BMGK’daki Gazze oylaması ertelendi

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Gazze oylaması ertelenirken ABD'nin önergedeki ifadeleri yumuşatmaya çalıştığı öne sürüldü. Aynı saatlerde Tel Aviv'de bulunan ABD Savunma Bakanı Austin ise ülkesinin İsrail'e silah desteğine devam edeceğini söyledi.

Dünya 19 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK). / Fotoğraf: AA

Hamas’ın İsrail topraklarını hedef aldığı 7 Ekim tarihinden bu yana bunu gerekçe göstererek Gazze Şeridi’nde işgal başlatan İsrail’in saldırı kampanyası sürüyor.

Gazze’de Hamas’a bağlı “Sağlık Bakanlığı”‘nın sözcüsü Eşref El Kudra yaptığı yazılı açıklamada İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) 73 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi. 7 Ekim’den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısının en az 8 bini çocuk, 6 bin 200’ü kadın olmak üzere 19 bin 453’e, yaralıların sayısının da 52 bin 286’ya yükseldiğini söyledi.

Kudra İsrail güçlerinin dün Şifa Hastanesi’nde katliam yaptığını ve yerinden edilmiş 26 kişinin ölmesine, onlarca kişinin yaralanmasına neden olduğunu, daha sonra hastanenin kapısının önünde sivil bir aracı hedef aldığını ve araçtaki iki yaralının hayatını kaybettiğini kaydetti.

Kentte atmosfer böyleyken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılması planlanan ateşkes oylaması ertelendi. Oylamanın dün akşam yapılması bekleniyordu, ancak gün boyu diplomatik çekişme yaşandı ve önerge sürekli geri çekildi.

ABD’nin İsrail ve Hamas’ın Gazze’ye kara, deniz ve hava yollarından yardım girişine izin vermesini de talep eden karar tasarısının metnini yumuşatmaya çalıştığı söyleniyor. Karar taslağında ayrıca tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz şartsız serbest bırakılması çağrısı yapılıyor ve iki devletli çözüme destek teyit ediliyor.

Kararların oy birliğiyle alındığı Güvenlik Konseyi’nin daimi veto yetkisine sahip beş üyesinden biri olan ABD Gazze’de “acil insani ateşkes” çağrısı yapan bir önceki karar tasarısının Konsey’den geçmesini engellemişti.

ABD Savunma Bakanı İsrail’de

ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin İsrail-Filistin gündemine ilişkin son durumu görüşmek üzere Tel Aviv’de. Austin ziyaret kapsamında Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştü.

İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile düzenlediği basın toplantısında Austin “İsrail operasyonu” olarak tanımladığı Gazze’deki savaş için “zaman çizelgeleri ya da şartları dikte etmek” amacıyla Tel Aviv’e gelmediğini söyledi ve ABD’nin İsrail’in “kendini savunma hakkına” destek verdiğini kaydetti.

Gallant ve Başbakan Benyamin Netanyahu’nun da aralarında bulunduğu üst düzey İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından Austin Gazze’deki “amaç ve hedefler”i tartıştıklarını belirtti.

Austin sivillere verilen zararın nasıl azaltılacağı ve “yüksek yoğunluklu operasyonlardan düşük yoğunluklu operasyonlara” ve “daha cerrahi” bir yaklaşıma geçişin nasıl sağlanacağı konularının da ele alındığını söyledi.

İsrail ordusuna silah sağlamaya devam edeceklerini söyleyen Austin ülkesinin Tel Aviv’i Gazze’deki sivil ölümlerini azaltmaya çağırdığını doğruladı. Toplantıda savaşın ardından “gelecekteki Gazze’ye giden yolların” da ele alındığını belirten bakan ABD yönetiminin çatışmaya iki devletli bir çözüm bulunması yönündeki kararlılığının bir kez daha teyit edildiğini sözlerine ekledi.

ABD ilk kez ticari kamyonların Gazze’ye girdiğini açıkladı

ABD, İsrail-Gazze Savaşı’nın başlamasından bu yana ilk kez Cumartesi günü ticari kamyonların Gazze’ye girdiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada “Gazze’deki Filistin halkının yaşamlarını iyileştirmek için sadece insani yardımın değil, aynı zamanda mağazalarda ve pazarlarda satılabilecek ticari malların da teslim edildiğini görmemiz önemli bir adım” dedi.

Miller yardım miktarı ya da organizatörler hakkında ayrıntılı bilgi vermedi ancak kamyonların büyük ölçüde çatışma devam ederken ihtiyaç duyulan gıdayı getirdiğini söyledi.

Miller teslimatların önemli olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını ve ABD’nin Gazze’ye giren yardımı arttırmak için İsrail, Mısır ve bölgedeki diğer ülkelerle birlikte çalışmaya devam edeceğini de belirtti.

Refah Sınır Kapısı  üzerinden giriş yapan ticari kamyonlar, BM öncülüğündeki olağan yardım teslimatlarının yanında yer alıyor. İsrail hükümeti ABD’nin duyurusu hakkında henüz bir yorum yapmadı ancak İsrail savaştan bu yana ilk kez yardımların doğrudan ülkeden Gazze’ye girebilmesi için Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı açtı. Miller bunun “yoğun diplomasinin” bir sonucu olduğunu söyledi.

İsrailli esirler: İsrail ordusunun kurbanı olmak istemiyoruz

Hamas’ın Telegram hesabından İsrailli esirlerin hükümete kurtarma çağrısında bulunduğu görüntülü mesaj paylaşıldı. Üç yaşlı İsraillinin göründüğü videoda konuşan 79 yaşındaki Haiem Bery, bir grup yaşlı ile tutulduğunu, hepsinin kronik hastalıklarının bulunduğunu ve zor şartlar altında yaşadıklarını söyledi.

“Biz İsrail’in kuruluşunun temelini atan nesiliz, İsrail ordusunu başlatanlar bizdik. Niçin burada terk edildiğimizi anlamıyorum?” diyen Bery, “Ne pahasına olursa olsun bizi buradan kurtarmak zorundasınız” ifadelerini kullandı. Bery, İsrail ordusunun hedefi olmak istemediğine dikkati çekerek “İsrail ordusunun hava saldırılarının kurbanı olmak istemiyoruz. Bizi koşulsuz serbest bırakın. Burada yaşlanmamıza izin vermeyin” diyerek sözlerine son verdi.

Görüntüye sözleri “Yaşlılık zamanımda beni bırakma, gücüm tükendiğinde beni bırakma” olan Yahudi ilahisi eşlik etti.

İsrailli rehinelerin öldürülmesi Netanyahu'yu köşeye sıkıştırıyorİsrailli rehinelerin öldürülmesi Netanyahu’yu köşeye sıkıştırıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.