Etiler’deki Nusret’ten Kadıköy’deki alacak kavgasına: İstanbul’da silahlar konuştu
2013 yılında meydana gelen yangında büyük zarar gören Haydarpaşa Garı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyonda garın, bir filmdeki görüntüsünden yola çıkılarak özgün haline dönüştürüldü.
Alman mimarlar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından kum zemin üzerine ahşap kazıklarla inşa edilen gar, 114 yıllık tarihi boyunca birçok talihsiz olaya da maruz kaldı. Bunlardan biri de 2013’teki büyük yangındı. Uzun çabalar sonrası söndürülebilen yangında tarihi yapının başta çatısı olmak üzere pek çok yeri zarar gördü. İstanbul’un en önemli simgelerinden birisi olan tarihi yapımHazırlanan proje doğrultusunda 2016 yılında başlayan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
İstanbul-Bağdat/Hicaz Demir Yolu’nun başlangıç noktası ve Türkiye için önemli bir kültürel miras olan gar, Milli Mücadele ve 1. Dünya Savaşı döneminde cephanelik olarak kullanıldı. Bu nedenle 6 Eylül 1917’de sabotaja uğradı, cephanelik patlatıldı, gar büyük hasar gördü. Haydarpaşa Garı, Cumhuriyet’in ilanının 10. yılında ilk haline uygun tekrar inşa edildi. 1976’da kapsamlı bir restorasyona alınan garın bazı bölümleri, 1979’da yakıt yüklü bir tanker kazasında hasar gördü.
Talihsizliklerin peşini bırakmadığı Haydarpaşa Garı’nın, 2010’da çıkan yangında çatısının orta ve kuzey kısımları yandı. 2016’da başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında büyük hasar gören çatı katı ve bekleme salonu aslına uygun şekilde tamamlandı. Gar binasının dış cephelerinde ve müştemilat yapısında ise çalışmalar devam ediyor. Restoratör-Mimar Şüheda Korkmaz, bir zamanlar “İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı” olarak kabul edilen, sayısız kavuşmaya ve ayrılığa tanıklık etmiş, birçok film sahnesinde yer bulan garın restorasyon süreciyle ilgili bilgi verdi.
Mimar Fatmanur Harmancı ise ahşap çatı restore edilirken yangın geciktirici ve ahşap koruyucu işlemler için daldırma olarak adlandırılan bir yöntem kullandıklarını belirterek, elektrik ve mekanik sistemlerde de özel önlemler aldıklarını belirtti. Mimar Fatmanur Harmancı, toplamda 2 bin 500 metrekarelik bir alanda restorasyon çalışmasının devam ettiğini vurgulayarak, tarihi garın, aslına uygun bir şekilde yeniden hizmet vermesi için çalışmaların titizlikle sürdüğünü söyledi. Çatıdaki büyük saatin de yangında zarar gördüğünü hatırlatan Harmancı “Büyük saat başta olmak üzere gardaki tüm saatler aslına uygun şekilde restore edildi ve şimdi çalışır durumda” dedi.