Erdoğan-Biden bir kez daha F-16 satışı, Gazze ve İsveç’in NATO üyeliğini konuştu

ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede sürüncemede kalan F-16 satışı, Gazze'deki savaş ve İsveç'in NATO üyeliği konuları ele alındı.

Dünya 15 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. / Fotoğraf: AA

ABD ile Türkiye arasındaki F-16 savaş uçağı satışı konusu bilmeceye dönüşürken Washington-Ankara hattında olumlu sinyaller verilen bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Hattın iki ucunda ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vardı.

Görüşmeden sonra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby ABD yönetimi olarak Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını desteklediklerini bir kez daha dile getirdi.

Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Kirby F-16 satışına ilişkin “(Türkiye’ye yönelik) F-16’ların modernizasyonu programını desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

İki liderin görüşmede Gazze’deki son durumu ve İsrail-Filistin meselesini ele aldıklarını söyleyen ABD’li yetkili ayrıca İsveç’in NATO üyelik sürecini de konuştuklarını belirtti.

‘Gazze’de kalıcı ateşkes ABD’nin tarihi sorumluluğu’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, Türkiye-ABD ikili ilişkileri, İsveç’in NATO’ya üyelik süreciyle küresel ve bölgesel meseleler ele alındı.

Erdoğan görüşmede Gazze’de yaşanan insanlık dramına bir an önce “dur” denmesi gerektiğini, ABD’nin İsrail’e yönelik kayıtsız şartsız desteğini çekmesinin hızla ateşkes sağlayabileceğini söyledi. Hem dünya hem ABD kamuoyunun bu talebi son günlerde “daha yüksek sesle dile getirdiğini” belirten Erdoğan bir an önce bölgede kalıcı ateşkesi sağlamanın “ABD’nin tarihi sorumluluğu” olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Biden’a İsrail’in saldırılarının derinleşmesi ve uzamasının bölgesel ve küresel olumsuz sonuçları olabileceğini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan “en makul ve kalıcı çözümün” Türkiye’nin önerdiği garantörlük mekanizmasının kurulması, verilen sözlerin tutulması ve 1967 sınırları temelinde bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne sahip, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti’nin kurulması olduğunu söyledi.

Katar ip üstünde yürüyor: İsrail esir takasında Mısır'dan arabuluculuk yapmasını istemişKatar ip üstünde yürüyor: İsrail esir takasında Mısır’dan arabuluculuk yapmasını istemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.