İrlanda yangın yeri: Göçmen karşıtları sokaklara döküldü

İrlanda'da üç çocuk ve bir kadının yaralandığı bıçaklı saldırı ardından ülke karıştı. Saldırıyı Cezayirli bir göçmenin gerçekleştirdiği iddiası üzerine göçmen karşıtları sokaklara döküldü.

Dünya 24 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Dünyada göçmen karşıtı tutum ve söylemin arttığı, aşırı sağ siyasetin ivme yakaladığı son dönemlerde İrlanda da şiddetten nasibini aldı. İrlanda’nın başkenti Dublin’de okul çıkışında üç çocukla bir kadının bıçakla yaralanmasıyla yükselen tansiyon sokaklara taştı. Göçmen karşıtlarının sokaklara döküldüğü kentte polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Perşembe günü saat 13:30 sularında Dublin’in kalabalık bölgelerinden Doğu Parnell Meydanı’ndaki Gaelscoil Choláiste Mhuire adlı okulun çıkış saatinde yaşanan bıçaklı saldırıda beş ve altı yaşlarındaki üç çocuk, 30’lu yaşlarında bir kadın ve 50’li yaşlarında bir erkek yaralandı. Polis küçük çocuklardan birinin durumunun ciddi olduğunu, yaralı 50 yaşındaki erkeğin de şüpheli olduğunu açıkladı. Kimliği açıklanmasa da öfkeli halk şüphelinin göçmen olduğu iddiasıyla sokağa döküldü. Göstericiler göçmen karşıtı sloganlar atıp bir polis aracını da ateşe verdi. The Guardian’ın aktardığına göre göstericiler birkaç polise de saldırdı, bazıları yaralandı.

İrlandalı bazı gazeteciler sosyal medyada saldırıyı gerçekleştirenin Cezayirli bir göçmen olduğunu öne sürdü.

Yetkililer yaşanan şiddet olayları nedeniyle Dublin’in bazı bölgelerinde otobüs ve tramvay seferlerini askıya aldı.

Saldırı esnasında bölgede bulanan görgü tanıkları da yerel medyaya konuştu. Siobhan Kearney adlı bir görgü tanığı RTÉ’ye o esnada orada bulunanların şüpheliyi etkisiz hale getirerek yere yatırdığını ve birkaç kişinin de adamı tekmelediğini söyledi. Kearney “İnsanlar adama saldırmaya çalışıyordu. Ben ve Amerikalı bir hanımefendi etrafında halka oluşturduk ve polisi bekleyeceğimizi söyledik” dedi.

İrlanda Ulusal Öğretmenler Örgütü Gaelscoil Choláiste Mhuire okulunda yaşananlar nedeniyle “Bu zor zamanda çocukları, ailelerini ve okul çalışanlarını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Yaralılardan biri gözaltında

Bölge polisi tarafından düzenlenen basın toplantısında gözaltına alınan 50 yaşlarında bir erkeğin “şüpheli” olduğu ve polisin şu anda başka kimseyi aramadığı açıklandı. Polis yetkilileri saldırı ve sonrasına ilişkin cep telefonu görüntüleri de dahil olmak üzere olayla ilgili bilgisi olan herkesi ifade vermeye çağırdı.

Garda komiseri Drew Harris saldırganın motivasyonunu açıklamak için henüz çok erken olduğunu söyleyerek “Bir kişi tutuklandı, şu anda bu olayla ilgili olarak başka kimseyi aramıyoruz ancak soruşturmanın ilerleyeceği açık” dedi.

Aşırı sağ uyarısı

Harris, Dublin’deki yaşanan şiddet olaylarını “utanç verici ” olarak nitelendirdi ve taraflara itidal çağrısında bulundu. Öte yandan yaşananların arkasında “aşırı sağ ideolojiyle hareket eden çılgın bir grubun” olduğunu ifade eden Harris, “Bununla başa çıkmak için yapabileceklerimizi gözden geçiriyoruz ve uygun bir şekilde de ele alınacak. Tutuklamaların yapılması ve suçluların adalete teslim edilmesi konusunda tam talimat verdim” diye konuştu.

Göçmen krizi erken seçime sürüklemişti: Hollanda'da halk bugün sandık başındaGöçmen krizi erken seçime sürüklemişti: Hollanda’da halk bugün sandık başında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.