Hatayspor’da saat 04.17! Bir maçtan ötesi…
Marmara’da art arda meydana gelen iki deprem İstanbul’da ve çevre illerde hissedildi. Bu hareketlilik ‘Büyük Marmara depremini tetikler mi?’ sorusunu akıllara getirdi. Prof. Şükrü Ersoy “Büyük depremin oluşacağı fayın üzerine yakın” diye uyarıyor.
17 Aralık’ta günün son dakikalarında Marmara Denizi’nde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul dahil birçok ilde hissedildi ve paniğe neden oldu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Marmara Denizi’ndeki depremin saat 23.53’te Yalova’nın Çınarcık ilçesinin 8,52 kilometre açıklarında ve 11,18 kilometre derinlikte meydana geldiğini duyurdu. Depremin en fazla hissedildiği iller Yalova, İstanbul, Kocaeli ve Bursa’ydı. Yalova merkezde ve Çınarcık’ta evlerini terk edenler oldu.
Bu ayın başında da Gemlik Körfezi’nde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, İstanbul’da da hissedilmişti. Art arda gelen depremler ‘Büyük Marmara depremini tetikler mi?’ sorusunu akla getirdi. Ancak her depremin ardından gündeme gelen “yapı stokunu yenilemesi” tartışması kısa süre sonra gündemin arka sıralarına gidiyor. Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da 1,3 milyon bina ve 6,5 milyon konut var. Riskli 1,5 milyon konut ve 300 bin acil dönüştürülmesi gerekli yapı bulunuyor.
10Haber’e konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy 4.1 büyüklüğündeki son deprem için “Yeri çok kritik. Büyük depremin oluşacağı fayın üzerine yakın” dedi.
Ersoy “Bu 4.1 büyüklüğündeki deprem beklenen büyük Marmara depreminin oluşacağı faya yakın. Dolayısıyla dikkat çekici bir yer. Gemlik Körfezi’nde olan depremlerden farklı yorumlanması gereken bir deprem. Bundan sonraki seyrinin nasıl olduğu izlenmeli. 1999 depremi Yalova açıklarına kadar gelmişti. Bu yeni deprem oradan başlayabilecek büyük bir depreme yakın bir alanda. Yeri kritik ama ardından büyük deprem gelir demek spekülatif olur. Depremin yeri büyük depremin oluşacağı fay zone’unun üzerine yakın bir yerde. Öncü olup olmadığını bilemeyiz” değerlendirmesi yaptı.
Büyük Marmara depreminde tsunami oluşabileceğine dair uyarıda bulunan Ersoy “Tüm Marmara Denizi kıyılarında tsunami ile ilgili kazılar yapmıştık. Marmara Denizi’nin dibinde 1250 metrelik üç büyük çukur var. Olası Marmara depreminde bu çukurlarda denizaltı heyelanı olursa tsunami de yaratır. İstanbul’da bu risk her zaman var. Tarihte de daha önce oldu” diye konuştu.