Ulaştırma Bakanı’ndan zam savunması: Köprü ve otoyol ücretleri düşük kalmıştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu otoyol ve köprü geçiş ücretlerine bugün yapılan zamla ilgili olarak 'Oluşan şartlara göre geçiş ücretlerimizi güncelleme ihtiyacı hissettik. Gerçekten çok düşük kalmıştı' dedi.

Ekonomi 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Osmangazi Köprüsü'nde en ucuz geçiş 290 lirayken 399 lira oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu otoyol ve köprü geçiş zamları ile ilgili konuştu. Uraloğlu “Oluşan şartlara göre geçiş ücretlerimizi güncelleme ihtiyacı hissettik. Gerçekten çok düşük kalmıştı” dedi. Uraloğlu AKP TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “Otoyol ve köprülere yapılan zamlara ilişkin değerlendirmeniz olur mu?” sorusu üzerine Uraloğlu “Kamuda bir verimlilik ve tasarruf sürecindeyiz. Oluşan şartlara göre geçiş ücretlerimizi güncelleme ihtiyacı hissettik. Gerçekten çok düşük kalmıştı. Bakım işletme giderlerini karşılama noktasında bir düzenleme yapmamız gerekiyordu o düzenlemeyi yapmış olduk” dedi.

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu kamuda tasarrufun herkesin daha dikkatli olmasını gerektiren bir süreç olduğunu ileri sürdü. Bakan Uraloğlu “Zaten dikkat ediyorduk ama bu süreçte kamuyla da entegre olacak şekilde bizim de kurumlarımız, bu tasarruf yaklaşımına elbette daha fazlasıyla uyacak, katkı sağlayacak” diye konuştu.

Yeni fiyatlar ne oldu?

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bugünden geçerli olmak üzere kamuya ait otoyol ve köprülere yüzde 76, Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yapılan otoyol ve köprülere ise yüzde 50 oranında zam yapmıştı.

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden otomobiller için geçiş ücreti 15 liradan 24 liraya çıkarıldı. Osmangazi Köprüsü’nde en ucuz geçiş 290 lirayken 399 lira oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nde geçiş ücreti 295 liradan 419 liraya, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ise 35 liradan 49 liraya çıktı.

Şimşek’e göre enflasyona etkisi  çok sınırlı olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, köprü ve otoyollardaki son fiyat artışlarının yıllık enflasyona etkisini değerlendirdi.

Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden otoyol ve köprü geçiş ücretiyle ilgili “Köprü ve otoyollardaki son fiyat artışlarının yıllık enflasyona etkisinin yaklaşık 0,05 puan (taşımacılık maliyetleri kaynaklı tüm dolaylı etkiler dahil) ile sınırlı olacağını öngörüyoruz” dedi.  Bakan Şimşek, yıl sonu enflasyon hedefine ulaşmakta kararlı olduklarını vurguladı. Şimşek, şunları söyledi:

“Mali disiplini güçlendirmek için aldığımız kararlarda dezenflasyon hedefimizi göz önünde bulunduruyoruz. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ve önümüzdeki süreçte atacağımız diğer adımlarla maliye politikası olarak enflasyonla mücadeleye desteğimiz artarak devam edecek.”

Osmangazi Köprüsü'nde müteahhit devretmeye hazırOsmangazi Köprüsü’nde müteahhit devretmeye hazır

Ulaştırma Bakanlığı'na göre Çanakkale Köprüsü zarar etmedi, aksine kazanç yarattıUlaştırma Bakanlığı’na göre Çanakkale Köprüsü zarar etmedi, aksine kazanç yarattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.