Japonya’da kayıp milyonlar skandalı bakanları görevinden etti

Japonya'da 'kayıp milyonlar' skandalı parlamentoyu sarstı. İktidar partisinin Şinzo Abe fraksiyonundan dört bakan görevden alınırken hükümete destek de rekor düzeyde eridi.

Dünya 14 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Japonya siyasetinde skandallar bitmiyor. En son Moon Tarikatı ile bağları nedeniyle bakanların istifa ettiği ülke şimdi de kayıp milyonlar skandalıyla sarsılıyor. İktidar partisi Liberal Demokrat Parti’de (LDP) dört bakan, 3,4 milyon dolarlık siyasi bağış nedeniyle görevden alındı çünkü sözkonusu meblağ parti kayıtlarına geçmedi. Bağış etkinliklerinde gelirleri eksik beyan ettiklerinden şüphelenilen “Hükümet Sözcüsü” Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, Ekonomi Bakanı Nişimura Yasutoşi, Tarım Bakanı Miyaşita İçiro ve İçişleri Bakanı Suzuki Junji görevinden “ayrıldı,” Partide ona bağlı fraksiyonun da soruşturulması beklenen bir zamanda Kişida, Abe fraksiyonundan dört kritik bakanı görevden aldı. Bu görevden almalar da savcıların düzinelerce iktidar partisi milletvekilinin ofislerine baskın yapmaya hazırlandığı haberlerinin yayınını takip etti. Ülke basınında çıkan haberlere göre müfettişler Kişida’nın grubunun da olaya karışıp karışmadığını araştırıyor. Asahi Şimbun gazetesinin haberine göre grubun 2020’ye kadarki üç yılda 20 milyon Yen’den fazla beyanda bulunmadığından şüpheleniliyor.

Japon siyasi partileri bağış toplamak için düzenli olarak destekçilerinin katıldığı etkinlikler düzenliyor ve elde edilen geliri kampanyalara aktarıyor. Ülkede bağış toplamak amacıyla toplantı düzenlemek yasal, ancak Abe fraksiyonu üyelerinin bilet satış kotalarını aşarak aradaki farkı kendilerine aldığı iddia ediliyor.

Soruşturmada 2022 yılında suikast sonucu öldürülen eski LDP’li başbakan Şinzo Abe’ye yakınlıkları nedeniyle “Abe fraksiyonu” olarak anılan bir grup siyasetçi kayıp bağışlar nedeniyle inceleniyor. Savcılık onlarca vekili bağışlar üzerinden gelen milyonlarca doları partinin resmi kayıtlarına geçirmemekle suçluyor. Bahsi geçen meblağ bilet satışları üzerinden elde edilen 500 milyon yen, yani 3,4 milyon dolar.

16 ayda üçüncü kabine değişikliği

Başbakan Kişida Fumio da sonu gelmeyen skandallar nedeniyle üçüncü kez kabine değişikliğine gitmek zorunda kaldı. Kabine değişikliği sonrasında açıklama yapan Kişida “Ne yaşandığını, niçin yaşandığını ve LDP’nin bir bütün olarak hangi meseleleri ele alması gerektiğini tespit etmek önemli. Halkın güvenini yeniden kazanmak için LDP adına elimden geleni yapmaya kararlıyım” dedi.  Yıllardır ülke siyasetine yön veren LDP’ye destek de giderek eriyor. 16 ayda üç kabine değişikliğine giden Kişida Fumio hükümetine halkın desteği yüzde 23’e kadar düştü.

Kişida’nın erken seçim çağrısı yapması beklenmiyor ancak bir sonraki süreçte parti içinde bir meydan okumayla karşı karşıya kalması muhtemel. Kişida’nın uğraşmak zorunda kaldığı skandal nedeniyle gelecek ay için planlanan Brezilya ve Şili ziyaretlerini askıya almayı planladığı da iddialar arasında.

Temmuz 2022’deki seçim kampanyası sırasında silahlı saldırıda öldürülen eski Başbakan Şinzo Abe Japonya’nın görevde en uzun kalan ismiydi. Yolsuzlukla soruşturulan Abe fraksiyonu da LDP’nin en güçlü kanadı olarak biliniyor.

Pasifik'te 'pasifikasyon' adımı: Çin, Güney Kore ve Japonya'dan dört yıl sonra ilk zirvePasifik’te ‘pasifikasyon’ adımı: Çin, Güney Kore ve Japonya’dan dört yıl sonra ilk zirve

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.