Beşiktaş’ta Fenerbahçe faturası ‘Fransız beşlisi’ne çıktı

Beşiktaş'ta 3-1 kaybedilen Fenerbahçe maçının faturası beş futbolcuya çıktı. Vincent Aboubakar, Valentin Rosier, Rachid Ghezzal, Eric Bailly ve Jean Onana kadro dışı bırakıldı.

Spor 11 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Abuoubakar, Ghezzal ve Rosier 2020-21 sezonunda siyah beyazlılarla çifte kupa kazandı.

2020-21 sezonunda kadrosuna şans tanınmayan Beşiktaş Sergen Yalçın yönetiminde hem Süper Lig hem Türkiye Kupası’nı kazanırken aslan payı üç futbolcudaydı. Kamerunlu Vincent Aboubakar, Fransız Valentin Rosier ve Cezayirli Rachid Ghezzal oynadıkları futbola takımı çifte kupaya taşıdı. Aralarında Fransızca anlaşan futbolculardan Aboubakar o dönem sözleşmesindeki opsiyonun devreye girmemesi için sakatlandığını söyledi ve ligin son maçlarında forma giymedi. Sezon sonunda da Suudi Arabistan’a gitti.
Geçen sezon devre arasında Wout Weghorst’un Beşiktaş’tan Manchester United’a transfer olmasından sonra Ahmet Nur Çebi yönetimi bazı itirazlara karşın Kamerunlu futbolcuyu tekrar Beşiktaş’a getirdi.

Sezon başında çok iyi anlaşan bu üç futbolcuya yine Fransızca konuşan Fildişi Sahilli Eric Bailly ve Kamerunlu Jean Onana da katıldı. Beşiktaş Bailly’yi Manchester United’dan bonservis ödemeden, Onana’yı ise Sporting’den 4.8 milyon euro bonservis bedeliyle sezon başında transfer etti.

Böyle derbi görülmedi... Fenerbahçe ezdi, geçtiBöyle derbi görülmedi… Fenerbahçe ezdi, geçti

İki teknik direktör gitti

Şenol Güneş döneminde Beşiktaş istediği sonuçları alamadı. Vincent Aboubakar’ın golleriyle elemeleri geçen Beşiktaş’ta işler yolunda gitmedi. Şenol Güneş Avrupa’daki Lugano maçından, Burak Yılmaz da Bodo Glimt karşılaşmasından sonra teknik direktörlük görevini bıraktı. Ayrıca Arap Yarımadası’ndan teklif alan Aboubakar’ın da 2020-21 sezonundakine benzer davranışlar sergilemeye başlaması sorun yarattı.

Fenerbahçe maçındaki aciz futbol çıldırttı

Çebi yönetimi Rıza Çalımbay ile anlaşırken Beşiktaş’ta başkanlık seçimi yapıldı. Seçimi kazanan Hasan Arat futbolu yönetimde bulunan Feyyaz Uçar’la sportif direktör olarak belirlenen Samet Aybaba’ya bıraktı. Hasan Arat başkan olarak ilk maçına Fenerbahçe karşısında çıktı. Beşiktaş Stadı’nda Süper Lig’de ilk kez bir ezeli rakibe kaşı alınan yenilgide oynanan aciz futbol hem yönetimi, hem teknik heyeti çıldırttı.

Beşiktaş eski Fenerbahçeliye duacı... Bir tek o ayakta kaldıBeşiktaş eski Fenerbahçeliye duacı… Bir tek o ayakta kaldı

Fatura ‘Fransız’lara çıktı

Rıza Çalımbay maçtan sonra ‘Lider oyuncuların kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor’ diyerek bazı futbolcuları suçladı. Rıza Çalımbay, Feyyaz Uçar ve Samet Aybaba’nın takımın son durumu hakkında yaptığı toplantıda da Fransızca konuşan beş futbolcunun takımı kötü etkilediği kanaatine varıldı. ‘Fransız’lar olarak bilinen futbolcuların baş sorumlu olduğu belirlendi ve kadro dışı bırakılmalarına karar verildi, ve bu başkan Arat’ın onayına sunuldu. Onun da onayıyla beş futbolcu kadro dışı kaldı.

