Nihayet! Sabiha Gökçen’in ikinci pisti 7.5 yıl sonra bitti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ikinci pistin yapımının bittiğini açıkladı. İhalesi 2016'da yapılan pistin inşaatı yıllardır bitirilemediği için sık sık vatandaşların tepkisine neden oluyordu.

Ekonomi 24 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda tek pistteki uçuş sayısının günlük 700 olduğunu ve yılda 36 milyon yolcuya hizmet verildiğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ikinci pistin yapımının bittiğini belirterek “Bugünlerde Cumhurbaşkanımızın müsait olduğu bir programla resmi açılışını yapacağız” dedi. Dünyanın da sayılı havalimanları arasında gelen İstanbul Havalimanı’nın inşaatı 42 ayda tamamlanırken Sabiha Gökçen’in ikinci pisti 88 ayda bitirilmiş oldu. İhalesi 7 Haziran 2016 tarihinde yapılan ikinci pistin inşaatı bir türlü bitirilemediği için buradan yolculuk yapmak zorunda olan vatandaşlar sık sık tepkilerini dile getiriyordu. Ayrıca ihaleyi alan Makyol İnşaat’ın daha sonra taşeron olarak AKA İnşaat ile sözleşme imzaladığı, AKA İnşaat’ın ortakları arasında İstanbul Havalimanı’nı işleten İGA’nın ortakları Cengiz İnşaat ve Kalyon İnşaat’ın bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Sabiha Gökçen’in ikinci pisti 2022'de de bitirilemeyecekSabiha Gökçen’in ikinci pisti 2022’de de bitirilemeyecek

Yılda 36 milyon yolcuya hizmet veriyor

Bakan Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Türk Hava Yolları’nda uçak alımında TUSAŞ’ın sürece dahil olup olmayacağının sorusuna Uraloğlu, “Kesinlikle sürecin içinde. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ikinci pist bitti. Bugünlerde, Sayın Cumhurbaşkanımızın müsait olduğu bir programla resmi açılışını yapacağız. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda günlük tek pistteki uçuş sayısı 700 ve bugün itibarıyla da yıllık 36 milyon yolcuya hizmet etmeye başlamıştır. Hiç kimsenin uçmayacağını düşündüğümüz havalimanından bahsediyoruz” yanıtını verdi.

‘Haydarpaşa Garı’nın satılması gündemimizde yok’

Uraloğlu, bir soru üzerine, “Haydarpaşa Garı’nın birilerine satılması, devredilmesi gündemimizde yok. Kime devrediyoruz, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devrediyoruz. Orada turistik destinasyonu İstanbul’a ve ülkemize kazandırmış olacağız. Asli görevlerini de yürütmeye devam edecek” dedi.

Uraloğlu ayrıca, Geminbeli Tüneli’nde ışığı gördüklerini, devamını da göreceklerini dile getirdi.

Uraloğlu, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde ulaştırma yapılarında, Malatya-Adıyaman arasındaki demiryolu hattı ve Hatay Havalimanı dışında ciddi bir aksaklığın olmadığını anımsatarak, yapıların gereken performansı gösterdiğini söyledi.

‘Depreme karşı her türlü önlemi aldık’

Olası İstanbul depremiyle ilgili bakanlık olarak gereken bütün önlemleri aldıklarına dikkati çeken Uraloğlu, “15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki askı halatları değiştirildi. Viyadüklerdeki ve yollardaki her türlü önlemi aldık. İstanbul’da bakanlığımıza bağlı yapılarda bir riskimiz yok” diye konuştu Aksaray-Ulukışla demiryolunun yeniden ihale edilmesi kararını aldıklarına işaret eden Uraloğlu, 2024’ün ilk aylarında ihaleyi yapacaklarını aktardı. Uraloğlu, Bursa’daki yüksek hızlı tren projesinin yıllardır devam ettiği yönündeki eleştirilere de “Sıkça ziyaret ediyorum. 2025’in sonu 2026’da orayı bitirerek hizmete sunmuş olacağız. Bursa Çevre Otoyolu’nun proje çalışmalarını da başlattık” dedi.

Kütahya’dan geçecek otoyol ve yüksek hızlı tren projelerinin olduğunu belirten Uraloğlu, projelerin onaylandığını ve otoyolun daha yakından geçmesiyle ilgili talepleri değerlendirdiklerini kaydetti.

Uraloğlu, Eskişehir Kırka-Seyitgazi yolunun da ihalesinin yapıldığını ve çalışmalara başlanacağını belirterek, Pertek Köprüsü’nün de ihale sürecinin başladığını vurguladı.

Sabiha Gökçen eziyetiSabiha Gökçen eziyeti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.