20 yıl sonra gelen ziyaretin sonucu: Suriye ve Çin’den stratejik ortaklık anlaşması

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 20 yıl sonra gerçekleşen Çin ziyareti meyvesini verdi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in kamu yayıncısı CCTV'nin aktardığına göre 'Çin-Suriye stratejik ortaklığının kurulduğunu açıklayacağız' dedi. Cinping bu adımı tarihi dönüm noktası olarak niteledi.

Dünya 23 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Esad ve eşi Esma Esad, Çin'de. Fotoğraf: SANA Haber Ajansı

20 yılın ardından Çin’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bu buluşmadan ülkesinin kalkınması ve yeniden inşasına fayda getirecek işbirliğiyle ayrılmaya yakın.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin kamu yayıncısı CCTV’nin aktardığına göre iki ülke arasında stratejik ortaklık kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Cinping, CCTV’nin duyurduğuna göre “Bugün ikili ilişkilerimizde tarihi bir dönüm noktası olacak. Çin-Suriye stratejik ortaklığının kurulduğunu açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Cinping işbirliğine dair ayrıca şu ifadeleri kullandı: “İstikrarsızlık ve belirsizlikle karşı karşıya kalınan uluslararası bir ortamda Çin, Suriye ile birlikte çalışmaya devam etmeye, sıkı bir şekilde karşılıklı olarak desteğe, dostane iş birliğini teşvik etmeye ve uluslararası adillik ve adaleti savunmaya hazırdır.”

ABD ve birçok Avrupa ülkesi, BM kararı uyarınca Suriye’de siyasi çözüme ulaşılmadan herhangi bir yeniden inşa faaliyetine mail yardım sağlamayı kabul etmiyor. Fakat Çin böyle bir koşul öne sürmüyor bunu da BM’deki tavrında gösteriyor. Çin, BM Güvenlik Konseyi’nde, Şam’ı destekleyerek, Suriye hükümeti aleyhindeki kararlarda düzenli olarak çekimser oy kullanıyor. Suriye ayrıca geçen yıl Çin’in öncülüğündeki Kuşak ve Yol Girişimi’ne dahil olmuştu.

Ülkesinden uzakta geçirdiği en uzun sürelerden biri

2011’de Suriye’de iç savaşın başlamasından beri ülkesinden en uzun süre uzak kaldığı dönemlerden biri olarak kayıtlara geçen bu ziyarette Esad, Hangzhou’da Asya Oyunları’nın açılışına katılıp, pazar ve pazartesi günleri de Pekin’de temaslarını sürdürecek.

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yla görüştü: Masadaki konular Suriye ve Tahıl KoridoruDışişleri Bakanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu’yla görüştü: Masadaki konular Suriye ve Tahıl Koridoru

Suriye'de son durum: Esad Çin'i ziyaret edebilir, Tahran Şam'ın sazını çalıyorSuriye’de son durum: Esad Çin’i ziyaret edebilir, Tahran Şam’ın sazını çalıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.