Türk futbolu bir hakem istifasıyla bir kez daha fena halde karıştı… Ali Koç: Pisliği temizleyeceğiz

Fenerbahçe maçında doğru karar verdiği için MHK tarafından cezalandırıldığını iddia eden yardımcı hakem Kemal Arslan, açıklama yaparak düdük astı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 'Bizim artık TFF ile ilgili sabrımız tükendi. İsterse yüzbinlerce TL ceza versinler. Biz bu pisliği temizleyeceğiz' dedi.

Spor 3 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Kemal Yılmaz, doğru karar verdiği için cezalandırıldığını iddia ederek hakemliği bıraktı.

Fenerbahçe-Hatayspor maçında görev yapan ve penaltı pozisyonunda hakemi uyaran yardımcı hakem Kemal Yılmaz, Merkez Hakem Kurulu’nu suçlayarak düdük astığını açıkladı.

Fenerbahçe- Hatayspor maçının 25. dakikasında Edin Dzeko rakibinin müdahalesiyle yerde kalmış yardımcısı Kemal Yılmaz’ın uyarısı üzerine hakem Kemal Aslan penaltı noktasını göstermişti. Maçın VAR hakemi Mustafa İlker Coşkun ise pozisyonda ofsayt olduğunu söyleyerek penaltıyı iptal ettirmişti.

Yayıncı kuruluşta pozisyonu değerlendiren yorumcu Bülent Yıldırım, pozisyonun penaltı olduğun belirterek “Burada uzaktan yakından ofsayt yok, bu pozisyon penaltı ve sarı kart. VAR hakeminin bu pozisyona müdahale edip, bilgisizce bu pozisyona coğrafik bir ofsaytmış gibi 3 boyutlu bir çizgi çizip bunu bir güzel ortaya bırakmış olması, yoruma açık bir ofsayt pozisyonunda hakemi ekrana çağırmaması bir skandaldır” demişti.

Leyla Ceylan'dan 'İzmir çetesi' açıklaması: FIFA'ya sahte rapor gönderdilerLeyla Ceylan’dan ‘İzmir çetesi’ açıklaması: FIFA’ya sahte rapor gönderdiler

Fırat Aydınus: Kemal Aslan cezalandırıldı

Tv 8.5’ta yorumculuk yapan Fırat Aydınus, geçen hafta sonu Kemal Aslan’ın doğru karar vermesine rağmen MHK tarafından cezalandırıldığını iddia etti. Aydınus “MHK, Kemal Aslan’ı pozisyonu VAR’a bırakmadığı için hatalı buldu” dedi. Aydınus, Kemal Yılmaz’ın istifa kararının ardından sosyal medyadan yan hakeme geçer not alan iki gözlemcinin tekrar maç aldığını vurguladı. Aydınus şu açıklamayı yaptı: “Madem Kemal Yılmaz penaltıya karışarak hata yaptı ve ceza aldı, peki o maçın gözlemcileri Süleyman Abay 8,6 artı bonus ve Taner Gizlenci 8,5 verdiyse Yılmaz’a ve bu gözlemcilerin notu MHK tarafından kabul görülüp aynı gözlemcilere tekrar görev verildiyse hangi uygulamanız doğru söyleyin.”

Kemal Yılmaz istifa etti: Gözlemci doğru buldu

Kemal Yılmaz, Fırat Aydınus’un bu iddiasını doğrulayarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla istifa etti. (Açıklamanın tam metni için tıklayın) Yılmaz açıklamasında özetle şunları söyledi: “Yakından bilindiği gibi Fenerbahçe – Hatayspor maçında, tarafımıza verilen talimatlar doğrultusunda davranarak, kendisinin göremediği bir pozisyonda orta hakeme bir penaltı yardımında/uyarısında bulundum ve orta hakem de bunu olumlu şekilde değerlendirerek penaltı kararı verdi. Mutlulukla belirtmeliyim ki futbol kamuoyu sahada vermiş olduğumuz kararın doğruluğunu destekler niteliktedir. Maç sonrasında gözlemciler tarafından verilen ve MHK’ye bildirilen ‘notlar’ da pozisyonun sağlıklı olarak değerlendirildiğini ve karara yansıtıldığını gösterir nitelikte ve yüksektir. Bu gelişmeler ışığında olağan teamüllere uygun şekilde, bu hafta yapılacak olan maçlarda görev beklentisi içinde olmam son derece doğalken; ne yazık ki bu gerçekleşmemiştir. Elbette, hakem atamalarını yapmak Merkez Hakem Kurullarının takdirindedir. Ancak, bu tasarrufun tartışmalara yol açan ve doğru karar verildiği genel kabul gören bir maçın hemen ertesinde olması; bende, pozisyonun Merkez Hakem Kurulu tarafından ‘yanlış’ olarak değerlendirildiği izlenimi doğurmuştur. Bu davranış şekli tüm hakem camiası tarafından bilinen bir gerçektir. Yapılan uygulamayı, sadece tarafıma karşı yapılan bir haksızlık ve hakem atama kriterlerine karşı tutarsızlık ve aykırılık olarak değil; tüm hakemlerin sahada yönetmelikler dahilinde özgür, tarafsız ve adil karar verme süreçlerini engelleyici veya zorlaştırıcı bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum. Belirttiğim gerekçelerle 27 yıldır çok büyük sevgi, çaba ve tutku ile sürdürdüğüm aktif hakemlik kariyerimi sonlandırıyorum.”

