyor.

Bu hafta savaşla ilgili en ilginç bilgi İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan geldi: Bahmut’taki uzun ve meşakkatli savaştan sonra Rusya birliklerini son dönemde en büyük kayba uğratan yer Avdiivka kasabası olabilir.

Rusya en büyük kaybı Avdiivka kasabasında verdi

İngiliz istihbaratı bu hafta sonu yaptığı bir açıklamada Donetsk’in Avdiivka kasabası çevresinde devam eden “ağır ama sonuçsuz” çatışmalar sonucunda Rusya’nın bu yıl şimdiye kadarki en büyük kaybını yaşadığını duyurdu.

Rusya Soruşturma Komitesi Donetsk bölgesinde Rusya kontrolündeki Volnovakha’da dokuz bölge sakininin öldürülmesini soruşturduğunu bildirdi. Komitenin açıklamasına göre ölenler arasında iki de çocuk var. Komite cesetlerde “özel bir silahtan ateşlendiği belli yaralar olduğunu” açıkladı.

Bakanlığın cumartesi sabahı yaptığı istihbarat güncellemesine göre Rusya ekim ayı ortasında Avdiivka çevresinde “büyük bir saldırı girişimi” başlattı ve bölgeye tahminen sekiz tugay asker gönderdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski cuma günü Rus güçlerinin Avdiivka’ya ilerlemeye çalışırken en az bir tugay askerini kaybettiğini iddia etti.

İstihbaratta “Siyasi liderler daha fazla toprak ele geçirilmesini istiyor ancak ordu operasyonel düzeyde etkili saldırı yapamıyor” deniyor. Bu da siyasi ve askeri yetkililerinin bakışı arasındaki farkı ortaya koyuyor.

Cephe hattından gelişmeler

Rusya Savunma Bakanlığı Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamada Rusya’nın kullandığı hava savunma sistemlerinin Karadeniz ve Kırım yarımadasının kuzeybatısında Ukrayna’ya ait 36 insansız hava aracını imha ettiğini bildirdi.

Karadeniz’e kıyısı olan güneydeki Krasnodar bölgesinde yerel yetkililer sabah saatlerinde bir petrol rafinerisinde yangın çıktığını söyledi, ancak yangının çıkış nedeni belirtilmedi. Yerel medyada ise söz konusu yangının insansız hava aracı saldırısı ya da düşürülen bir insansız hava aracının enkazından kaynaklandığına dair iddialar ortaya atıldı.

Rusya’nın sınır bölgelerini ve Kırım’ı hedef alan insansız hava aracı saldırıları ve bombardımanlar da aralıksız sürüyor. Bununla birlikte Ukraynalı yetkililer Rus topraklarına ya da Kırım yarımadasına yönelik saldırıların sorumluluğunu hiçbir zaman kabul etmiyor. Zira ABD ve diğer ülkeler Ukrayna’nın verdikleri silahları Rus topraklarında kullanmasının savaşa kendilerini de dahil edebilecek olmasından korkuyor.

Öte yandan Ukrayna’da da hareketli günler yaşanıyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri Rusya’nın gece boyunca fırlattığı İran yapımı beş adet Şahid insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Ukrayna ve Rus güçlerinin kontrolü ele geçirmek için çatıştığı Donetsk’teki Siversk kentinde cephe hattına yakın bir yerde Rus birliklerinin top ateşinde top mermisi polis aracının yanında patlayınca dört polis memuru yaralandı.

ABD izin verdi, Ukrayna artık Rusya'yı uzun menzilli füzelerle vuruyorABD izin verdi, Ukrayna artık Rusya’yı uzun menzilli füzelerle vuruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.