Ozempic menüsü: Hazır gıda üreticileri fırsatı gördü

Zayıflamada devrim yaratan Ozempic ve benzeri iğneler farklı sektörleri etkiliyor Hazır gıda üreticileri iğneyle birlikte tüketilebilecek ürünler üzerinde çalışmaya başladı bile.

Popüler 6 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Zayıflama iğnesiyle kilo verenler hangi tür gıdalara yönelecek? Hazır gıda sektörü gelecek planlarını yaparken bu sorunun peşinden gidiyor

İlaç şirketlerinin semaglutid etken maddesini kullanarak piyasaya çıkardığı iğneler iştahı bastırdığı ve kan şekerini düşürdüğü için zayıflamak isteyenler arasında büyük ilgi görüyor. Üstelik bu nüfus hiç de az değil. Ipsos’un yayımladığı 2021 tarihli bir araştırmaya göre dünyanın yüzde 45’i kilo vermek istiyor.

Zayıflama iğneleri diğer sektörleri nasıl etkileyeceği bir süredir tartışıyor. İlaç şirketleri kuşkusuz kazanacak, hatta kazandı bile. Üretici Novo Nordisk tüm dünyadan gelen taleple o kadar büyüdü ki içinden çıktığı Danimarka ekonomisinin büyüklüğünü aştı.

Olumlu etkilenmesi beklenen bir sektör de spor giyim markalarını ve giyim perakendecileri. Deutsche Bank analisti Adam Cochrane zayıflayan insanların muhtemelen daha küçük bedenli yeni kıyafetler alacaklarını ve kilolarını korumak için egzersiz yapma konusunda motive olacaklarını söylemişti.

Spor kıyafetleri satan Lululemon’ın ekonomik büyüklüğü ABD’nin ünlü perakende zinciri Target’ı aşmış durumda. Markanın Kaliforniya’daki Stanford Shopping Center mağazasından bir görünüm

Şimdi sırada sürpriz bir sektör var: Hazır gıda üreticileri. Sürpriz çünkü akla ilk olarak ‘İğneler insanları daha az yemeye teşvik ederken gıda üreticileri tam tersine zarar etmez mi’ sorusu geliyor.

Wall Street Journal büyük gıda şirketlerinin ve start-up’ların bu konuya nasıl kafa yorduğunu ve çıkışı nerede bulduğunu yazdı.

Habere göre gıda şirketleri iğneyle birlikte tüketilebilecek bir anlamda onu tamamlayan ürünlere odaklanıyor. Deyim yerindeyse ‘Ozempic menüsü’ konusuna kafa patlatıyor. Bu yüzden de İlaçların hızlı yükselişinden endişe duymuyor tam tersine bunu bir fırsat olarak görüyor. Üstelik değişimin bugünden yarına gerçekleşmeyeceğini, şirketlerin geçiş bolca zaman olduğunu söylüyor.

Nestle işe başladı bile

Dünyanın en büyük gıda üreticisi Nestlé, Ekim ayında kas kütlesini kaybetme veya yeterli beslenememe riski taşıyan iğne kullanıcıları için tamamlayıcı ürünler üzerinde çalıştığını açıkladı. Büyük bir sağlık merkezi de olan İsviçreli ambalajlı gıda şirketine göre, bir başka ürün grubu da hastaların iğneyi bıraktıktan sonra kilo almalarını önlemeye yardımcı olabilir.

Nestlé İcra Kurulu Başkanı Mark Schneider, şirketin bir süredir ilaçları değerlendirdiğini ve yeni ürünlerin gelecek yıl gibi kısa bir süre içinde piyasaya çıkabileceğini söylüyor. Aslında Nestlé diyet yapan kişiler için içecek, bar, shake ve çorba karışımı gibi tamamlayıcı ürünleri halihazırda satıyor.

Ağırlık proteinde

Hazır gıda üreticileri protein karışımlarının kas kütlesini kaybetmek istemeyen iğne kullanıcıları arasında yaygınlaşmasını bekliyor

Tıbbi cihazların yanında gıda takviyesi de üreten Abbott Laboratories CEO’su Robert Ford zayıflama iğnesi kullanan kişilerde kas kütlesini artırabilecek protein yüklü bir beslenme içeceği tasarladıklarını söylüyor. Bir başka büyük gıda şirketi General Mills’in CEO’su Jeff Harmening de daha fazla protein ihtiyacı duyan kişiler için uygun ürünler üzerinde çalıştığını belirtiyor.

Şirketlerin bu hamleleri boşa değil, nitekim gıda sektörü analistleri birçok hastanın kilo verirken kas kütlesini kaybedeceğini bu nedenle protein alımını artırmak isteyeceğini öngörüyor. Bernstein araştırma şirketi de bunu doğruluyor ve şu anda ya da yakın zamanda zayıflama iğnesi kullanan pek çok kişinin daha fazla protein, yumurta, yoğurt, çorba, meyve tüketirken abur cubur ve ilave şeker içeren gıdaları önemli ölçüde azalttığını söylüyor.

Daha az pişirecek daha çok içecek

Kaç kişinin iğne kullanarak zayıflayacağı ve ne kadar kullanacağı henüz belli değil bu yüzden yeni ürünler bugünden yarına çıkmayabilir ancak Bernstein Bernstein analisti Alexia Howard, “İğneyle zayıflayanlar yemek pişirme konusunda daha isteksiz oluyor. Ayrıca çok da aç olmadığınız durumlarda protein karışımı içmek en pratik çözüm.

Protein karışımları ve tozları satan BellRing Brands, Kasım ayında mevcut ürünlerinin halihazırda zayıflama ilacı kullanan hastalara hitap ettiğini, ancak insanların daha az yediklerinde ihtiyaç duyabilecekleri mikro besinleri içeren yeni formülleri değerlendirdiklerini söyledi. BellRing CEO’su Darcy Horn Davenport, şirketin ürünlerini hasta destek gruplarına, hemşirelere ve diyetisyenlere pazarlamayı düşünüyor.

Davenport, BellRing’in bir araştırmasından çıkan sonucu ise şöyle anlatıyor: “Bugün kilo vermek için ilaç kullanan insanlar çok fazla protein karışımı tüketmiyor ama zayıfladıktan sonra o grupta bu karışımlara ilgi artacak gibi görünüyor.” Şirketin gelirleri son bir yılda yüzde 22 artmış durumda.

Doğanın Ozempic’i

Son olarak bambaşka bir yol izleyen bir startup’tan da bahsetmek lazım. Supergut adlı girişim, zayıflamak isteyen ancak iğne kullanma konusunda çekimser olan kişiler için ‘Doğanın Ozempic’i olarak adlandırdığı bir prebiyotik lif karışımından yapılan karışım ve barları kârlı bir işe dönüştürmeye çalışıyor. İddiasına göre prebiyotik lif türleri tıpkı Ozempic gibi iştah kesen bağırsak hormonlarının üretimini artırıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.