İsrail istihbaratının yeni hezimeti: Muhammed Deif’in yeni görüntüleri gündem oldu

İsrail istihbaratının yedi suikast girişiminden sonra tekerlekli sandalyede yaşadığına inandığı Kassam komutanı Muhammed Deif'in yeni görüntüleri gündem oldu. Sağlıklı görünen Deif için İsrail medyası "zamanı gelince incelenecek" yazdı.

Dünya 20 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın komutanlarından Muhammed Deif’in yeni görüntüleri İsrail medyasında büyük ses getirdi.  İsrail’in 7 Ekim saldırılarının planlayıcısı olmakla suçladığı, geçmişteki yedi kez suikast girişiminin ardından tekerlekli sandalyede yaşadığını ileri sürdüğü Deif’in yeni görüntüleri Jerusalem Post tarafından yayınlandı.

Deif’in sağlıklı ve yürürken görüntülenmesi İsrail istihbaratının edindiği bilgilerle çeliştiği için infial yarattı. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarına hazırlıksız yakalanan İsrail istihbaratı bu nedenle yeniden eleştirilerin odağına yerleşti.

Jerusalem Post gazetesi İsrail Savunma güçleri (IDF) tarafından servis edilen videoyu yazdı. Haberde “Videolardan anlaşılan, Deif’in durumu İsrail istihbaratının inandığından daha iyi. Kendi başına yürüyebiliyor ve tekerlekli sandalye kullanmıyor. Muhtemelen her iki elini birden kullanabiliyor” diye yazıldı. Gazete İsrail’in yıllardır peşinde olduğu Hamas’ın El Kassam Tugayları’nın komutanı Muhammed Deif’in IDF’nin yakın zamanda ele geçirdiği görüntülerde “kelimenin tam anlamıyla hayatta” olduğunu yazdığını aktardı ve ekledi: “Topallıyordu.”

Haberde Deif’in hayatta ve kısmen iyi durumda olmasının son istihbarat değerlendirmeleriyle çeliştiği de vurgulanarak “Bu videolar bulunana dek İsrail Deif’in tam zamanlı bakıma ihtiyaç duyduğuna, tekerlekli sandalye kullandığına ve ciddi fiziksel engelleri olduğuna inanıyordu” dendi.

Haber ayrıca “Bu dönemin çeşitli istihbarat başarısızlıklarının soruşturulacağı gün geldiğinde Muhammed Deif vakası ayrıca incelenecek” yorumu yaptı.

Deif hakkında çok az şey biliniyor, ancak İsrail’de on yılı aşkın bir süredir sık ​​sık tekrarlanan raporlar onun hem bacaklarını hem de bir kolunu kaybettiğini belirtiyordu.

7 suikast girişiminden kurtuldu

Deif İsrail’in yedi suikast girişimi düzenlediği bir isim ve 1995’ten beri İsrail’in ‘en çok arananlar listesinin’ başında yer alıyor. Deif’e yönelik ilk suikast girişimi 2001 yılında El Kassam Tugayları’nın liderliğini üstlenmeden önce bir hava saldırısı ile gerçekleşmişti. İsrail Eylül 2002’de Deif’i arabasına düzenlediği bir saldırıyla öldürmeyi tekrar denedi. Bu girişimin video görüntülerinde kanlar içinde görünen Deif biri tarafından sürüklenerek götürülüyordu.

2003 yılında ve Temmuz 2006’da İsrail Hamas liderlerinin toplantısına ev sahipliği yapan evi vurarak şansını tekrar denedi. Temmuz 2006’da da Deif’in üniversitedeki hocalarından birinin evine Deif’in onu ziyaret ettiği sırada hava saldırısı düzenlediği belirtiliyor.

Ağustos 2014’te, 2014 Gazze Savaşı sırasında İsrail hava kuvvetleri Gazze Şehri’ndeki Şeyh Radvan’da bir eve hava saldırısı düzenleyerek Deif’e yine suikast girişiminde bulundu. Hamas Deif’in öldürüldüğünü reddetti, bu 2015 yılında İsrail istihbaratı tarafından doğrulandı. Mayıs 2021’de İsrail ordusu Deif’i bir hafta içinde iki kez öldürmeye çalıştı, ancak her iki girişim de başarısız oldu.

100 BİN DOLAR ÖDÜL VAADİ

İsrail ordusu Hamas’ın 7 Ekim saldırılarının arkasında Yahya Sinwar’ın yanı sıra Deif’in de olduğunu iddia ediyor. İsrail ordusu geçen hafta Gazze’ye havadan attığı bildirilerde Deif dahil üst düzey Hamas yetkililerinin yerini bildirenlere 100 bin dolar ödül vereceğini açıklamıştı.

Hamas lideri Kahire'de: Esir takası görüşmelerinin yeni adresi Mısır mı?Hamas lideri Kahire’de: Esir takası görüşmelerinin yeni adresi Mısır mı?

FHKC Dış İlişkiler Sorumlusu 10Haber'e konuştu: Bu, Hamas - İsrail savaşı değilFHKC Dış İlişkiler Sorumlusu 10Haber’e konuştu: Bu, Hamas – İsrail savaşı değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.