Ustalar sahne aldı… Fenerbahçe büyük maç lanetini kırdı

Fenerbahçe, deplasmanda Beşiktaş’ı 3-1 yendi. Karşılaşmada Fenerbahçe’nin tecrübeli yıldızları Dusan Tadic 1 gol 1 asist, Edin Dzeko ise 1 golle ön plana çıktı. Sarı-lacivertliler yıldızlarının önderliğinde haftayı lider kapadı.

Spor 10 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'de Dzeko, Tadic gibi liderler sahne aldı, büyük maç laneti kırıldı.

Fenerbahçe bundan önceki sezonlara da şampiyonluk parolasıyla girmişti. Ancak her sezonda belli kırılma haftaları Fenerbahçe’nin şampiyonluk umutlarını söndürdü. Bazen derbilerde, bazen kritik deplasmanlarda gelen mağlubiyetler camiayı sürüncemede bıraktı.

Bunlar sarı-lacivertlileri hedefinden alıkoydu. Kırılganlık kulübün kaderi olarak değerlendirilmeye başlandı. Şampiyonluk hasreti dokuz seneyi aşarken aynı süredeki kupa hasreti geçen sezon Türkiye Kupası’nın kazanılmasıyla sona erebildi.

Derbide güç değil sınıf farkı kazandıDerbide güç değil sınıf farkı kazandı

Fenerbahçe bu sezona da geçen dokuz sezonda olduğu gibi şampiyonluk beklentisiyle girdi. Bu kez kurulan kadro vaatkârdı. 19’da 19’luk başlangıcın 10 karşılaşması lig mücadelesine denk geldi, bu alanda lig tarihine geçen rekor kırıldı. Ancak Fred, Becao, Djiku’nun sakatlıkları yine bu başlangıca ket vuran sürüncemeye yol açtı. Trabzonspor’a kaybeden Kanarya ardından Konferans Ligi’nde Ludogorets’e yenildi. Sonra gelen Adana Demirspor beraberliği ligde liderliği yeniden getirse de kazanamama serisini üç maça çıkardı.

Milli aradan Karagümrük galibiyetiyle nefes alarak dönen Kanarya Avrupa mesaisinde tarihi hezimetle karşı karşıya kaldı. Takım Nordsjaelland deplasmanından 6-1 yenilgiyle döndü. Bu mağlubiyet son hafta öncesinde üçüncü sıraya düşmek ve Spartak Trnava maçında zorunlu galibiyet aramak anlamına geldi.

Fenerbahçe, Fred’in döndüğü Sivasspor maçındaki 4-1’lik net galibiyetle bu hezimete reaksiyon verdi. Ancak taraftarın da kamuoyunun da Fenerbahçe için sınav olarak nitelediği karşılaşma Beşiktaş deplasmanıydı. Zira Beşiktaş zorlu bir süreçten geçmiş, hem teknik direktörünü hem de yönetimini değiştirmişti, sezonun dönüm maçı olarak Fenerbahçe mücadelesini hedefliyordu.

Beşiktaş adına evdeki hesap çarşıya uymadı.

Fenerbahçe maç başladığı andan itibaren Beşiktaş’ın sakatlıklar nedeniyle noksan kalan bek pozisyonlarına yüklenmeye başladı. Tecrübeli futbolcu Dusan Tadic yetenekli Ferdi’yle beraber Onur Bulut’un olduğu kanadı sabırla işledi. Nitekim ilk gol 10. dakikada buradan gelişen atakla Edin Dzeko’nun ayağından geldi.

Bu gol Dzeko’nun maç boyunca skora yaptığı tek katkı olacaktı. Ancak oyunun geneline bakıldığında siyah-beyazlı defans hattının Boşnak golcü karşısında ne kadar zorlandığı açıktı. Sahada basmadık yer bırakmayan oyuncu takım arkadaşlarına sayısız pozisyon hazırladı. Toplam 3.94 gol beklentisi üreten Fenerbahçe’de Dzeko bu beklentinin 1.17’lik kısmının sahibi olacaktı.

Fenerbahçe’de Edin Dzeko’nun ısı haritası.

Tadic ise 10. dakikadaki asisti dışında Ferdi’nin hücuma katılmasındaki rolüyle beraber başarılı oyununu 62. dakikadaki penaltı golüyle süsledi. Fenerbahçe’nin etkisiz rakibi karşısında bir türlü kilidi açamadığı anda sahneye çıkan oyuncu hata yapmadı ve takımını öne geçirdi. 90’da bu kez penaltıdan yararlanamayan Tadic buna rağmen tabelada bir gol bir asistle maçı tamamlayıp galibiyette rol oynadı. Maç sonuyla beraber Dzeko gol sayısını 12’ye çıkardı ve gol krallığı yarışında zirvedeki Mauro Icardi’ye yeniden ortak oldu. Tadic ise ligdeki 15. maçında yedi gol, altı asiste ulaştı.

Fenerbahçe, Beşiktaş Stadı'nın büyüsünü bozduFenerbahçe, Beşiktaş Stadı’nın büyüsünü bozdu

Derbi galibiyetine hasret bitti

Sezon başından beri taraftarın sevgilisi haline gelen Sebastian Szymanski’nin maçı noktalayan golü atması, kanatta İrfan Can’ın hücum aksiyonlarında aktif rol alması, Crespo’nun etkisiz kaldığı ilk yarıda takımı Fred’in toparlaması Fenerbahçe’nin zaferinde birer birer rol oynadı. Sonuç olarak Kanarya dokuz senedir lig maçı kazanamadığı Beşiktaş deplasmanından çok baskın bir oyunla çıkmayı başardı.

Fenerbahçe geçen sezon hem içeride hem dışarıda Galatasaray’a 3-0 mağlup olmuştu. Beşiktaş’la dışarıda 0-0 berabere kalan Kanarya, içeride ikinci yarının başında 1-0 öndeyken 10 kişi kalan rakibine 4-2 mağlup olmuş, karşılaşma geçen sezonun kırılma anlarından birini oluşturmuştu. Trabzonspor karşısında da geçen sezon deplasmanda mağlup olan Fenerbahçe iç sahada kazanmıştı. Altı maçlık büyük maç karnesinde zayıflar bulunduran Kanarya bu sezon da Trabzonspor’a evinde 3-2 yenildi. Ancak lider karakterli oyuncuların varlığı o Trabzonspor yenilgisiyle başlayan sürüncemeli dönemin Beşiktaş deplasmanındaki net galibiyetle kapanmasını sağladı. Fenerbahçe ilk 15 haftalık kısmı Beşiktaş’ı Dolmabahçe’de 3-1 yenerek lider kapadı.

Fenerbahçe haftayı lider kapadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.