OECD: Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde G20’nin büyüme şampiyonu oldu
Rusya- Ukrayna savası nedeniyle batılı ülkelerin Rusya pazarında çekilmesi Türkiye makine ve aksamları ihracatına yaradı. Geçen yıl yaş sebzeyi tahtından ederek ilk sıraya yerleşen makine ihracatı bu yılın ilk 10 ayında da yüzde 107 arttı.
Türkiye’nin Rusya’ya ihracat listesi ambargo nedeniyle değişmeye başladı. 2015 yılında 2021 yılına kadar Rusya’ya ihracatta ilk sırada yaş meyve ve sebze yer alırken, 2022’de listenin ilk sırasına makine yerleşti. Artan taleple birlikte Rusya son iki yıldan bu yana en fazla makine ve aksamlarının ihraç edildiği ülke oldu.
Gelecek yıl haziran ayında Rusya’da yapılacak olan St Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) öncesinde İstanbul’da yapılan Road Show SPIEF 2024 etkinliğinde konuşan DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Türkiye Başkanı İzzet Ekmekçibaşı, Rusya’ya yapılan makine ihracatındaki artışa dikkat çekti. 2022’de de Rusya’ya yapılan ihracatta dikkat çekici bir değişim yaşandığını belirten Ekmekçibaşı, “Uzun yıllardır Rusya’ya ihracatta ilk sıra yaş meyve ve sebze yer alır. Bu tarihten sonra yaş meyve ve sebzenin yerine makine sektörü geçti. Artış bu yıl da sürdü. İlk 10 ayda Rusya’ya yapılan ihracat yüzde 107 artarak 1.2 milyar dolar ile zirveye çıktı” dedi.
Bu durumun Avrupalı firmaların pazardan çekilmesinden kaynaklandığını söyleyen Ekmekçibaşı, “Böylece toplam ihracatta Rusya’nın payı da yüzde 3.7’ye yükseldi. Bu yıl Rusya’ya yapılan ihracatın 10 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz” dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin ise bu yıl 65 ila 75 milyar dolar olmasını beklediklerini söyleyen Ekmekçibaşı, “2028’de ise iki ülke arasındaki hacmin 100 milyar dolara çıkması bekleniyor” diye konuştu.
Ancak ABD ve batılı ülkelerin Türk firmalarına ve bankalarına uyguladığı baskılar nedeniyle Rusya üzerinde Türkiye’ye yapılan transit ticaretin yavaşladığını belirten Ekmekçibaşı şöyle konuştu: “Birleşik Arap Emirlikleri yerini artık Çin ve Hong Kong almaya başladı. Ayrıca Tayvan üzerinden Uzakdoğu pazarına açılıyorlar.” Çin’in Rusya pazarında Türk ürünlerine etkisi hakkında da konuşan Ekmekçibaşı, “Özellikle tekstilde Çin ürünleri pek sağlıklı bulunmuyor. Bu nedenle tekstil gibi birçok Türk ürünlerine ilgi devam ediyor” dedi.
Diğer taraftan dolar karşısında düşen ruble nedeniyle mobilyanın ham maddesi kerestenin Rusya’dan ithalatında hareketlenme yaşandığını belirten İzzet Ekmekçibaşı, “Yine bu ülkeden yapılan ithalatta buğdayın yanına artık kuru bakliyatta girdi” dedi.
Etkinlikte konuşan Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov da “Türkiye ve Rusya, stratejik potansiyeli yüksek diplomatik ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye devam ediyor. Ülkelerimiz, enerji ve altyapı sektörlerinde başarılı ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda uzun yıllara dayanan işbirliği deneyimine sahiptir. Etkileşim yollarının genişletilmesi sadece devletlerarası ilişkiler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda karşılıklı yarar sağlayan yatırımlar ve başarılı iş geliştirme fırsatı da sağlıyor” şeklinde konuştu. Roscongress Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Alexander Stuglev ise “St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu, Rusya-Türk iş ilişkilerinin gelişmesinde kilit rol oynayan bir etkinliktir. Türk iş dünyasının SPIEF’e katılımı sayesinde, küresel dönüşüm koşullarında, mümkün olan en kısa sürede, niteliksel olarak yeni bir karşılıklı yarar sağlayan işbirliği düzeyine ulaşabileceğiz” dedi.