Pelosi FBI’ya seslendi: Ateşkes isteyenler Rus yanlısı olabilir

ABD'nin eski Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Gazze'de ateşkes için ABD'de protesto düzenleyenlerin "Rusya bağlantılı" olabileceğini söyleyerek FBI'ya soruşturma başlatma çağrısı yaptı. Pelosi'nin çağrısına protestocular tepki gösterdi.

Dünya 30 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Eski ABD Temsilciler Meclsi Başkanı Nancy Pelosi. Fotoğraf: AA

2022’de Tayvanı ziyaret ederek ABD ve Çin arasında gerilimin yükselmesine neden olan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ABD’de İsrail’in Gazze’deki saldırılarının sona ermesi için düzenlenen protestolara yeni bir yorum kattı. Pelosi’ye göre protestolara katılan bazı eylemciler Rusya ve Rus lider Vladimir Putin ile bağlantılı olabilir.

Gazze’de ateşkes ilan edilmesini destekleyen aktivist ve seçmenler ABD Başkanı Joe Biden’ı devam eden savaşta yaklaşımını değiştirmezse kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde beklediği sonucu alamayacağı yönünde açık açık uyardı. Protestocu gruplar içinde Yahudiler de var, insan hakları grupları da, savaş karşıtları da. Gazze’de artan ölü sayısını ve derin insani krizi gerekçe gösteren protestocular son haftalarda Biden’ın mitinglerini ve diğer Demokratların kampanya etkinliklerini kesintiye uğrattı.

New York Times/Siena College tarafından yapılan ankete göre seçmenler Biden’ın savaşı ele alış biçimini genel olarak onaylamıyor. Anketlerde İsrail’in saldırılarını durdurmasını isteyen Amerikanların sayısı neredeyse devam etmesi gerektiğini söyleyenlerin sayısı kadar. Bu ikiye ayrılmışlık Beyaz Saray’da bir dönem daha kalmak isteyen Biden için ciddi  zorluk yaratıyor.

CNN’de yayınlanan “State of the Union” programında konuşan Pelosi “Yaptıkları ateşkes çağrısı esasında Putin’in mesajını taşımak. Hiç şüpheniz olmasın, bu Putin’in görmek istediği şeyle doğrudan bağlantılı. Bence protestocuların bir kısmı doğal, organik ve içten. Ama bazıları Rusya’yla bağlantılı” dedi. Protestoculardan bazılarının “Rusya şakşakçısı” olduğuna inanıp inanmadığı sorusuna ise Pelosi “İster şakşakçı deyin ister başka bir şey. Bazı fonlamaların soruşturulması gerektiğini düşünüyorum ve FBI’dan bunu araştırmasını bekliyorum” dedi.

Pelosi, Putin yanlılarının savaşı fırsat bilerek Demokratlar arasında bölünmeyi artırmaya çalıştığını dile getiren ilk ABD’li siyasetçi oldu. Pelosi’nin sözcülerinden biri siyasetçinin sözlerini açıklamak için Columbia Üniversitesi profesörü siyaset bilimci Ian Bremmer’in sosyal medyada paylaştığı “Gazze’deki savaşın sürmesi ve Ortadoğu’daki kaosun büyümesi Putin’in işine yarıyor” başlıklı yazısına dikkat çekti.

Sözcü “Pelosi her zaman tüm Amerikanların görüşlerini barışçıl protestolar yoluyla duyurma hakkını destekleyip savundu. Pelosi dış düşmanların aramıza bölünme tohumları ekerek seçimlerimizi etkilemek için Amerikan siyasetine nasıl karıştığının da oldukça farkında ve 2024 seçimleri öncesinde soruşturmaların artırılmasını istiyor” dedi.

Pelosi’nin sözlerine tepki gecikmedi

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi ise Pelosi’nin yorumlarını “asılsız bir karalama” ve “düpedüz otoriter” olarak nitelendirerek kınadı. Konseyin başkanı Nihad Awad “Pelosi’nin bu açıklamaları İsrail’in apartheidini destekleyenlerin Filistin halkını yıllardır insan gibi görmemesinin olumsuz etkilerini bir kez daha ortaya koyuyor. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve diğer siyasi liderler Amerikalıları dayanak olmadan Rus işbirlikçisi olarak karalamak yerine Netanyahu hükümetinin Gazze halkına karşı yürüttüğü soykırıma son verilmesi çağrısı yaparak Amerikan halkının iradesine saygı göstermeli” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin “insani mola” çağrılarına “kalıcı ateşkes” önerileriyle karşılık veren Rusya savaş başladığından beri Gazze’de ateşkesi destekleyen ülkelerin başında geliyor.

İlk kez 2007’de, sonrasında da 2019’da Temsilciler Meclisi başkanı seçilen Pelosi kenara çekilmeden önce 20 yıl boyunca Demokrat temsilcilere liderlik etti. Lider olarak kenara çekilmiş olsa da kongredeki Demokratlar arasında etkili bir isim olmaya devam ediyor.

Biden İsrail'e tank mermisi göndermek için kongreyi baypas ettiBiden İsrail’e tank mermisi göndermek için kongreyi baypas etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.