Ateşkeste beşinci gün: 30 Filistinliye karşılık 10 İsrailli serbest

Gazze Şeridi'nde ateşkes havası hakimken Hamas 10 İsrailli, 2 Taylandlı esiri serbest bıraktı, buna karşılık İsrail 30 Filistinliyi tahliye etti. Bölgeye insani yardım konvoylarının girişi devam ederken BM kentte kıtlık tehlikesine işaret etti.

Dünya 28 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki ateşkesin beşinci gününde 30 Filistinliye karşılık 10 İsrailli serbest bırakıldı.

7 Ekim’de Hamas’ın saldırılarıyla başlayan savaşta İsrail ile Filistinli örgüler arasında dört gün süren ateşkes boyunca esir takasları sorunsuz gerçekleşti. Son gün ateşkesin uzatılması gündemdeydi. Katar iki günlük ek süre kararı alındığını duyururken, İsrail’den konuya ilişkin teyit gelmemişti.

İsrail Başbakanlık Ofisi Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Katar’da bulunan İsrail istihbarat birimi Mossad Başkanı David Barnea ile görüştüğünü açıklamış, görüşmeye ilişkin görsel de paylaşan Başbakanlık Ofisi beşinci esir takasının bu gece gerçekleşmesinin beklendiğini söylenmişti.

Bu açıklama İsrail tarafından henüz açıklık getirilmeyen “ateşkesin iki gün uzadığı” bilgisini doğrulamış oldu.

Beşinci esir grupları da serbest

Hamas beşinci rehine grubunu Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’ne teslim etti. Filistin Esirler Cemiyeti tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre ise serbest bırakılanlar arasında 15 kadın ve 15 çocuk bulunuyor. Cemiyet esirlerin isimlerini de paylaştı.

Kızılhaç, personelinin Gazze’de Hamas’tan aldığı 12 rehineyi başarıyla transfer ettiğini duyurdu. Görüntülerde rehinelerden bazılarının Kızılhaç’a teslim edildiği sırada kalabalıktan tekbir, alkış ve ıslık seslerinin yükseldiği görüldü.

Hamas’ın yayın organı Shebab serbest bırakılan Filistinli mahkumların aileleriyle kavuşma anlarını paylaştı. İşte o anlardan kameralara yansıyanlar:

Serbest bırakılan esirler tedavi hastanelere götürüldü

Gazze’de 53 günün ardından serbest bırakılan 10 İsrailli esir tedavi için Sheba Tıp Merkezi ve Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesi’ne ulaştı.

Serbest bırakılanlar arasında altısı yaşlı olmak üzere sekiz İsrailli kadın, bir anne ve 17 yaşındaki kızı ile iki Tayland vatandaşı bulunuyor.

Kadınlardan yedisi ve genç kız şu anda Sheba Tıp Merkezi’nde, diğer iki kadın ise Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesi’nde tedavi görüyor ve burada aileleri ve yakınlarıyla yeniden bir araya geliyorlar. İki Tayland vatandaşı ise Assaf Harofeh Hastanesi’nde tedavi altında.

Karşılıklı ateşkes ihlali suçlaması

Ateşkesin uzatılmasında İsrail makamlarına göre henüz bir netlik yokken Gazze’de Hamas ile IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) arasında ufak çaplı çatışmalar meydana geldi.

Durumu kontrol altına aldıklarını aktaran Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları “İsrail bağlı kalırsa kendilerinin de geçici ateşkese bağlı olduklarını” vurgulayarak arabuluculara İsrail’in “insani aranın tüm maddelerine karada ve havada uymasını sağlamaları” çağrısı yaptı.

İsrail ordusu: Askerlerin yanında EYP patlatıldı, bazı askerler yaralandı

IDF Gazze’nin kuzeyindeki iki ayrı noktadaki İsrail güçlerinin yakınında üç el yapımı patlayıcı (EYP) patlatıldığını söyledi.

Patlama noktalarından birinde Gazze’deki silahlı unsurların İsrail askerlerine ateş açtığı, askerlerin buna karşılık verdiği, bazı askerlerin hafif yaralandığı aktarıldı.

Filistin Kızılayı: İnsani yardım yüklü 31 tır Gazze Şeridi’nin kuzeyine gönderildi

Zaten altyapı sorunlarıyla boğuşan kentte savaş nedeniyle birçok sorun baş gösterirken insani ara Gazze halkına nefes aldırmaya devam ediyor.

İsrail her ne kadar doğrulamasa da Gazze’de ateşkes havası ilk dört günde olduğu gibi sürüyor. Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, bir yakıt tankeri ile içilebilir su, gıda ve diğer insani yardım malzemeleri yüklü 31 tırın Gazze Şeridi’nin kuzeyine girmek üzere olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre gönderilen yakıt Gazze Şeridi’nin kuzeyinde görev yapan ve çalışmaları durma tehlikesiyle karşı karşıya kalan 7 Kızılay ambulansı için kullanılacak.

BM: Gazze halkı kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) insani yardımların devam etmemesi halinde Gazze halkının kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Altı günün “anlamlı bir etki yaratmak için yeterli olmadığını” belirten kurum Gazze’ye “kesintisiz ve düzenli gıda tedariki” yapılması çağrısında bulundu.

Ateşkesin iki gün daha uzatılması kararını memnuniyetle karşılayan WFP, İsrail ile Hamas arasında dört günlük ateşkesin başladığı 24 Kasım’dan bu yana Gazze’de 121 bini aşkın kişiye gıda ulaştırdığını açıkladı.

WFP’nin Orta Doğu Direktörü Corinne Fleischer “Ateşkes sayesinde ekiplerimiz uzun zamandır ulaşamadığımız bölgelere giderek sahada faaliyet gösterdiler. Gördüğümüz şey felaket oldu” dedi.

Putin’den Abbas’a: Filistin halkının kendi devletini kurmasından yanayız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Rusya’daki Filistin Büyükelçiliği’nde Filistin Halkıyla Dayanışma Günü münasebetiyle düzenlenen etkinlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’a gönderdiği mesajı okudu.

Bogdanov’un aktardığına göre Putin mesajında “Kapsamlı, uzun vadeli ve adil bir Filistin-İsrail çözümüne ulaşmanın kilit koşulunun 1967 sınırları dahilinde egemen bir Filistin devletinin kurulması olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kremlin’in internet sitesinde yayınlanan telgraf metninde Putin’in “Kanlı çatışmanın Filistin’in barışçıl halkına tarifsiz acılar getirdiği şu günlerde Rusya’nın, halkınızın 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan kendi egemen devletini kurma yönündeki meşru haklarının hayata geçirilmesinden yana olan tutarlı tutumunu yeniden teyit etmenin özellikle önemli olduğunu düşünüyorum” ifadeleri yer aldı.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı: Savaş devam etmezse hükümeti yıkarız

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Netanyahu hükümetinin Hamas’la müzakere için ara verdiği savaşı yeniden başlatmaması halinde hükümeti yıkımla tehdit etti.

Gvir yaptığı açıklamada “Savaşı durdurmak = hükümeti parçalamak” diyerek Netanyahu’yu “yumuşak bir dille” uyardı.

Ateşkeste dördüncü gün: Katar '2 gün uzatıldı', İsrail 'Netlik yok' dediAteşkeste dördüncü gün: Katar ‘2 gün uzatıldı’, İsrail ‘Netlik yok’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.