Anayasa’ya Erdoğan da girdi: İlk dört maddeyle ilgili tartışma yok
Motokurye Göçer'in ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Mohamud'un serbest bırakılmasının perde arkasında yaşanan ihmaller gündemde yerini korurken farklı tutanakta yazanların ve savcının talimatının ise nedeni bilinmiyor.
İstanbul Fatih’te 30 Kasım’da çarptığı motosikletli kurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne neden olan Somali liderinin oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un Türkiye’den kaçması, birçok ihmalin gündeme gelmesine neden oldu.
Çarpmanın etkisi ile yola savrulan Göçer ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen 8 Kasım’da yaşamını yitirdi. Kaza sonrası ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un yurt dışına kaçtığı belirlendi.
Fakat kaza sonrası kolluk kuvvetiyle başlayıp savcıya kadar uzanan süreçte birçok hata olduğu iddiası hala gündemde.
Göçer’in eşi Öznur Göçer, olay hakkında kendisine bilgi veren yetkililerin ‘intihar’ olduğunu söylediklerini belirtirken “Önce kaskı yok dediler. Tabii ki ben buna inanmadım. Markette bile kask kullanan bir adam. Evin içine kadar. Çünkü interkom olduğu için direkt telefon kaska bağlanıyordu. Yani kaskını çıkarması için bir neden yoktu Emre’nin. Ona inanmadım. Ondan sonra dediler ki; ‘Sağda durmuş telefonla konuşuyor.’ Interkomu var. Telefonla konuşması mümkün değil. Zaten iş üstünde, Kadıköy’den bir paket alarak gidiyor. Ben hiçbirine inanmadım. Sonra dediler ki, ‘Kaldırıma vuruyor. Kaldırımdan sekiyor bilerek aracın altına atlıyor’ dediler. Bu da bir intihardır yani. Hem arkadaş gruplarında böyle anladık hem de böyle söylenildi. Bir baktık oraya. Orada bir kaldırım bile yok” diye konuştu.
Ayrıca olay hakkında Göçer’i kusurlu gösteren ilk tutanağı hazırlayan iki polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı. 10Haber’in kaynaklardan edindiği bilgiye göre ise ilk raporu hazırlayan polis memurları, olay yerindeki beyanlar üzerine bu raporu hazırlamıştı.
Fakat 10Haber’e konuşan emekli emniyet müdürü Feramuz Erdim, trafik polislerinin hazırladığı ilk raporun da kabul edilemeyeceği görüşünde. Erdim, “Arkadan çarpan her zaman kusurludur. Çünkü yol emniyetini gözetmediği anlaşılıyor. Raporun kasıtlı ve yanlış olduğunu söylemek mümkün” dedi.
Olay yerini gören yeni güvenlik kamerası kayıtlarında ise Göçer’in yolun 3 ve 4’üncü şerit çizgisinde seyir halindeyken 4’üncü şeride geçerken arka fren lambasını yandığı, maktulün 4’üncü şerit içerisinden dönüş yapmaya çalıştığının değerlendirildiği belirtilerek, şüphelinin o sırada otomobilinin arka fren lambalarının yandığının görüldüğü belirtildi. Ayrıca tutanakta saat 12.52’nin 19’uncu saniyesinde çarpışma anı sonrasında şüphelinin aracına ait arka fren lambalarının yanmadığı ve 3’üncü şeride doğru seyir halinde olduğu aktarıldı.
10Haber’e konuşan kaynaklara göre ise kurye Göçer’in ölümüne neden olan Mohammed Hassan Shekh Mohamud’dan alınan ifadenin ardından hazırlanan raporun ardından savcı “Serbest bırakın” talimatı verdi. Fakat emniyet güçleri İBB kamerasının görüntüleri olduğunu savcıya bildirdi.
Sözcü’den İsmail Saymaz’ın da köşesine taşıdığı olayın perde arkasında savcı, görüntülerin sonra iletilmesini istedi fakat polis ekipleri bir saat içinde görüntülere ulaştı. Görüntülerde Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un hatalı olduğu tespit edildi ve yeni bir tutanak düzenledi.
Tutanacak ve görüntüler savcıya iletildi. Savcı, görüntüleri izledi ve yeniden Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un serbest bırakılması talimatını verdi.
Söz konusu tutanaklardaki imzaların paraf olduğu yönündeki iddialara dair ise kaynaklar, çoğu zaman benzer imzaların atıldığını belirtti.