JPMorgan ucuz TL’nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL'de değer kaybının sona erdiği açıklamasına rağmen JPMorgan yayınladığı notta Türk Lirası'nın son derece ucuz olduğunu belirterek bu durumun yıllık yüzde 20 carry getirisi potansiyeli yarattığını belirtti.

Ekonomi 23 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Eylül ayında yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda model portföyüne “TL’de ağırlık artır” pozisyonu ekleyen ABD’li yatırım bankası JPMorgan, yeni yayınladıkları notta da Türk Lirası’nın ciddi derecede ucuz olduğunu belirterek bu durumun yıllık yüzde 20 carry getirisi potansiyeli yarattığını dile getirdi.

Aralarında Anezka Christovova’nın da olduğu bankanın stratejistleri yayımladıkları notta “Modelimiz liranın anlamlı ölçüde ucuz olduğunu (adil değerden yaklaşık yüzde 30-35 ucuz) gösteriyor. Bu ciddi bir reel değer kazancına izin veriyor” dedi.

Analistler enflasyonun yaklaşık yüzde 40 lira reel değer kazancına yol açmasının beklendiğini belirterek bunun yıllık yüzde 20’lik lira spot değer kaybıyla tutarlı olacağını, bunun da yüzde 20 carry getirisini ima ettiğini vurguladı. Stratejistler lira cinsi devlet tahvillerinin de adil değere yaklaştığına dikkat çekerek, yakında tahvillerde de fırsat görebileceklerini belirtti.

JPMorgan outright işlemlerde altı aylık dolar/TL forward’ları için kısa pozisyon aldığını da duyurdu. Lira bu yıl dolara karşı yüzde 35 değer kaybı ile Arjantin pezosunun ardından en kötü gelişen ülke para birimi performansını göstermişti.

Düşük faizli bir para birimi ile borçlanıp yüksek faizli bir para birimine yatırım yapmak carry trade olarak adlandırılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uyguladıkları dezenflasyon programının çok büyük ihtimalle lirada reel olarak değerlenmeye sebep olabileceğini belirterek “Türk Lirası’nın reel olarak değer kaybettiği süreç sona ermiştir” demişti.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, JPMorgan’ın fazla iyimser olduğunu söyleyerek, şu yorumu yaptı:

 

Erdoğan'a göre TL'nin değer kaybı sona erdi: Peki aranan güven bulunur mu?Erdoğan’a göre TL’nin değer kaybı sona erdi: Peki aranan güven bulunur mu?

Eylülde de ‘TL ağırlık artır’ tavsiyesi vermişti

ABD’li yatırım bankası JPMorgan 7 Eylül’de yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda model portföyüne “TL ağırlık artır” pozisyonu eklediğini belirterek, “Artık risk/ödül dengesinin doğrudan TL alımdan yana olduğunu düşünüyoruz. Analizlerimiz, TL’nin ucuz ve rekabetçi olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla TL’de ek bir devalüasyon gerekmiyor” demişti.

28 Eylül’de ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs da uzun zaman sonra ilk kez yayınladığı 26 sayfalık “Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor” başlıklı raporunda, TL carry trade işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün olabileceğini öngörmüştü.

Goldman Sachs’ın 10 ekonomistin imzasıyla yayınladığı raporda risklerin devam etmesine rağmen ülkede “önceki yılların aksine pozitif reel faiz stratejisine yönelik söylem ve destek” olduğu belirtilerek, “Yıl sonunda yüzde 40 ve üzeri politika faizi Türkiye’nin reel faizlerini pozitif bölgeye getirebilir” denilmişti.

Goldman Sachs'tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilirGoldman Sachs’tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilir

Piyasalar bu haberi beğenir: JPMorgan TL tavsiye etti, ABD'den ekstra SDR sinyali, Şimşek pek mutluPiyasalar bu haberi beğenir: JPMorgan TL tavsiye etti, ABD’den ekstra SDR sinyali, Şimşek pek mutlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.