‘3 yılda 1 milyon çelik konut üretilebilir’

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek nüfusun yüzde 60’ının faal deprem alanlarında yaşadığını belirterek 'Ek yatırım yapmadan 3 yılda bir milyon çelik konut üreterek deprem dirençli yapılara kavuşabiliriz' dedi.

Ekonomi 8 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Melih Şimşek, 'Çelik yapılar, geleneksel yapılara göre 7-8 kat daha hafif olduklarından deprem yükünü bu oranda daha az alırlar' dedi.

Türk Yapısal Çelik Derneği’nin “24. Yapısal Çelik Günü” programında konuşan Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Consera Kurucusu Melih Şimşek, nüfusun yüzde 60’ının faal deprem alanlarında yaşadığını hatırlatarak, “Rutinimizi değiştirip modüler çelik yapı endüstrilerini kurduğumuzda, hiçbir ek yatırım gerekmeden deprem dirençli yapılara kavuşacağız. 3 yılda 1 milyon modüler çelik konut üretmek mümkün” dedi.

Küresel çelik piyasası için 554 milyar dolarlık riskKüresel çelik piyasası için 554 milyar dolarlık risk

Geleneksel yapılara göre 7-8 kat daha hafif

Depreme karşı güvenli ve sürdürülebilir yapılar üretmenin yolunun, modüler çelik yapılardan geçtiğine dikkat çeken Şimşek, “Çelik yapılar, geleneksel yapılara göre 7-8 kat daha hafif olduklarından deprem yükünü bu oranda daha az alırlar. Depremlerden daha az etkilenirler. Üstelik en az iki kat daha hızlı inşa edilirler. Ayrıca çelik yapılar; geleneksel yapılara göre çok daha fazla sürdürülebilirdir. Geri dönüşüm özellikleri sebebiyle doğa dostu yapılardır. Gelecek nesillerin kaynaklarını bugünden tüketmezler” dedi.

“Bir senede 500 bin konut üretebilmek için Melih Şimşek, ‘3.5 milyon ton yapısal çelik gerekiyor. Türkiye’deki kapasite 50 milyon ton’ dedi.

‘En büyük çelik yapı endüstrisine sahip ülke olabiliriz’

Türkiye’nin depreme karşı güvenli yapılara kavuşması için ihtiyacı olan her şeye zaten sahip olduğunu belirten Şimşek, konuşmasında özellikle şunları vurguladı: “Bir senede 500 bin konut üretebilmek için 3.5 milyon ton yapısal çelik gerekiyor. Türkiye’deki kapasite 50 milyon ton. 120 bin insan kaynağına ihtiyacımız var. 2023 verilerine göre, 3.5 milyon işsiz bulunuyor. 20 bin metrekarelik 135 fabrika kurmalıyız. Bu da 10 adet TOGG Fabrikası kapalı alanına denk düşüyor. Özetle, üç yılda bir milyon modüler çelik konut üretmemiz mümkün. Rutinimizi değiştirip modüler çelik yapı endüstrilerini kurduğumuzda, hiçbir ek yatırım gerekmeden, sadece mevcut tercihlerimizi dönüştürerek deprem dirençli yapılara kavuşacağız.”

Bu şekilde ihraç edilebilir yepyeni bir endüstri kurmuş olacaklarını da belirten Şimşek, “Dünyanın en çok elektrikli otomobil üreten ülkesi olamayabiliriz ama en büyük modüler yapı endüstrisine sahip ülkesi olmamızın önünde kendimizden başka hiçbir engel yok. Depremler coğrafyamızda devam edeceğine göre hızlı yapım metotları geliştirmek zorundayız. Depremlerde yıkılmayacak yapılar inşa edersek, can ve mal kayıplarımız olmayacak. Büyük ekonomik kayıplar da yaşamayacağız. Üstelik karbon salınımımızı da azaltacağız” dedi.

Çelik üretimi tüketime yetmedi, ithalat artıyorÇelik üretimi tüketime yetmedi, ithalat artıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.