İbrahim Hacıosmanoğlu toplantı baskını için ilk kez konuştu: Mevlana’ya döndüm
Bütün hakem yorumcularının hatalı karar olarak değerlendirdiği pozisyonlar için MHK Danışmanı Hugh Dallas hakemleri haklı buldu. Çok tartışma yaratan bazı pozisyonların hakem seminerinde değerlendirilmemesi dikkat çekti.
Süper Lig’de hakem kararlarından şikâyet etmeyen kulüp yok gibi. Başta Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor olmak üzere bütün kulüpler hakem performasından şikâyetçi olduklarını dile getiriyor. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, İzmir bölgesi hakemlerinde bir yapılanma olduğunu söyledi. Koç, “Karakteri zayıf, omurgasız. Mevkii için her şeyi yapabilecek biri” dediği Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ahmet İbanoğlu tarafından mahkemeye verildi.
Futbol milli araya girmişken MHK, kasım ayı hakem eğitim programı kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu’nun Riva’deki tesislerinde seminer düzenledi. Seminerde en çok merak edilen konular son haftalarda bütün hakem yorumcularının ‘skandal’ olarak nitelediği pozisyonlar konusunda MHK’nın nasıl bir yorum yapacağıydı.
Bütün hakem yorumcularının ‘hatalı’ olarak bulduğu kararların listesi şöyle…
* Adana Demirspor – Feherbahçe maçında Jayden Oostorwolde’nin Adana Demirsporlu futbolcu Kevin Rodrigues tarafından boyunundan tutularak kündeyle yere düşürülmesine kart verilmemesi. (Hakem: Halil Umut Meler, VAR: Suat Arslanboğa)
* Rizespor – Galatasaray maçında sarı kırmızılıların golünden önce Abdülkerim Bardakcı’nın topu faulle kazanması… (Hakem: Kadir Sağlam, VAR: Koray Gençerler)
* Hatayspor – Galatasaray maçında Barış Alper Yılmaz’ın taç çizgisi kenarında rakip futbolcunun kafasına dirseğiyle vurmasına kart çıkmaması… (Hakem: Bahattin Şimşek, VAR: Emre Malok)
* Hatayspor – Galatasaray maçının son dakikasında Mauro Icardi’nin ayağına basılmasına rağmen devam kararı verilmesi… (Hakem: Bahattin Şimşek, VAR: Emre Malok)
* Karagümrük -Sivasspor maçında Güven Yalçın’ın Sivassporlu Caner Osmanpaşa’ya kafa atmasına rağmen kart görmemesi… (Hakem: Murat Erdoğan, VAR: Alper Çetin)
* Beşiktaş – Başakşehir karşılaşmasında Opoku’nun müdahalesi sonrası burun kemiği ve göz çukuru taban kısmı kırılan Beşiktaşlı Zaynutdinov’un pozisyonunda Başakşehirli oyuncuya kart çıkmaması.. .(Hakem: Arda Kardeşler, VAR: Mustafa İlker Coşkun)
Türkiye gazetesinden Ömer Faruk Ünal’ın yazısına göre MHK danışmanı Hugh Dallas, “TFF Başkanı ile de görüşeceğim. Ona da söyleyeceğim, gayet başarılıyız. Bugün burada 72 pozisyon değerlendirdik. Bir iki tane ‘skandal’ denilebilecek hata var. Birkaç tane, ‘öyle de olur böyle de olur’ karar var. Diğer kararlarınızın tamamı doğru. Bu çok yüksek bir oran” dedi. Ünal, İskoç hakem eğitimcisine şu soruyu sordu: “Abdülkerim’in Rize maçında golden önceki faul beklentisinde, Güven’in rakibine acımasızca attığı kafada, Oosterwolde’nin yediği sokak dayağında, İcardi’nin ayağına basılmasında verilmeyen penaltı pozisyonlarında hakem kararları doğruymuş. Hakemlerimiz yanılmamış. İnanalım mı?”
Ayrıca hakemlere yapılan değerlendirmede en çok tartışılan altı pozisyon yer almadı. Ünal şunları yazdı: “Barış Alper’in dirseği, Bahtiyar’ın kırılan burnu neden seminerde masaya gelmez? Bunlar sizin için önemsiz pozisyonlar mıydı yoksa bunlar da sizin kriterlerinize göre doğru kararlara dâhil mi? Seminerde masaya gelmeyen, konuşulmayan pozisyonlar ne olacak?”
Ünal, yazısının konuyla ilgili bölümünde Hugh Dallas ve VAR eğitimcisi Polonyalı Pawel Gil için şunları söyledi: “Merak ediyorum, Hugh Dallas ligimizde oynanan kaç maçı 90 dakika izliyor ve analiz ediyor? Yoksa önüne hangi pozisyon konulursa onun üzerine mi yorumlar yapıyor? Antrenman hocası da rüya âlemindeymiş. Her şey mükemmelmiş. Hakemlerin e-Mail adresine antrenman programı gönderip, ayda bir defa bazen iki ayda bir Türkiye’ye gelip bir iki antrenman yaptırarak hakemleri forma soktuğuna inanıyor ve verilerin bir sistem üzerine yüklenmeyi çok büyük bir olay gibi sunuyor. Bu işi Türkiye’de yapacak bir kişi yoksa kapatalım gidelim dükkânı! VAR eğitimcimiz Pawel Gil ne iş yapar, sorumluluğu nedir, çözemedik. Türkiye’de insanların sabahlara kadar tartıştığı bütün kritik kararlarda ‘VAR doğru yaptı!’ demekten sorumlu eğitmen gibi hareket ediyor. Sorumluluğu yok, hesap soran yok, VAR performansları ortada ama ona göre her yapılan doğru. Bütün bu kaos ortamında; hakem danışmanı, VAR danışmanı ve antrenmanlardan sorumlu danışman; ‘Her şey yolunda!’ diyerek, bu iş gidebildiği yere kadar gitsin, maaşımız ve Türkiye seyahatlerimiz sürebildiği kadar sürsün mantığıyla hareket ediyorlar. Birisinin artık ‘Kral çıplak!’ deme vakti geldi de geçiyor sanki…”