Öldürmeye ‘insani ara’ yok: İsrail hastaneleri bomba yağmuruna tutuyor

İsrail Gazze'de dört saatlik ''İnsani molalar'' verileceğini açıklarken bir yandan hastaneleri bombalamaya devam etti. Endonezya ve Şifa hastaneleri ile iki çocuk hastanesi hedef alındı. Birçok hastane elektrik ve yakıt eksikliği nedeniyle hizmet veremeyecek duruma geldi.

Dünya 10 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ikinci ayına girerken, ateşkes tekliflerini daha önce hep geri ceviren İsrail, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) fikir babası olduğu “insani molaları” nihayet uygulama kararı almıştı. Buna göre savaşta bombardımanın her gün dört saat duracaktı.

Ancak uygulamanın ilk gününde “insani mola”nın hangi saatler arasında uygulanacağı net değil ve İsrail de saldırılarını sürdürdü. Filistin haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre İsrail ordusu yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilmiş on binlerce Filistinlinin sığındığı Endonezya Hastanesi’nin çevresine çok saldırı düzenledi. Saldırıların hastanenin bazı bölümlerinde ciddi hasara yol açtığı ve insanlar arasında ciddi panik oluşturduğu belirtilen haberde ölen ve yaralılar olduğu da aktarıldı. Gazze’deki son gelişmeleri aktaran Times of Gaza sosyal medya platformu X üzerinden saldırının gerçekleştiği anları paylaştı. Paylaşımda ”Gazze Şeridindeki Endonezya Hastanesinin civarındaki korkunç bombardıman” dendi.

Gazze’deki Endonezya Hastanesinde geri sayım

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan Endonezya Hastanesi Müdürü Atıf el-Kahlut akşam saatlerinde yanlarında bombalar patlarken açıklamalarda bulunmuş ve sadece 24 saat yetecek yakıtları kaldığını, yeni bir gelişme olmazsa bu süre sonunda faaliyetlerinin duracağını belirtmişti.

Kahlut 140 yatak kapasiteli hastanede bekleme odalarında ve koridorlarda yaklaşık 400 yaralı ve hastanın tedavi edilmeye çalışıldığını, yerinden edilenlerle Gazze’nin kuzeyinden gelen yaklaşık 5 binden fazla Filistinlinin de hastaneye sığındığını aktarmıştı. Kahlut “Daha önce Endonezya Hastanesinde çalışmaların durmak üzere olduğu uyarısı yapmıştık. Şu anda o noktaya geldik, hastane 24 saat içinde tamamen hizmet dışı kalacak” demişti.

Hastane Müdürü Dünya Sağlık Örgütüne, Birleşmiş Milletlere ve Uluslararası Kızılhaç Komitesine “yaralı ve hastaların Mısır ya da başka ülkede tedavi görmesi için Refah Sınır Kapısı’na ulaşmayı sağlayacak güvenli geçişler oluşturulması için müdahale etme” çağrısı yapmıştı. İsrail’in hastanede Filistin direniş güçleri tarafından kullanıldığı öne sürülen tünellerin varlığına ilişkin iddialarını yalanlayan Kahlut, zemindeki yerlerin yakıt depolamak ve atık su için kullanıldığını, bunların hastanenin inşaatı sırasında yapıldığını dile getirmişti.

”İnsani mola” çağrısında bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken Hindistan’ın başkenti New Delhi’de ”ABD, İsrail’in sivil kayıplarını en aza indirmeye yönelik adımlarını ‘takdir ediyor’ ancak bunun yeterli olmadığını düşünüyor” dedi. Daha fazla ”insani mola” verilmesi ve insani yardım akışının hızlanması gerektiğini söyleyen Blinken ”Çok fazla Filistinli hayatını kaybetti, çok fazla insan geçtiğimiz haftalarda acı çekti” dedi.

