Dizicinin Rehberi – Dilek Taşı: Mutluluktan haber var!

Kanal D’ de dün 12. bölümü yayınlanan ‘Dilek Taşı’ aşkseverlerin yüzünü güldürdü. Bölümlerdir beklenen Figen ve Mustafa kavuşması sonunda gerçekleşti; tabii bölümün sonunda yüreklerde soru işareti bırakarak.

Kültür Sanat 30 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Ana karakterimiz Mustafa (Salih Bademci) önceki bölümlerde hem patronunun hem onun kardeşinin ölümünden haksız yere sorumlu tutulmuştu. Geçen haftayı, intikam almak isteyen üçüncü bir kardeşle kapatmıştık. Bu hafta bölümü, Mustafa’nın hem kızıyla hem de diğer ana karakterimiz (ve sevdiği kadın) Figen’le (Hazal Subaşı) tehdit edilmesi açtı.

Bölüm, bu tehditlerin yerini bulmasıyla oldukça hızlı başladı. İntikamcı kardeş tarafından kaçırılan Figen ve Mustafa, içinde bomba olan bir depoya hapsedildi. İki ana karakterin de sapasağlam çıkacağından emin olduğumuz için pek endişelenmedik açıkçası, ama sahnenin gerilim dozu yerindeydi. Salih Bademci önce ‘Terzi’ şimdi ‘Dilek Taşı’ derken bombalı bir depoda kapalı kalmada iyice deneyim kazandığına göre ‘Arka Sokaklar’da rol alabilir. (Yatırım tavsiyesi değildir.)

Beklenen kavuşma

Dizileri karakter eşleştirmek ve çift isimleri bulmak için izleyenlere müjde! Geçen bölüm hislerini kabullenen Figen ve Mustafa bu bölüm birbirlerine açıldı. Randevuya çıktılar, öpüştüler, bölüm sonunda evlenme teklifi bile gördük. ‘Arap atı misali sonradan açıldılar’ demek istiyoruz, ama çağrıştırdığı at yarışına karşı olduğumuzun notunu da düşerek.

Tabii bu mutluluğun kursaklarda kalması an meselesi. Figen, eski nişanlısını bir beladan kurtarmak için onunla evlenmek zorunda kalabilir.

Nayır, nolamaz

Dahası Figen ölebilir. Dizide ‘dönem yapımı’ndan kastın olaylar ve dekorlarla sınırlı kalmadığından, senaryoya nostaljik Türk filmleri tadında ögeler eklemeyi sevdiklerinden bahsetmiştik ya… Öyle bir olay örgüsüyle bölümü kapatırız. Figen, Ronaların hasta çocuğu Sinan’la kardeş olduğunu öğrenince ona böbreğini vermek istemişti. Bölümün sonunda Sinan ve Figen ameliyata alındı; ancak Figen’in ameliyatı atlatamama, âşıklarımızın ölümle ayrılma riski var.

Murat Soner diziyle ilgili çektiği videoda Mustafa’nın kime selam verse ona felaket getirdiğinden bahsetmişti. Figen’in bu halini görünce aklımıza geldi de güldük. Bakalım Figen Mustafa’nın lanetini kırabilecek mi?

Dizi yansıması:

* Dizi bazı soruların yanıtı konusunda bizleri hâlâ ikna edemedi. Figen’in bir Rona olduğunu yıllardır bilen büyüklerimiz onun bu nakil için uygun olabileceğini daha önce düşünememiş mi? Dahası, önceden de sorduğumuz gibi madem bir yetişkinin böbreği de oluyordu, neden sırf böbreğini almak için bir çocuğu evlat edindiler?

* Babaanne Macide Rona’nın (Perihan Savaş), zengin arkadaşlarına kimsesiz çocuklara yardım kampanyası düzenlemeyi önermesi üzerinden, bazı nüfuzlu ailelerdeki hayırseverliğin ikiyüzlülüğüne dikkat çekildi. Küçük bir çocuğu sırf böbrek nakli için evlat edinmiş olmasalar, gayrimeşru bir aile üyesini de kendi evlerine hizmetçi yapmamış olsalar Ronaların kanatlarına inanacağız. Bir de mutluluğu hak görüyormuşçasına “Bir gün de şu sofrada huzurla yemek yiyemeyecek miyiz, hep kavga!” diyen Macide’ye hatırlatmak isteriz: Bir yerli dizide zengin karakter olmanın ilk şartı problemli sofradır; yoksa anlaşma iptal oluyor.

* Uçkurunun peşinden giderken kıskançlığa kurban gidip örgüt üyesi olmak suçundan hapislere düşen Kenan’ı – böyle anlatınca da kulağa pek gülünç geldi, özür dileriz Kenan – bu bölüm efkârlı gördük, ama konu o değil. Konu, dertleştiği eski koğuş arkadaşı Nazım. Kendini solculuğa, davasına, ezilenlerin sesine adayıp mahkûm edilen yan karakterimiz Nazım’ın, hapisten çıkar çıkmaz kendini Kenan’ın gönül meselelerini dinlerken bulunca içinden neler geçirdiğini çok merak ediyoruz. Ama Kenan’a kibarca haddini bildirmesi karşısında biz içimizden geçirdiklerimizi söyleyelim: “Sadece siyasette değil, özel hayatta da ezilenden yana olan koca yürekli yoldaş, konuş be!”

Gözden kaçmayan detaylar:

* Senaryoya dair ufak ayrıntılar bir diziyi vezir de edebilir rezil de. Önce vezirden başlayalım. Mustafa ve Figen diğer dizi çiftlerinden daha ‘içimizden’. İkilimiz, toksikliği tutku zanneden dizi çiftlerine alışkın izleyiciye bile uyumunu onaylatmayı başardı. Eşini kaybetmiş, kızından ayrı düşmüş, hapse girmiş, firar etmiş, en son kimliği açığa çıkmış bir Mustafa ile önceliği Mustafa’nın kızının güvenliği olan Figen’in hemen aşka düşmeyeceği aşikârdı. Güven ve destek üzerine kurulan ilişkileri sağlam başlamıştı, aşk da eklendi. Yani senaryoda ilişkileri ilmek ilmek işlendi, yalan yok.

Gelelim öbür kısma: Geçen bölümlerde, dönemin siyasetinde dönen işlere değinilmesinin toplumsal temayı geri getirdiğinden, ancak entrikalı mafyatik dizilere kayma riski olduğundan söz etmiştik. Bölümün başındaki adam kaçırma ve bomba olayı bu kaygımızı haklı çıkarmaya yaklaştı. Buradan alarmımızı çalıştıralım; ufak manevralarla denge sağlanabilir.

Dilek Taşı 13. bölüm fragmanı

Künye
Kanal: Kanal D
Yapım: Pastel Film
Yapımcı: Yaşar İrvül, Efe İrvül
Yönetmen: A. Volkan Kocatürk
Senaryo: Can Sinan (öykü), Sema Tensi, Direncan Babacan
Oyuncular: Salih Bademci, Hazal Subaşı, Ozan Dolunay, Perihan Savaş, Özge Özberk, Elif Doğan, Teoman Kumbaracıbaşı, Çiçek Dilligil, Ahmet Mark Somers, Engin Yüksel, Fatih Al, Cemal Toktaş, Okan Selvi, Ayhan Bozkurt, Kürşat Demir, Afra Karagöz, Lena Naz Kalaycı, Ömer Toprak Yılmaz, Güzin Usta

Dizicinin Rehberi - Dilek Taşı: Aşk üçgeninden üçgen beğen!Dizicinin Rehberi – Dilek Taşı: Aşk üçgeninden üçgen beğen!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.