Dizicinin Rehberi – Dilek Taşı: Buzdağının altı

‘Dilek Taşı’nın 14. bölümünde karakterler için dönüm noktası olan hamle Mustafa’dan (Salih Bademci) geldi. Geçmişte bir kabadayının sağ kolu olduğu öğrenilen Mustafa izleyiciyi şaşırtırken dönemin kabadayı-devlet ilişkisine de değinildi.

Kültür Sanat 14 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Geçen bölüm Figen (Hazal Subaşı) biyolojik ailesinin masasına Rona soyadıyla oturup dizide yeni bir sayfa açacak sandık. Yeni bölüm hevesimizi kursağımızda bıraktı. Figen sadece Ronalara bir ders vermek için böyle davrandığını söyleyerek fabrika ayarlarına dönüp masadan kalktı. Ülkece ‘masadan kalkma’ fobimiz oluştu resmen.

Eski defterler

Yan karakterlerin bolca işlenmesi boşa değilmiş; herkes birbirine bağlanmaya başladı. Dizinin Lucius ve Draco Malfoy’u, toksik baba-oğlumuz Dündar ve Efkan Bolatlı’nın (Fatih Al, Kürşat Demir) meğer Ronaların kızını gelin almak istemelerinde başka sebepler varmış; henüz öğrenemedik. Şunu öğrendik: Dündar dünür olmaya çalıştığı Rüçhan’a (Özge Özberk) eskiden beri sevdalıymış. Bakalım olay örgüsüne nasıl yansıyacak.

Yeni maskeler

Mustafa’yla ilgili öğrendiklerimizse dudak uçuklattı: Hollywood filmlerinde “Son bir iş, sonra bırakacağım,” dedikten sonra burnu pislikten kurtulmayan tetikçi vardır ya, mazlum Mustafa’mız da meğer geçmişte bir kabadayının sağ koluymuş da eşiyle tanışınca tövbe etmiş.

Bölümü soru işaretleriyle kapattık. Harun Rona dedemizi (Ahmet Mark Somers) yakalamak için Mustafa’yı kullanan ‘devletin eli’ meğer gizliden Harun Rona’yla da görüşüyormuş; ama neden? Figen’in kayıp biyolojik annesi olayların göbeğinde gibi; ama nasıl? “Bihter neyi itiraf edecek Macide Hanım, Figen’in annesiyle ne ilgisi var?” diye bağırırken bulduk kendimizi. Bölümü, herkesi Efkan’ın kıskançlığından korumak için sevmediği eski nişanlısıyla nikah masasına oturan Figen’le bitirdik.

Dizi yansıması

* Mustafa’nın eskiden yanında çalıştığı kabadayının hapisten çıkarılması üzerinden ‘anarşistlere hapiste yer açmak için katillerin salınmasına’ vurgu yapıldı. Hapis cezalarının ve afların siyasiliği yüzümüze yeterince çarpıyorken dönemin gerçekliğini, legalle illegalin iç içeliğini de hatırlamış olduk. Dizinin toplumsal göndermeleri bu ufak sahnelerle devam ediyor, ancak izleyicinin merakını uyandıracak yoğunlukta değil ne yazık ki.

* Sevda Rona’ya (Elif Doğan) takıntılı olan sevimsiz karakterimiz Efkan Bolatlı’yı canlandıran Kürşat Demir’in oyunculuğu her bölüm izleyiciden tam not alıyor. Oyuncu öyle başarılı ki Sevda’yı dağ evinde alıkoyduğu sahneleri izlerken karakterin uğursuzluğu ekranlardan üzerimize sindi. (Dağ evleriyse zaten Behlül’den beri uğursuz.)

* Figen bölümün başındaki sahnede asıl darbeyi Rona babalarına indirdi. Babalık tanımı gözlerimizi dolduran Figen’in hem dedesi Harun’a hem babası Aras’a yaptığı o duygusal konuşmayı hatırlayalım: “Ben karısı öksürse neyin var diye telaşlanan bir adamın kızıyım. Nefsine hâkim olamayıp kanına girdiği kadını bir daha hayatı boyunca arayıp sormayan bir adamın değil. (…) Ayakkabısı pençe tutmayana kadar tamir ettirip kızlarının boynu bükülmesin diye her bayramda bayramlık alan bir adama baba dedim ben. (Mustafa’yı kast ederek) Evladı için ölümlerden dönen babalar da gördüm; babalığın hakkını verenler… Ama bu masada evladı olmaktan gurur duyacağım bir adam yok.”

Gözden kaçmayan detaylar

* Dizinin kadınları üzerinden birkaç detayla bitirelim. Başı beladaki kadına yardım eden başka bir kadın gördük dostlar! Gerçek hayat gibi dizilerde de aman başıma iş açarım kaygısıyla başkasının acıları görmezden geliniyorken bu bölüm hizmetçi genç kadın Sevda’yı kurtardı. Sonra bunun bedelini ağır ödemesiyle yine ‘hiç karışmamak lazım’ mesajını güçlendirmiş oldu, ama en azından böyle bir karakter görmek senaryo ve ülkemiz için önemli bir detaydı.

* Geçen bölüm Figen’i güçlü bir karakter, spesifik olaraksa güçlü bir kadın karakter yazımına örnek göstermiştik. Bu bölüm yine talihi tersine döndüremediği için fedakârlık yapan tarafı ağır bastı. Sevda da ilk bölümlerde güçlü başlayıp şimdi sindirilen bir karakter. Her ikisi de dizideki erkeklerin (Kenan ve Efkan) egoları yüzünden oynadığı oyuna kurban gitti. Dizide genelde güçlü gösterilen kadınsa Macide (Perihan Savaş); fakat o da gücünü soyadından ve katılığından alıyor. Güçlü kadın karakter deyince akla illa zengin ve antipatik biri mi gelmeli? Eşleri ve çocukları tarafından bile sevilmeyen itici kişiler olarak mı yazılmalılar? Hakkını yemeyelim, dizi hem Macide’nin hem Rüçhan’ın iç dünyasından ipuçları vermişti; biz de bunları yazılarımızda detaylıktan çıkarıp gözler önüne sermiştik. Ancak yetersiz; lütfen bu tektip güçlü kadın klişesine bir dur diyelim.

Künye
Kanal: Kanal D
Yapım:  Pastel Film
Yapımcı: Yaşar İrvül, Efe İrvül
Yönetmen: Osman Taşçı
Senaryo: Can Sinan (öykü), Sema Tensi, Direncan Babacan
Oyuncular: Salih Bademci, Hazal Subaşı, Ozan Dolunay, Perihan Savaş, Özge Özberk, Elif Doğan, Teoman Kumbaracıbaşı, Çiçek Dilligil, Ahmet Mark Somers, Fatih Al, Cemal Toktaş, Kürşat Demir, Afra Karagöz, Okan Selvi, Lena Naz Kalaycı, Ömer Toprak Yılmaz

Dizicinin Rehberi - Dilek Taşı: Hodri meydan!Dizicinin Rehberi – Dilek Taşı: Hodri meydan!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.