Dünyanın gözü BRICS zirvesinde: Gündem birliği genişletme ve ticarette yerel para birimlerine geçme
Rusya Devlet Başkanı Putin seçim dönemi yaklaşırken yoğun bir program içinde. Rus lider hem televizyona demeç verdi, hem partisinin kongresine katıldı. Putin "Finlandiya ile sorunumuz yoktu artık var" diyerek sınıra asker yığacağını söyledi.
Rusya’da seçimler yaklaşırken mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin çok daha sık demeç vermeye başladı. Putin hem resmi Rus kanalı Russia 1’e konuştu, hem de Birleşik Rusya Partisi’nin kongresinde kürsüye çıktı. Putin yakında NATO’ya katılan Finlandiya ile sorunlar yaşanabileceği sinyalini verdi.
İsveç ve Finlandiya Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından kendi sınır güvenliklerinden endişelenerek NATO’ya katılmak istedi. İsveç buhu henüz başaramadı ama Finlandiya birliğin resmi üyesi oldu. Finlandiya’nın üyeliği birlik için büyük bir avantaj oldu çünkü ittifak artık Rusya’ya çok daha yakın. NATO için avantaj olan durum Rusya için ise büyük darbe oldu.
Putin “Batı Finlandiya’yı alıp NATO’nun içine sürükledi! Neden? Bizim Finlandiya ile anlaşmazlığımız mı vardı ki? 20’nci yüzyılın ortalarında yaşanan toprak anlaşmazlıkları dahil tüm anlaşmazlıklarımız çözüleli uzun zaman oldu” dedi. “Hiçbir sorunumuz yok ama artık olacak” diyen Putin Leningrad çevresinde askeri bölge oluşturacaklarını ve o bölgedeki askeri varlığı artıracaklarını söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden bu ayın başlarında Putin’in Ukrayna’yı ele geçirse bile durmayacağını, Rusya’nın hemen bir başka NATO müttefikine saldıracağını ve ABD’nin askeri birliklerini savaşın içine çekeceğini iddia etmişti. NATO Anlaşması’nın beşinci maddesine göre birliğe üye bir ülkeye yapılacak saldırı tüm üye ülkelere yapılmış sayılıyor. Putin, Biden’ın tüm bu sözlerini “saçmalık” olarak nitelendirdi.
Rus lider Rusya’nın “NATO ülkeleriyle savaşmak için ne ekonomik, ne siyasi, ne de askeri hiçbir nedeni, hiçbir jeopolitik çıkarı olmadığını” söyleyerek Moskova’nın hiçbir NATO ülkesinden toprak talebi olmadığını sözlerine ekledi. Putin “NATO ülkeleriyle ilişkileri bozmak gibi bir arzumuz yok, aksine ilişkilerimizi geliştirmekle ilgileniyoruz” dedi.
Rusya’nın Ukrayna ile savaşa girmesindeki en büyük etkenlerden biri Kiev’in NATO’ya girme arzusuydu. Putin işgal öncesinde NATO’nun genişlemeye devam etmemesi uyarısı yapmıştı. Ancak şimdi hem İsveç hem de Finlandiya birliğe başvurdu. Finlandiya hükümeti başvurunun ardından birkaç ay içinde Rusya ile 830 millik doğu sınırına çit inşa etmek için yaklaşık 143 milyon dolarlık bir harcama yapacağını duyurdu. Savaş öncesinde bu sınırda çok az güvenlik önlemi vardı. İki ülke arasında son aylarda sınır krizi de yaşanıyor. Finlandiya Rusya ile sınırından yüzlerce kişinin vizesiz geçmeye çalıştığı iddiasıyla sınırını tamamen kapatmıştı.
Ukrayna’nın bu yılki taarruzunun başarısızlıkla sonuçlanması hem Batı’da hem de Ukrayna’da Rus güçlerini yenme hedefinin ne kadar gerçekçi olduğu konusunda soru işaretleri yarattı. Moskova ve Batılı yetkililer pek çok kez “yeni Soğuk Savaş”tan söz etti. Bu seferki savaşta Rusya ve Çin bir tarafta, Batı diğer tarafta olarak görülüyor.
Her iki tarafın söylemleri ortadayken Batı ile Rusya’nın nasıl ortak bir zeminde buluşacağı sorusuna Putin “Ortak bir zemin bulmak zorunda kalacaklar, çünkü bizimle hesaplaşmaları gerekecek” dedi. Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Putin’in gelecek yıl kasım ayındaki seçimlerin sonuçlarını görmeden barış yapmayacağını söylemişti.
Konuşması sırasında Rusya’yı Batı karşısında “egemen, kendi kendine yeten bir güç” haline getirme sözü veren Putin “Hatırlamalıyız, asla unutmamalıyız ve çocuklarımıza da söylemeliyiz: Rusya ya egemen, kendi kendine yetebilen bir devlet olacak ya da hiç olmayacak” dedi. Batı’yı Rusya’da “iç karışıklık çıkarmaya çalışmak”la suçlayan Putin “Rusya bazı ülkeler gibi bir sosis uğruna egemenliğinden vazgeçip birilerinin kuklası haline gelemez” dedi. Putin burada sosis derken hotdog ve dolayısıyla ABD’yi kast edebileceği gibi ABD’nin savaş uçaklarını da kast ediyor olabilir.
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥#Putin: #Russia cannot, like some countries, give up its sovereignty in exchange for a sausage and become someone’s satellite. We must remember and never forget, and teach our children – Russia will either be a sovereign, self-sufficient power, or it will… pic.twitter.com/Yd1zouAjwM
— War Reports (@cheguwera) December 17, 2023