Tunç Soyer’e Vahdettin soruşturması: O sözler Nutuk’tan alındı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer hakkında 9 Eylül 2022'de İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşuna ilişkin konuşması yüzünden soruşturma başlatıldı. Soyer Atatürk'ün Nutuk'taki sözlerini alıntılamış, dönemin yöneticilerini eleştirmişti.

Siyaset 22 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü olan 9 Eylül 2022’de bir konuşma yapmış ve Osmanlı Devleti yöneticilerinin yaptığı hatalardan söz etmişti. Soyer Nutuk’taki cümlelerle dönemin yöneticilerinin gaflet, delalet, hıyanet içinde olduğunu söylemişti. O yöneticilerin saraydaki saltanatı korumaktan başka bir şey yapmadığını, bu nedenle milleti ateşe attıklarını belirten Soyer “İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar. Teslim oldular. Ve bir sabah emperyalist ülkelerin askerleri kirli çizmeleri, kirli emelleriyle Körfez’in sularını ve güzelim şehrimizi işgal etti. Ve o sabah tam bulunduğumuz yerden, Kordon boyundan göğü yırtan bir ses yükseldi. O ses, sadece bir kurşun sesi değil, İzmir’den Anadolu’ya yayılacak direnişin müjdecisiydi. ‘Sen başlat! Bitiren bulunur!’ Hasan Tahsin’in ilk kurşunuyla yazdığı son yazı yeri göğü kapladı” demişti.

Bu sözler nedeniyle Tunç Soyer hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği soruşturma başlattı ve Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin’e hakaret edildiği iddia edildi. Soyer’in Osmanlı Devleti’ni ve yöneticilerini hedef gösterdiği, kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işlediği iddia edildi. Müfettişler belediyeden Soyer’in konuşmasının görüntülerini istedi. Gönderilen yazıda “100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Gençleri, kadınları, çocukları, geleceği hiç düşünmediler. Sadece ve sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar. Teslim oldular” sözleri nedeniyle soruşturmanın başlatıldığı belirtildi. Soyer hakkındaki suç şüphesi ise ‘hakaret, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme.’

Soruşturmayla ilgili açıklama yapan Soyer her sözünün arkasında olduğunu söyledi. Sözlerinin Atatürk’ün Nutuk’undan alındığını ifade eden Soyer “Maksadım milletin egemenliğine göz dikenlere karşı Cumhuriyetimizin yüz yıllık değerlerini ve devrimlerini savunmak, tüm tehlike ve tehditlere karşı korumaktı” dedi.

İçişleri Bakanlığı'ndan Tunç Soyer'e üç soruşturma izniİçişleri Bakanlığı’ndan Tunç Soyer’e üç soruşturma izni

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.