Ali Koç dört hakem ismi verdi: Manipülasyon var, yayıncı işin içinde!Ali Koç dört hakem ismi verdi: Manipülasyon var, yayıncı işin içinde!

Ali Koç: TFF ile ilgili sabrımız tükendi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, konuyla ilgili A Spor’da açıklamalarda bulundu. TFF ile ilgili sabrın tükendiğini belirten Koç şunları söyledi: “Telefonla bağlanmak tarzım değildir. Sanırım başkanlığımda ilk defa bunu yapıyorum. Çok garip olaylar yaşanıyor. Bu hafta birkaç gün sakatlıklarla uğraştık, bu konulara eğilmedik. İyi ki eğilmedik. Bugün yolun bittiği yerdeyiz. Saha içi ve saha dışında garip olaylar yaşanıyor. Tüm lig için garip hakem hataları var. Bizim artık sabrımız tükendi. TFF ile ilgili sabrımız tükendi. Başkanın niyetini sorgulamak durumundayız. Kendisine çok güvendim. Ancak geldiğimiz noktada yaşananlar, yapılanlar, iddialar, söylemler… Bunlar ele alınmıyor. Bu durum bizleri endişeye sevk ediyor.”

‘TFF, beni ilgilendiremez diyemez’

Kemal Yılmaz’ın istifasını değerlendiren Fenerbahçe Başkanı, “Bugün istifa oldu. Bir hakem eşinden açıklama oldu. Doğru veya yanlış bilmiyoruz. Alper Ulusoy ile ilgili iddialar var, o maça çıkacak. Finansal iddialar, kara paklama olayları iddia ediliyor. TFF açıklama yapmış. Bunu ispatlamak çok basit. Tribünler bomboş. TFF ‘Beni ilgilendirmez’ diyemez. Temiz olması için futbolun TFF sorumludur. Gücünü açan şey varsa, devlete başvurur” dedi.

Ali Koç'tan Erden Timur'a: Külliyen yalan, iftiraAli Koç’tan Erden Timur’a: Külliyen yalan, iftira

‘Cesur insan dibine iner’

Ali Koç konuşmasına şöyle devam etti: “Sanırım TFF Başkanı’nın cesareti yok. Benimle ilgili, Lale Orta ile ilgili, başka konularla ilgili birçok iddia oldu. Cesur insan dibine iner! Defalarca başvurduk, çağırın ifadeye dedik ama tık yok. Etik Kurulu çalışacak deniyor ama göstermelik mi olacak bilmiyoruz. TFF, danışmanlarla yönetilemez. İsmail Hoca kimsenin anlamadığı şekilde sevk edildi. Bu sevki yapan TFF Başkanı mı? Karşımıza çıkardığı avukatı mı? Bunları bilemiyoruz ama ciddi şüphelerimiz var. Hakem hatalarından şu an bahsetmiyorum ama anlatacağım. İsmail Hoca’nın sevki bardağı taşırdı.”

‘İnlerine gireceğiz”

“İzmir grubu var, dibine kadar gideceğiz” diyen sarı lacivertlilerin başkanı sözlerine şöyle devam etti: “Hani ‘İnlerine gireceğiz’ derler ya. Benim az sürem kaldı başkanlıkta. İzmir grubu için elimden geleni yapacağım. Trabzonspor’un da açıklaması oldu. Bu sezonu konuşuyorum. Dürüst insanlar omuz omuza versin. Bu pisliği temizleyeceğiz. İsterlerse 10 yıl ceza versinler. Hakemler yatarken Fenerbahçe’yi düşünsünler. Trabzonspor’un da sıkıntıları var. Doğru dürüst maç yönetilsin istiyor iki takım. Bu işin kökünü kurutacağız. TFF Başkanı ne istiyorsa yapsın! En son korkacak insanlar biziz.”

Hakemlere istifa çağrısı

Ali Koç, “Dürüst ve adil futbol isteyen insanlar var. Dürüst hakemlere çağrım olacak, ilk önce siz istifa edin. Doğru karar verenler en çok ceza çekiyorlar. Bunu da açıklayacağım pazar günü. Pazar gününü bekleyin! İzmir grubu hazırlıklı olun, size söylüyorum” diye konuştu.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, pazar günü Divan Kurulu’nda hakemlerle ilgili açıklama yapacağını söyledi.