İsrail’den ‘Hamas mensuplarını hedef alıyoruz’ iddiası

İsrail ordusu Hamas savaşçılarının hastane ve başka sivil binaların altında bulunan “gizli tünellerde” saklandığını iddia ediyor. Hastane saldırılarını bu nedenle yürüttüğünü açıklıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari geçen haftalarda yaptığı bir açıklamada ”Hamas’ın, Gazze Şeridi’ndeki en büyük hastane olan Şifa’nın altında, terör grubunun liderleri tarafından İsrail’e doğrudan saldırılar düzenlemek için kullanılan çok sayıda yer altı kompleksinin bulunduğunu” iddia etmişti.

İsrail hükümeti X üzerinden yaptığı paylaşımda Endonezya hastanesinin içinden olduğunu iddia ettiği bir görüntüde elinde silah ile görüntülenen bir şahsı işaret ederek ”Hastanenin içindeki Hamas mensubunun kamera görüntüsü” dedi. Paylaşımda ”Hamas hastalar, yaşlılar, çocuklar ve masumlar için tehlike yaratıyor” dedi.

İki çocuk hastanesi ‘kuşatıldı’

Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye’de yer alan El-Avde Hastanesi çevresini bombaladığı belirtildi. Saldırıda gönüllü bir sağlık görevlisinin yaralandığı ifade edilen açıklamada Kızılay’a ait iki ambulansın da hizmet dışı kaldığı aktarıldı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan ve içinde yerinden edilmiş çok sayıda sivilin de bulunduğu Rantisi ve Nasr Çocuk Hastanelerini kuşattığını iddia etti. Açıklamada “İsrail işgali Rantisi ve Nasr Çocuk Hastanelerini kuşatıyor ve oksijen tanklarını durduruyor. Hasta çocuklar ölüm tehlikesi altında. Kuşatılan hastanelerdeki yerinden edilmiş kişiler ve sağlık çalışanlarının yiyeceği ve suyu yok” ifadesi kullanıldı. Bakanlıktan yapılan diğer bir açıklamada da Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki hastanelerin hizmetlerini durdurmak zorunda kalacağı bildirildi. Açıklamada “Sağlık hizmetlerinin devam edebilmesi için tüm çabaları tükettik. Gazze kenti ve Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin hizmet dışı kalmasına sadece birkaç saat kaldı” ifadesi yer aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı açıklamada Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa hastanesinin etrafındaki bombalanmanın sürdüğünü duyurdu. Fransız haber ajansı Agence France-Presse’in (AFP) aktardığına göre bu saldırılarda bugün 13 Filistinlinin hayatını kaybetti. DSÖ Gazze’de işlevini tamamen yitirmiş hastanelerin sayısının 20’ye çıktığı açıklandı.

Yardım tırları girmeye devam ediyor ancak yakıt yok

Filistin Kızılayı 65 yardım tırının daha Refah Sınır Kapısı’ndan abluka altındaki Gazze Şeridi’ne girdiğini duyurdu. 21 Ekim’den bu yana Gazze’ye yemek, su ve ilk yardım malzemeleri götüren tırların sayısı 821’e ulaştı. Ancak yardım tırlarının İsrail’in emri üzerine yakıt taşıması yasak. Filistin Kızılayı, yakıt yetersizliği nedeniyle Gazze’deki Kudüs hastanesinin ”minimum kapasite” ile çalıştığını ifade ediyor. X üzerinden yapılan bir paylaşımda, hastanenin son üç gündür elektriğe erişimi olmadığı vurgulanıyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail’in saldırılarında 4 bin 506’sı çocuk olmak üzere 11 bin 78 Filistinli öldürüldü, 26 bin 905 kişi yaralandı.

Bakan Koca kararlı: Gazze'deki kanser hastası çocuklar Türkiye'ye getirilecekBakan Koca kararlı: Gazze’deki kanser hastası çocuklar Türkiye’ye getirilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.