Alman basını: Rusya, Türkiye ve Katar’dan yeni tahıl anlaşması hazırlığı

Alman Bild gazetesi, Rusya, Türkiye ve Katar'ın, bir aydan uzun süredir askıda olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na alternatif hazırladıklarını öne sürdü. Gazeteye göre bu üç ülke yeni bir anlaşma hazırlığında. Gazeteye göre anlaşma bugün Macaristan'da imzalanabilir.

Dünya 20 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Alman Bild gazetesinin, ele geçirilen resmi yazışmalara dayandırdığı haberine göre 21 Temmuz-8 Ağustos arasında Türkiye ve Rusya’nın diplomatik temsilcilikleri arasındaki görüşmelerde Moskova’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilme planlarını defalarca Ankara’ya ilettiği belirtiliyor.

Bild’e göre, Rusya’nın, Ukrayna’nın Karadeniz’den 33 milyon tonluk gıda ihraç etmesini sağlayan anlaşmadan çekilmedeki amacı şu: Türkiye’yle birlikte Katar’ı da yanına alarak yeni bir anlaşma hazırlamak.

Rusya’nın tahıl tedariğini sağlayacağı, Katar’ın sponsorluk yapacağı, Türkiye’nin de anlaşmayı organize etmeye çalıştığı bildiriliyor. Tahılın birincil hedefi Afrika ülkeleri.

Anlaşmanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Macaristan’a gerçekleştireceği ziyarette yapılabileceği öne sürülüyor. Haberde halihazırda Rusya’ya bağlı Tataristan’ın lideri Rüstem Minnihanov’un Budapeşte’de olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da günübirlik Budapeşte’ye geleceği hatırlatılıyor.

Bild, BM ile koordinasyonu sürdürmek isteyen Türkiye’nin dışişleri bakanı Hakan Fidan’ın, Ukrayna’nın da yer aldığı önceki tahıl anlaşmasının devamı için Rusya’dan talepte bulunduğunu da savundu. Kremlin’in tahıl anlaşmasına Kiev yönetiminin ihracatını kesecek bir alternatif aradığı iddiası, 21 Temmuz’da Financial Times tarafından ortaya atılmıştı. Londra merkezli gazete, Türkiye ve Katar’ın henüz bu fikri onaylamadığını bildirmişti.

Tahıl anlaşmasının feshinden sonra ilk: Ticaret gemisi Odesa'dan ayrıldıTahıl anlaşmasının feshinden sonra ilk: Ticaret gemisi Odesa’dan ayrıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.