‘TFF aynı anda randevu vermiş’

Ali Koç, TFF’nin Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ile kendisine aynı saatte randevu verdiğini belirterek “TFF Başkanı, kulüp başkanlarını çarpıştırmak için aynı anda randevu vermiş. İki kulüp başkanı da bunun şık olmadığına hem fikir. İyi niyetle bu iddiaların üzerine gidilmiyor, bu kabul edilecek bir şey değil” dedi. Koç şunları söyledi: “TFF Başkanı dürüst değil demedim. İyi niyetinden şüphemiz oldu. Atamalardan, hakem performanslarından çok rahatsızız. Kötü performansı olanların bazılarına maç verilmesi, bazılarına maç verilmemesi… ‘TFF Başkanı ne yapsın?’ artık bizim için geçerli değil.”

Trabzonspor karşılaşması hakkında da konuşan Koç, “Güzel bir maç olsun. Talihsiz sakatlıklar yaşadık. İsmail Hoca’ya da sordum ‘Her şey iyi giderken 4 stoperini kaybettiğin oldu mu?’ dedim. ‘Hayır’ dedi. Biz takımımıza inanıyoruz. Maçın sonuna kadar takımı desteklesin taraftar. İnşallah bu maçı kazanacağız” diye konuştu.

Ali Koç, TFF Başkanı Mehmet büyükekşi’yi sert sözlerle eleştirdi.

‘Hakem atamalarıyla mesaj veriliyor’

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, çeşitli dönemlerde yaptıkları açıklamalarda MHK’nın atamalarla hakemlere mesaj verdiğini söylemişti. Koç, “Hakemlik müessesinde yönlendirmeler vardır. Bir hakem, bir takımı katleder sonraki hafta maç verilir, o mesajdır. Ya da doğru karar sonrası maça atanmazsa hakemler mesajı alır” demişti. Atamalar konusunda endişeleri olduğunu belirten Koç, şöyle konuşmuştu: “Bize söylenen hakem ve yardımcı hakemleri, yapay zekanın atadığı konusundan bizim şüphemiz var. Hakem camiasında İzmir gruplaşması diye bir şey var. Ahmet İbanoğlu, Tolga Özkalfa, Alper Ulusoy var. Bu grubun hakemler arasında sıkıntı yarattığı kulağımıza geliyor. Alper Ulusoy falan VAR’dalar. Bütün görüntüler VAR’a geliyor ama sahada hakemin izleyeceği görüntüyü onlar veriyorlar. İddia şöyle; sahadaki hakemi sıkıntıya sokmak istiyorsa belli görüntü veriyor, yardımcı olmak için başka görüntü veriyor. Alper Ulusoy, Hakan Ceylan, Koray Gencerler ve Serkan Tokat titizlikle ve hassasiyetle bakılması gereken isimler. Bu işler böyle devam ederse bizim maçlarımıza gelemeyecek noktaya gelirler.”

Fenerbahçe – Trabzonspor maçını Zorbay Küçük yönetecekFenerbahçe – Trabzonspor maçını Zorbay Küçük yönetecek

Koray Gençerler bir gün sonra görev almıştı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un ismini verdiği hakemlerden Koray Gençerler geçen hafta oynan Rizespor- Galatasaray karşılaşmasının VAR hakemiydi. Yine yayıncı kuruluşta Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran, 1-0 biten maçta sarı kırmızılıların bulduğu gol öncesi Abdülkerim Bardakcı’nın İbrahim Olawoyin’e faul yapıldığını ve VAR’ın devreye girmesi gerektiğini söylemişti. Deniz Çoban, Kocaelispor- Erzurumspor maçında benzer bir pozisyonda devreye girmeyen VAR hakemi Hüseyin Gökçek’in cezalandırıldığını vurgulamıştı. MHK, bu maçın hemen ardından bir gün sonra Koray Gencerler’i Adanaspor – Ümraniyespor maçına VAR hakemi olarak atadı.

PFDK’dan İsmail Kartal kararıPFDK’dan İsmail Kartal kararı

İsmail Kartal PFDK’ya sevk edildi

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, Pendikspor karşılaşmasından sonra “Allah aşkına diyorum bak Allah aşkına, bize de rakiplerimize de net olsunlar, dürüstçe ne görüyorlarsa çalsınlar. 5-0 kazandık ama oradaki penaltının verilmemesi çok düşündürücü bence. Başkaları nasıl kazanıyor, bakmıyorum. Biz kendi işimizi en iyi şekilde yapacağız. Penaltı pozisyonu, hakemin önünde” dediği için PFDK’ya sevk edildi. Çok daha ağır sözleri söyleyenlerin sevk edilmediğine dikkat çeken Fenerbahçe tarafı karara isyan etmişti. PFDK, İsmail Kartal’a ceza vermedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.