Aboubakar yine sahada yok

Vincent Aboubakar’ın kulüpten ayrılış süreçleri gündem olmuştu. Özellikle 2020-21 sezonunun son 10 haftasında yalnızca Sivasspor karşısında 45 dakika süre alan oyuncunun bu tavrı taraftarın tepkisini çekti. Aboubakar geçen sezon ortasında bonservisiyle Beşiktaş’a döndü. Bu sezonun son bölümünde yine formasından uzak kalan oyuncu için eski teknik direktör Burak Yılmaz ileri tarihli ödemeleri yapılmadığı için oyuncunun sakatlığı bahane ettiğini söyledi. Kulüp iddiayı yalanlasa ve oyuncu cevabı sahada vereceğini söylese de, sürüncemeli dönemde gösterdiği performans beklentinin altında kaldı.

Ahmet Nur Çebi: Aboubakar beni aradı… Parmak sallama olmadı… Arat ile Orman yan yanaAhmet Nur Çebi: Aboubakar beni aradı… Parmak sallama olmadı… Arat ile Orman yan yana

Yaz döneminin en çok eleştirilenleri

Beşiktaş’ta Ahmet Nur Çebi yönetiminin taraftarın tepkisini en çok çektiği dönem yaz transfer dönemi oldu. Taraftar geçen sezonu iyi bitiren takıma gerekli ve yeterli takviye yapılamadığını düşünüyordu. Yeni transferler arasında en eleştirilenler Eric Bailly ve Jean Onana oldu. Uzun süre stoper arayan, adı Sergio Ramos’la anılan ve dönemin asbaşkanı Serhan Çetinsaya’nın oyuncuyla anlaşmasına rağmen Başkan Ahmet Nur Çebi’nin transferi veto ettiği sürecin ardından Eric Bailly transfer edildi. Oyuncunun sakatlık geçmişi büyük soru işaretiydi. Üstüne derbide gelen peş peşe hatalar yönetim kademesinin sabrını da tüketti. Oyuncu kadro dışı kaldı. Kadro dışı kalan diğer isim Jean Onana için Lens’e ödenen yaklaşık 4.5 milyon euro’luk bonservis bedeliyse geçen transfer döneminin en tartışmalı konularından biriydi. Hatta taraftar sosyal medyadan yanlış Onana’nın transfer edilip edilmediğini dahi tartıştı.

Sakatlıklar başını yaktı…

Beşiktaş ve Rachid Ghezzal hikayesi enteresan başladı. Oyuncu motorla yetiştirilen belgelerle Beşiktaş’a son anda transfer oldu. 2020-21 sezonunda şampiyonluğun baş mimarıydı. Ancak sonra sakatlıklardan dolayı düzenli katkı sağlayamadı. Cezayirli, Başakşehir maçında 41. dakikada oyuna girip ikinci yarıya sakatlığı nedeniyle başlayamadı. Fenerbahçe maçında son 10 dakika için oyuna dahil olsa da etkisiz kaldı.

Rachid Ghezzal'in çilesi bitmiyor: 14. sakatlıkRachid Ghezzal’in çilesi bitmiyor: 14. sakatlık

‘Galatasaray’ın elinden aldık’

Transfer süreçlerinde fazlasıyla eleştirilen Ahmet Nur Çebi başkanlık döneminin son gününde yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Çebi 2021-22 sezonu başındaki transfer süreçleriyle alakalı olarak “Gedson, Ghezzal ve Rosier bir gecede Galatasaray’ın elinden alınarak Türkiye’ye getirilmiştir. Bunları da hatırlamakta fayda var” dedi. Başkanın bahsettiği isimlerden ikisi bugün kadro dışı. Bunlardan biri Valentin Rosier. Oyuncu uyumsuz tavırlarıyla ara ara gündeme geldi. 2021-22 sezonu başında Rosier’i Beşiktaş’a kaptıran Galatasaray yoluna Sacha Boey ile devam etti. Boey an itibarıyla Avrupa devlerinin radarında ve Şampiyonlar Ligi gruplarında gösterdiği performansla istim üstünde.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.