X yıl sonuna kadar 75 milyon dolarlık reklam gelirini kaybedebilir

ABD'li Elon Musk'ın sosyal medya şirketi X, pek çok markanın reklam kampanyalarını durdurması nedeniyle yıl sonuna kadar 75 milyon dolarlık reklam gelirini kaybedebilir.

Bilim Teknoloji 27 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ABD'li milyarder Elon Musk. Fotoğraf: Shutterstock

X, adının Twitter olduğu dönemlerde en çok parayı genellikle yılın son aylarında, markaların tatil dönemi reklam kampanyalarını artırmasıyla kazanırdı. Ancak New York Times’a göre şirketin bu çeyrekteki kazanç raporu öncekilerden farklı gelebilir. Musk’ın şirketi 44 milyar dolara satın almasından bu yana pek çok marka zaten platformda artan kışkırtıcı ve nefret içerikli metinler dolayısıyla şirkete reklam vermekte tereddüt ediyordu.

Şirket içi belgelere göre 100’den fazla marka ve hatta siyasetçiler bile X’e reklam vermeyi askıya aldı, birçok reklam veren de platformdaki reklamlarını geri çekmeyi düşünüyor. Reklam verenler geri dönmezse X bu yıl yaklaşık 75 milyon dolarlık reklam gelirinden olabilir. NYT’nin ulaştığı belgelerde şirketin sahibi Elon Musk’ın antisemitik görülen bir komplo teorisini kabul ettiği paylaşımdan kısa süre sonra reklam verenlerin reklamlarını çekmesinin X üzerinde nasıl bir etkisi olacağının değerlendirildiği belirtiliyor.

Reklam ajansı Outcast’in dijital pazarlama ve sosyal medya başkan yardımcısı Leesha Anderson, Musk’ın platformu satın almasından sonra müşterilerinin X’e harcama yapmayı bıraktığını, LinkedIn, TikTok gibi platformlara yöneldiğini söylüyor. Markaların günümüzde reklam vermek için çok fazla seçeneği olduğunu söyleyen Anderson “Bu nedenle sosyal medya platformlarının sorumlu ve sahipleri kişisel inançları  ve siyasi duruşları ne olursa olsun her konuda bilinçli hareket etmek zorunda” diyor.

Musk’ın tartışmalı tweetini paylaşmasından kısa süre sonra medya izleme kuruluşu Media Matters, X’in internet sitesindeki reklamları antisemitik içeriklerin hemen yanında gösterdiğini iddia ettiği bir rapor yayınlamıştı. Bunun üzerine Media Matters aleyhine bir dava açan X, söz konusu kuruluşu “reklam verenlerin X’teki paylaşımlarını kasten ve kötü niyetle neo-Nazi ve radikal içeriklerle yan yana göstermek”le suçladı.

X’in CEO’su Linda Yaccarino şirketi savunduğu paylaşımında platformda yalnızca iki kullanıcının Apple reklamı yanında “hoş olmayan bir paylaşım” gördüğünü söyledi. Endgadget’a konuşan Media Matters ise X’in davasını “anlamsız” bulduğunu, “davayı kazanmayı dört gözle beklediğini” söyledi.

Bu sırada X’teki reklamlarını hızla çeken şirketler arasında IBM, Apple ve Disney var. Lionsgate reklamlarını geri çekme gerekçesi olarak Musk’ın paylaşımını gösterirken Ubisoft X’ten reklamlarını çeken ilk video oyun şirketi oldu.

Airbnb bir milyon dolarlık reklam anlaşmasını geri çekerken Netflix de üç milyon dolarlık anlaşmayı iptal etti. Microsoft’un yan kuruluşlarının anlaşmalarını bir bir durdurması nedeniyle dört milyon dolar daha kaybetme ihtimali olan X basına yansıyan belgeler hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada incelenen rakamların “eski olabileceğini” ya da “toplam riski değerlendirmek için şirket içi bir uygulama olabileceğini” söyledi. Risk altındaki gelirlerinin 11 milyon dolar civarında olduğunu belirten şirket, bazı reklam verenlerin geri dönmesi ya da reklam harcamalarının artması sonucunda bu miktarın dalgalanmaya devam ettiğini aktardı.

X çalışanlarına çarşamba günü gönderilen şirket içi e-postada ise “Dışarıdan gelen eleştirilere ya da baskılara boyun eğmek X’in hiçbir zaman isteyeceği bir yol değil. X’teki insanlar ifade özgürlüğü savunucularıdır. Bu temel hakka inananlarla dayanışma içindeyiz” dendi.

Elon Musk'ın 44 milyar dolara aldığı Twitter'ın değeri bugün 19 milyar dolarElon Musk’ın 44 milyar dolara aldığı Twitter’ın değeri bugün 19 milyar dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.