Sanayi üretimine deprem darbesi: Şubatta yıllık yüzde 8,2, aylık yüzde 6 geriledi
Samandağ'da depremzedelerin kaldığı beş çadır küle döndü. CHP İlçe Başkanı Kimyon, kış aylarındaki tehlikeye dikkat çekti ve sorunların çözülmediğini anlattı: "Daha büyük trajediler yaşayabiliriz."
Büyük depremlerin en büyük hasarı verdiği illerin başında gelen Hatay’da çadırlarda ve konteyner kentlerde yaşam mücadelesi sürüyor. Depremin üzerinden dokuz ay geçmesine rağmen Hatay’daki sorunlar çözülmediği gibi kışın gelişiyle birlikte büyüyor da.
Son olarak Samandağ ilçesindeki Yeni Mahalle’de Ahmet Rasim Sokak’taki bir arsada kurulan çadırda yangın çıktı. Neden çıktığı henüz belirlenemeyen alevler beş çadıra sıçradı, itfaiye ekipleri tarafından zorlukla söndürüldü. Can kaybına neden olmayan yangının maddi hasarı büyük ve çadırlar da, eşyalar da artık kullanılmaz halde.
Yangının çıktığı bölgeye giden CHP Samandağ İlçe Başkanı Nadir Kimyon 10Haber’e yaptığı açıklamada yangın çıktığı sırada çadırda yaşayanların bunu fark etmediğini söyledi. Ancak bir ısıtıcının devrilmesiyle alevlerin baş gösterdiğinden şüphelendiklerini belirten Nadir Kimyon maddi zararın Kaymakamlık, Sosyal Yardımlaşma Kurumu ve belediye tarafından giderileceğini aktardı. Çadırları yanan insanlara konteyner temin edileceğini ifade eden Kimyon kış aylarında yaşanabilecek daha büyük tehlikelere de işaret etti.
Kimyon’un anlatımına göre Samandağ’da konteyner eksikliği de var, konteyner kente gitmek istemeyen insanlar da. Çünkü depremden sonra istihdamın adeta yok olduğu Samandağ’da yaşayanlar topraklarını ekmek için o geçim kaynağına yakın olmak istiyor. Kimyon “Narenciye mevsimi ve sulama, ilaçlama gibi faaliyetler nedeniyle çadırı parsellerinin olduğu yere koymak istiyorlar” dedi.
Bunlarla birlikte konteyner kentleri ‘açık cezaevine’ benzeten Kimyon bir konteynerde yedi kişi kalanların olduğunu aktardı ve “Bazılarında mutfak yok, ayakkabı konacak yer yok, insanlıktan çıkılmış vaziyette. Bunları rapor etmemize rağmen hiçbir şey yapılmıyor. Kış vakti artık ve bütün konteynerlerin üstü brandalarla kapatılmış çünkü su sızıyor. 21 metrekarede yedi kişinin kalması ne demek?” diye konuştu.
Kışın tehlikesine dikkat çeken Kimyon “beş çadırın yanmasını ucuz atlattık” dedi ve “Daha büyük trajediler yaşayabiliriz her an. Önlem yok” diye konuştu.
Samandağ’daki son durumu ise “İnanılmaz sıkıntılar var” diyerek anlatan Kimyon özellikle yıkılan binalardaki ayrıştırmanın büyük sorun olduğunu vurguluyor. İhaleye çıkan kimi firmaların işlemler sırasında su kullanmadığını, yerinde ayrıştırma yaptığını belirten Kimyon “Her zaman toz duman, uyarı levhası da yok” diyerek anlatıyor ayrıştırma sürecini. Samandağ’ın birçok yerinde kaçak ayrıştırma yapıldığını belirten Kimyon bunların okul yakınlarında da yapıldığını sözlerine ekledi. Deniz Sitesi yanında molozların ‘dağ gibi’ olduğunu ifade eden Kimyon oranın Kaymakamlık tarafından tasfiye edileceğinin söylendiğini, ancak halen molozların olduğu yerde durduğunu aktardı.
Hastanelerde ise bazı hizmetlerin verilmediğini belirten Kimyon buna diş protezi yapılmamasını örnek gösterdi. Ancak sağlık çalışanlarının da zorlandığını belirten Kimyon hizmet için gelenlerin ailelerini yerleştirecek yer bulamadığını belirtti. Eğitimdeki sıkıntılara da örnek veren Kimyon bursluluk sınavına girmek isteyen 200 öğrencinin ikametgahlarının başka yerlerde olması nedeniyle sınava giremediğini söyledi. Bu öğrenciler için dilekçe de verildiğini aktaran Kimyon telafi sınavı istediklerini ama kabul edilmediğini, ihmali olan memurlar hakkında idari soruşturma yapılacağı yönünde yanıt aldıklarını anlattı.
“Bizim insanımız ötekileştiriliyor” diyen Kimyon iktidarı eleştirip sosyal devletin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Kimyon yaşanan sorunlar için yetkililere gittiklerini, ‘tamam’ yanıtı aldıklarını, ancak sorunların bir çözüme kavuşmadığını anlattı. Ulaşım sorununun devam ettiğini belirten Kimyon ilçede Kasım ayı olmasına rağmen hala sivri sinekolduğunu da söyledi. İnsanların yaşam enerjisini kaybettiğini anlatan Kimyon “bir yıl geçti taş üstüne taş konmadı, hala yıkımdan bahsediliyor. İnşaat yapılacak toplu konut yapılacaktı havada kaldı. Vergiler bizden isteniyor. Faturalar gelmeye başladı, bu insanların geliri mi var ki” dedi. Hayatın doğal akışındaki faaliyetlerde de zorlandıklarını anlatan Kimyon ehliyet sınavı için bile geç saatlerde Samandağ’dan çok uzak bir noktaya gitmek zorunda kaldıklarını anlattı.