Finlandiya kara sınırını bu gece Rusya’ya kapatıyor

Finlandiya Başbakanı, Rusya'dan gelen kontrolsüz göçmen akışını engellemek için açık olan dört sınır geçiş noktasının üçünü kapatacağını söyledi. İskandinav ülkesi, Rusya'yı ''göçmenleri alet etmekle'' suçladı.

Dünya 24 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo çarşamba günü ülkesine sığınmacı akışını durdurmak amacıyla Rusya sınırında bulunan en kuzeydeki geçiş noktası dışındaki tüm geçiş noktalarını cuma gece yarısından itibaren kapatacağını açıkladı.

Finlandiya Göç İdaresi’nin verilerine göre Kasım ayı başından bu yana ülkeye Rusya sınırından 600’e yakın belgesiz göçmen girdi. Göçmenlerin ezici çoğunluğunun Avrupa Birliği’ne (AB) doğru yol aldığı söyleniyor. Verilere göre göçmenler arasında Yemen, Afganistan, Kenya, Fas, Pakistan, Somali ve Suriye vatandaşları bulunuyor. Her geçen gün sayılarının hızla arttığını dile getiren Başbakan Rusya’yı göçmenleri ”alet etmekle” suçluyor.

Finlandiya geçen hafta en işlek dört sınır geçiş noktasını kapattığını duyurmuştu. Toplam sekiz geçiş noktasının bulunduğu Finlandiya-Rusya sınırında bunların yedisi kapanmış olacak. 3 Nisan’dan bu yana NATO’nun en yeni üyesi olan Finlandiya, 1300 kilometrelik sınırı ile Rusya’yla en uzun kara sınırını paylaşan müttefik konumunda.

Rusya-Finlandiya sınırında bulunan sekiz geçiş noktasının yedisi kapalı. Açık kalan son geçiş en kuzeydeki Raja-Jooseppi kapısı.

Başbakan Petteri Orpo, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak ”Finlandiya AB’nin dış sınırlarını koruyor” demişti. Von Der Leyen, Başbakanın kararını desteklediğini ve Rusya’nın göçmenleri ”isteyerek AB sınırlarına yaymaya çalışmasının utanç verici” olduğunu söylemişti. Rusya bu iddiaları reddediyor.

Estonya da Rusya’yı suçlamıştı

Geçtiğimiz çarşamba günü, Rusya ile komşu ve NATO üyesi bir başka ülke Estonya da aynı sebeplerden ötürü şikayetçi olmuştu. Rusya’nın Avrupa’da ”göçmen krizi” çıkartmak için ”hibrit bir saldırı düzenlediğini” iddia eden Baltık ülkesi, sınırını kapatabileceğini aktardı.

2021 yılında Polonya, Litvanya et Letonya, Rusya’nın müttefiki Belarus’u uçaklarla getirttiğini iddia ettiği Orta Doğu ve Afrika’lı göçmenleri bilinçli şekilde Avrupa sınırlarına göndermekle suçluyordu. Hem Belarus hem de Rusya bu iddiaları yalanlamıştı.

Kremlin, peş peşe gelen sınır kapama kararlarını ”Rus karşıtlığı” olarak nitelendirdi.

Finlandiya resmen NATO'da: NATO-Rusya kara sınırı iki katına çıktıFinlandiya resmen NATO’da: NATO-Rusya kara sınırı iki katına çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.