Art Basel Miami’de Filistin protestosu: Öldürmeyi bırakın

Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden Art Basel Miami devam ederken bazı sanatçı ve aktivistler etkinliklerin gerçekleştiği kongre merkezinin önünde eylem yaptı. Eylemciler Filistin bayrakları açtı, “Öldürmeyi bırakın” diye slogan attı.

Kültür Sanat 12 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Eylem başladıktan birkaç saat sonra polisler eylemcilerin etrafını sardı.

Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden Art Basel Miami hemen tüm sanat etkinliklerinde olduğu gibi bu sene İsrail- Filistin Savaşı’nı protesto eylemlerine sahne oldu. 100’den fazla aktivist Miami Beach Kongre Merkezi önünde toplanıp Gazze için ateşkes istedi ve etkinlik yetkililerini İsrail’i desteklemeyi bırakmaya çağırdı.

Fotoğraf: Valentina Di Liscia/Hyperallergic

Art Basel Miami Beach her yıl binlerce sanatçı ve koleksiyoneri şehre çekiyor. Bu sene Art Basel Miami Kongre Merkezi’nin önünde toplanan sanatçı ve aktivistler protestoda Filistin bayrakları yanı sıra “Öldürmeyi bırakın” ve “Açık açık söyleyin: Soykırım” pankartları taşıdı.

İki eylemci tutuklandı

Eylemin başlamasından birkaç saat sonra polis de eylemcilerin etrafını kuşattı. Daha sonra biri 17 yaşında erkek ve biri 20 yaşında kadın olmak üzere iki Filistin savunucusu aktivistin tutuklandığı haberi geldi. Art Basel sözcüsü tutuklanmaların ardından yaptığı açıklamada “Kongre Merkezi’nin dış cephesi kamu malı ve Miami Beach şehrine ait. Herhangi bir protestonun yerel yasalara uygun olmasını ve ziyaretçilerin salonlara erişimini kesintiye uğratmamasını sağlamaktan sorumlu olan yerel yetkililerle yakın temas halindeyiz. Art Basel bireylerin barışçıl protesto ve toplanma hakkına saygı duyuyor” dedi.

Fotoğraf: Valentina Di Liscia/Hyperallergic

Ziyaretçilerden eylemcilere tepki

Eylemcilere tepki de gösterildi. Eylemciler “Filistinlilerin 75 yıldır altında yaşadığı acımasız işgale son verin” çağrısı yaparken yoldan geçen başka ziyaretçiler “Irkçılar”, “Utanç vericisiniz, “Hamas rehineleri bıraksın” diye karşılık verdi.

Art Basel sessiz

Öte yandan Art Basel ve etkinliğe ev sahipliği yapan diğer kurumlar da dahil olmak üzere herhangi bir kurumdan Gazze’deki çatışmayla ilgili kamuoyuna açıklama yapılmadı. ABD’nin Florida eyaletinde bulunan ve Miami-Dade şehri 7 Ekim’den önce İsrail tahvillerine 51 milyon dolar yatırım yapmıştı. 17 Ekim’de, ilçe belediye başkanı Daniella Levine Cava ek 25 milyon dolarlık yatırım açıklamıştı. Eylemciler bu yardımların da terk edilmesini istedi.

İsrail- Filistin savaşında yeni cephe: Müzeler, festivaller, galerilerİsrail- Filistin savaşında yeni cephe: Müzeler, festivaller, galeriler

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler