İsrail mağdurları: Fenerbahçe, Galatasaray, Bursaspor, Emilie Gomis…
"Esir takası" anlaşması gündemdeki sıcaklığını korurken İsrailli esirlere ilişkin Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, esirlerin tedavi merkezlerine götürüldüğü, birinin panikatak geçirerek hayatını kaybettiği bildirildi.
İsrail’deki savaşta 40. gün geride kalmışken ve “esir takası” gündemi uzun bir süredir meşgul ederken Hamas’tan İsrailli esirlerin durumuna ilişkin açıklama geldi. Esirlerin ailelerinin Netanyahu’nun ofisine doğru yürüyüşe başladığı bir ortamda Hamas’ın askeri kolu Kassam Tugayları, rehinelerin tedavi sürecine alındığını duyurdu.
Kassam Tugayları’nın Telegram hesabından paylaşılan ve esirlerin bakım merkezine nakledildiği kaydedilen açıklamada, bir esirin panikatak sonucu yaşaımını yitirdiği bildirildi. Başbakan Benyamin Netanyahu’ya yanıt niteliğinde yapılan açıklamada, İsrailli siyasetçinin esirlerin Şifa Hastanesi’nde tutulduğu yönündeki iddiaları yalanlandı.
Açıklamada, “Netanyahu’nun hastanelerde Siyonist esirlerin bulunduğu yalanına yanıtımız: Onların bir kısmını sağlık durumlarının ciddiyeti nedeniyle tedavi etmek ve canlarını korumak amacıyla bakım merkezlerine naklettik” ifadelerine yer dendi.
İsrailli esir Aryeh Zalman Zdmanovich’in yakın zamanda yoğun bakıma alındığı, iyileştikten sonra getirildiği yere geri gönderildiği kaydedilen açıklamada, söz konusu İsraillinin bulunduğu yerin çevresine defalarca düzenlenen bombalamalar sonucu panikatak geçirerek hayatını kaybettiği ve bunu belgeleyen materyallerin daha sonra paylaşılacağı kaydedildi.
Kassam Tugayları’nın daha sonra yayımladığı görüntülerde, Zdmanovich olduğu belirtilen kişinin sedye üzerinde tedavi edildiği ve bu sırada anlaşılmayan sözler söylediği görüldü. Videonun devamında ise aynı kişi ölü vaziyette kefene sarılmış halde kameraya yansıdı.
Netanyahu dün ABD merkezli CBS Evening News’e verdiği röportajda, esirlerin Şifa Hastanesi’nde bulunduğuna dair ellerinde güçlü emareler olduğunu ve hastaneye bu nedenle girdiklerini söylemişti.
İsrail ordusunun (IDF) Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne 15 Kasım’da gündüz gözü düzenlediği baskında çekilen görüntüler gündem olmuştu. Hastanenin altında Hamas’a ait tünellerin bulunduğunu öne süren İsrail yönetiminin paslı silahlar ve kameraların yer aldığı görüntüleri paylaşması eleştirileri de beraberinde getirmişti.
IDF evidence so far falls well short of al-Shifa hospital being Hamas HQ https://t.co/cnXaolC0yE pic.twitter.com/MWnI4lSjaa
— Guardian Weekly (@guardianweekly) November 17, 2023
Yaygın kanı, IDF tarafından kamuoyuna servis edilen görüntülerdeki bulguların Hamas’ın hastaneyi bir üs olarak kullandığı iddiasını kanıtlamadığı yönünde. Şu ana kadar elde edilen tüm kanıtlar iddia edilen kapasitenin çok altında. IDF videoları, hastaneden çıkarılan çoğunlukla tüfekler olmak üzere, yalnızca mütevazı küçük silah koleksiyonunu göz önüne seriyor. Görüntülerin bir tıbbi komplekste “silah deposunun” varlığını ortaya çıkardığı doğru olabilir fakat bu, İsrail’in tasvir ettiği büyüklüğün çok çok altında.
BBC’nin yaptığı bir analiz, bir ordu sözcüsünün MRI tarama makinesinin arkasında içi silah dolu bir çantanın varlığını gösteren görüntülerinin, gazetecilerin gelişinden saatler önce kaydedildiğini ortaya çıkardı.
Daha sonra paylaşılan bir videıda da çantadaki silahların sayısının iki katına çıktığı görülürken BBC, İsrail ordusunun “Videoyu düzenlemedik, saf haliyle yayınlıyoruz” tezinin gerçeği yansıtmadığını kanıtladı.
Daha sonra gösterilen bir videoda çantadaki silahların sayısı iki katına çıktı. IDF, hastanede bulduğu videonun düzenlenmediğini, tek seferde çekildiğini iddia etti, ancak BBC analizi videonun düzenlendiğini ortaya çıkardı. Şu ana kadar İsrail ordusunun paylaştığı kayıtların gerçeği yansıtmadığı yönündeki şüphelerin bir bakıma haklı çıkması, bundan sonra sunulacak kayıtlara dair şüpheleri de artıracak gibi görünüyor.
Hamas’ın İsrail topraklarını hedef aldığı 7 Ekim saldırılarının ardından 1200 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca İsrailli esir alınmıştı. Bu saldırılara geniş çaplı bir operasyonla karşılık veren İsrail, abluka altındaki Gazze’ye hava saldırıları düzenleyerek kara harekatını başlamıştı.
İsrail’in verilerine göre Hamas’ın elinde 239 İsrailli esir bulunurken, Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 5 bini çocuk ve 3 bin 300’ü kadın olmak üzere 12 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.
Savaşın Lübnan’a da sıçramasıyla İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalarda şimdiye kadar 76 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askerinin öldüğü bildirildi.