İsrail ordusu 3 İsrailli esiri ‘yanlışlıkla’ öldürdüğünü açıkladı

Gazze Şeridi'ndeki savaş giderek kızışırken İsrail ordusu, askerlerin Hamas'ın elindeki üç İsrailli esiri "yanlışlıkla" öldürdüğünü söyledi. Han Yunus'taki saldırılarda da bir Al Jazeera muhabirinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Dünya 16 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki Faluce'ye yönelik saldırılarının ardından bölgedeki yıkım görüntülendi. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki işgali bölgenin en güneyine doğru ilerlerken ordu Hamas’a ait tünellere su pompalamaya başladı. Kente hava saldırıları da devam ediyor. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, askerlerin üç rehineyi ‘tehdit’ zannederek öldürdüğünü söyledi.

Öldürülen üç kişinin Yotam Haim, Samer Talalka ve ailenin isteği üzerine şu anda ismi açıklanmayan bir esir olduğunu söyleyen Hagari, ordunun yaşananların tüm sorumluluğunu üstlendiğini ve olaya ilişkin bir soruşturma açıldığını da sözlerine ekledi.

Ordunun internet sitesinden yapılan açıklamada da “İsrail ordu güçleri Şucaiye’deki çatışmalar sırasında 3 İsrailli rehineyi yanlışlıkla tehdit olarak tanımladı. Sonuç olarak askerler onlara ateş açtı ve öldürüldüler” ifadeleri yer aldı.

Olayın meydana geldiği bölgede yapılan arama ve kontrollerde “ölenlerin kimlikleri konusunda şüphelerin ortaya çıktığı” belirtilen açıklamada, bunun üzerine cesetlerin incelenmek üzere İsrail’e nakledildiği ve ardından cesetlerin 3 esire ait olduklarının doğrulandığı kaydedildi.

Yapılan ayrıntılı incelemenin ardından cesetlerin Yotam Haim ve Samer Talalka adlı esirler ile ailesinin adının yayımlanmasını istemediği bir esire ait olduğunun belirlendiği aktarıldı. İsrail ordusunun konuyu incelemeye başladığına işaret edilen açıklamada, olayın yaşandığı “bölgenin son birkaç gündür devam eden çatışmaların yaşandığı aktif bir savaş bölgesi olduğu” savunuldu.

“Olaydan anında dersler çıkarıldı ve bunlar sahadaki tüm İsrail ordu birliklerine aktarıldı” denilen açıklamada şöyle dendi:

“İsrail ordusu, trajik olaydan duyduğu derin üzüntüyü dile getiriyor ve ailelere en içten başsağlığı dileklerini iletiyor. Ulusal misyonumuz, kayıp kişilerin yerini tespit etmek ve tüm rehineleri evlerine geri getirmektir.”

Han Yunus’taki saldırılarda Al Jazeera muhabiri hayatını kaybetti

Al Jazeera, muhabiri Samer Ebu Dakka’nın Han Yunus’ta bir füze saldırısında öldürüldüğünü bildirdi. Yaralı halde mahsur kalan Ebu Dakka ve diğer yaralılara müdahale etmek isteyen 3 sivil savunma çalışanı da İsrail saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Olaydan beş saat sonra Al Jazeera, enkazın yolu kapatması nedeniyle sağlık ekiplerinin Ebu Dakka’ya ulaşamadığını söyledi.

Ebu Dakka ve El Cezire muhabiri Wael El Dahduh’un Han Yunus’un merkezindeki Hayfa okulu yakınlarına bir İHA’dan atılan füze sonucu yaralandığı bildirilmişti.

İsrail’e ait topçu birlikleri, saldırılardan kaçarak yüzlerce Filistinlinin sığındığı Han Yunus kentinde Hayfa Okulu’nu bombalamıştı. Tıbbi kaynaklardan alınan bilgiye göre söz konusu saldırıda çok sayıda kişi ölmüş ve yaralanmıştı. İsrail savaş uçaklarının ayrıca Refah kentinde de bazı evleri bombalaması sonucu ölen ve yaralananlar olmuştu.

İsrail, Gazze’deki esirler hakkında bilgi almak için ‘sahte paralarla’ ilan dağıttı

Anadolu Ajansı’nın (AA) görgü tanıklarına dayandırdığı bilgiye göre, Gazze’nin şehir merkezinin doğusundaki El-Darac ve El-Tuffah mahallelerinde el ilanları dağıtan İsrail, Hamas’ın elindeki esirler hakkında bilgi verenlere ödül vadetti.

Bölgedekilerin aktardığına göre ilanlarda “El-Darac ve El-Tuffah sakinleri, Hamas’ın idaresi uzun sürmeyecek. Kendinizi Hamas’ın vereceği zarardan koruyun” ifadelerine yer verildi. İsrailli esirler hakkında bölgede yaşayan Filistinlilerden işbirliği istenen ve 200 İsrail şekeli şeklinde basılan ilanda “Geleceğiniz sizin elinizde. Bu sizin için son fırsat. Kaçırılanlar hakkında herhangi bir bilgi vererek daha iyi bir geleceğe ve değerli bir ödüle kavuşabilirsiniz” dendi.

İsrail’in Gazze’yi işgalinde son durum

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıklarken, Gazze Şeridi’ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200’ü kadın olmak üzere, 18 bin 787 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 118’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 449 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan “insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 287 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan’daki Hizbullah’ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 104 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze’de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1.9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

İsrail 'savaş bütçesi' meclisten geçti: Yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin payı artıyorİsrail ‘savaş bütçesi’ meclisten geçti: Yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin payı artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.